APM Terminals har tidigare varslat 30 fastanställda hamnarbetare och tjänstemän samt lagt en lockout på hamnarbetarna, vilket har gjort att hamnen gått på mindre än halva sin kapacitet en tid. Men det nya varslet är i helt andra proportioner.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är ett extremt stort varsel och tar oss bort från den lösning vi vill ha, säger Robert Lindelöf på lokalavdelningen av Hamnarbetarförbundet till SVT.
Under förmiddagens presskonferens förklarade APM hur de har tänkt.
– Det här är ett tufft men nödvändigt beslut. Vi befinner oss i en kritisk situation där punktmarkerade blockader och strejker har lamslagit vår verksamhet i över ett års tid och där vi har tappat flera av våra kunder. Nu måste vi återfå deras förtroende och anpassa vår verksamhet till nuvarande volym, säger Henrik Kristensen, VD på APM Terminals i informationen som delades ut på presskonferensen.
Med de orden lägger de tydligt skulden av att containerhamnen går på sparlåga på facket. Men den bilden delas inte alls av Hamnarbetarförbundet.
– Folk tror att vi är ute i strejk, men allt vi gjort är att varsla om övertidsblockad. Och det gjorde vi på grund av att APM har varslat om upp till 80 uppsägningar på terminalen. Då anser inte vi att övertid borde finnas i den utsträckningen, sade Peter Annerback, avdelningsordförande i Hamnarbetarförbundet, tidigare till ETC Göteborg.
APM har lockoutat sina arbetare från hamnen och det är den egentliga anledningen till att arbetet står still enligt facket.
Varslet rör framförallt 160 kollektivanställda medarbetare och ett fåtal tjänstemän av de sammanlagt 450 personer som är anställda på APM Terminals Gothenburg i dag. Förhandlingar ska inledas under nästa vecka, enligt facket.
Igår gick Ulrika Messing, tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot och numera ordförande i kommunala Göteborgs hamn, ut och röt ifrån mot medlarna i hamnkonflikten. Hon anser att de tar alldeles för lång tid på sig och inte prioriterar saken tillräckligt högt.
– Vi ser tyvärr att konflikten i containerhamnen snarast eskalerar än börjar närma sig ett avslut. Det kommer i ett läge när Sveriges industri går urstarkt och sysselsättningen ökar mest av alla länder i EU, och hamnen investerat tungt för ökad kapacitet. Allt detta kan hotas på grund av konflikten, sade hon då.
Men frågan är om den medlingen är helt utspelad nu, då arbetsgivaren varslar så pass många av sina arbetare.
ETC Göteborg har sökt Hamnarbetarförbundet och representanter för APM terminals för ytterligare kommentarer.