– Det var på ett av de här mötena med klimatprotokollet som jag fick upp ögonen för hur mycket mer effektiva solcellerna har blivit på senare år. Att det faktiskt kan vara en bra affär att investera i dem, förklarar Ulf Näslund när vi ses på Vasakronans regionkontor i Uppsala.
– Det är ett tydligt exempel på hur vi har haft nytta av samarbetet. Vi hade antagligen börjat satsa på solceller så småningom ändå, men det hade nog dröjt ett par år till. Nu har det konceptet spridit sig till alla våra orter och blivit en viktig del av vårt varumärke, men allt började med att jag gick på det där mötet.
Sju anläggningar i Uppsala
Vasakronan äger en mängd fastigheter runt om i Sverige. I Uppsala handlar det numera mest om kontor sedan företaget har sålt av sitt lägenhetsbestånd. Men solcellerna finns nu överallt.
Ett exempel finns på taket till regionkontorets grannhus, där tingsrätten hyr flera av lokalerna. Ovanför rättstvisterna och förhandlingarna jobbar två mattor av solceller oförtrutet och tyst och producerar nog med el för att täcka årsförbrukningen i tre villor.
– I Uppsala har vi sju anläggningar nu, berättar Ulf Näslund.
– 2015 kom 1,7 procent av Vasakronans el från våra egna solcellsanläggningar. Det låter inte så mycket, men utbyggnaden går snabbt och snart kan vi nog vara uppe i fem procent – då blir det ändå en del. I enskilda byggnader kan det röra sig om 15–20 procent av elen. Samtidigt är resten av elen vi köper in också miljömärkt.
Att få lov att sätta upp solcellerna har inte alltid varit enkelt. Hos kommunen och bland andra näringsidkare har en del uttryckt oro för att anläggningar på taken mitt i stan kommer att förfula. Men på flera av taken syns de inte alls, och där de syns är det inte många som lägger märke till dem, säger Ulf Näslund. Ett exempel är solcellerna på ett av husen vid Stora torget.
Ekonomiskt lönsamt
Företagsledningen har däremot alltid varit positiv, inte minst på senare år.
– Vi har en ledning som verkligen intresserar sig för de här frågorna. Och inte bara för att det är miljövänligt, utan för att företaget tjänar på det också.
– Vår stora framgångsfaktor är att vi har tagit fram en räknesnurra där vi vid varje ny investering i hissar, ventilation, belysning med mera räknar ut driftskostnaden och jämför det gamla med det förväntade nya. Så länge vi kan visa att en energieffektiv lösning är ekonomiskt lönsam så finns det möjlighet att investera. Där är vi nog lite unika gentemot andra företag. Många har inte förstått hur mycket de sparar på driftskostnaderna genom att energieffektivisera.
Kostnaderna har halverats
Jo, för den viktigaste satsningen som Vasakronan har gått igenom handlar inte om solceller, utan om energieffektivisering. Det är där koldioxidavtrycket och det ekologiska avtrycket har minskat allra mest. Till viss del beror det på bättre isolering av en del vindar, byte till mer energieffektiva hissar och att man har bytt tvåglasfönster till treglas. Men allra mest på ventilation. Sedan man började byta ut ventilationssystemen i sina hus har uppvärmningskostnaderna halverats jämfört med 2009.
– Man kan säga att ventilationssystemen brukade ta in luft från källaren och blåsa ut den vid taket. Varmluften sögs rakt ut. Nu är systemen konstruerade så att byggnaderna tar vara på den värme som finns. Fastigheterna värms dessutom med fjärrvärme och den el vi köper in är miljömärkt. Koldioxiden vi släpper ut gäller mest transporter. Vi tittar på vad vi kan göra för att få ned dem.