– Det är en sådan himla härlig känsla. Varje jul när man ser hur tacksamma alla blir känns alla timmar så värda. Jag får minst lika mycket ut av det som gästerna och de andra volontärerna, säger Rebecca Sjögren som annars jobbar på en fotoagentur.
Jul i gemenskap är ett initiativ av den ideella föreningen Ny gemenskap som står för arrangemanget tillsammans med en rad olika hjälporganisationer och församlingar. Föreningen bildades i kölvattnet av 60-talets våg av anti-kommersialism som motsatte sig de materialistiska elementen av julen.
– Det var en protest mot idén om att materialism kan skapa lycka. En slags vänstervåg mot den sämsta formen av borgerlighet, minns Anders Segersson, diakon på Immanuelskyrkan.
Sökstopp för volontärer
I år firar föreningen 50 år men julfirandet i sin nuvarande form har funnits sen 2011. Rebecka Sjögren berättar att intresset för att hjälpa till varit så stort i år att till och med väntelistan har sökstopp.
– En vecka tog det sedan var alla platser bokade. De flesta som varit volontärer tidigare vill gärna komma tillbaka så platserna fylls på snabbt, konstaterar hon.
Hela Sverige mobiliserar
Ett ökat intresse för alternativa julfiranden märks även av i andra delar av landet. ”Jalla jalla jul för alla” är namnet på den tillställning som organsationen Kort om samhället anordnar på Moriska Paviljongen i Malmö för tredje året i rad. Evenemanget har vuxit kraftigt sedan starten – förra julen lockades över 1 000 besökare.
Marielle Sterner, som tog över ansvaret för julfirandet efter att Soppkök Malmö lade ner 2016, menar att det stora intresset delvis beror på förändrade jultraditioner.
– Vi märker tydligt att den klassiska kärnfamilj-julen håller på att uppluckras. Fler och fler väljer att avstå från gamla traditioner för att göra något annorlunda. De flesta som kommer är fortfarande ensamma och behövande individer men andelen barnfamiljer ökar stadigt, säger Marielle Sterner.
För att möta den blandade skarans behov och önskemål står Kort om samhället för aktiviteter av olika slag. Fiskedamm, liveband, julmiddag och presentutdelning, är bara några av hållpunkterna. För de cirka 200 volontärer som engagerar sig i julfirandet är det alltså bråda dagar. Tusentals presenter ska packas in, lokalen pyntas, vegbullar rullas.
– Vi har planerat den här dagen sedan i somras så det är självklart mycket som ska ordnas. Men engagemanget är enormt, särskilt från de som själva är utsatta, säger Marielle Sterner.
Kravlöst på julafton
I Göteborg är arrangemanget ”En anständig jul” (en flört med Stefan Jarls modstriologi) inne på sitt sjunde år. Julfirande äger rum på musikklubben Pustervik, som bjuder på mat, dryck och körsång hela julaftonsdagen. Martin Hultqvist, som annars ansvarar för att boka spelningar till klubben, betonar att firandet inte riktar sig mot någon speciell målgrupp utan ska vara öppet för alla.
– Det ska vara helt kravlöst. De som kommer till oss är allt ifrån äldre damer till grabbgäng från Angered. Det brukar bli många fina möten mellan människor som sällan träffar på varandra annars, säger Martin Hultqvist.
Några som däremot inte får komma på julfesten är Kalle Anka och hans vänner.
– Det önskas varje år men jag tycker det blir helt fel. Folk kommer dit för att prata med varandra inte för att stirra på en skärm, säger Hultqvist.
En svår tid för många
Trots att arrangörerna betonar att alla är välkomna på deras julfirande; rik som fattig, gammal som ung, så är fortfarande majoriteten av besökarna i någon form av utsatt situation. Julen är en särskilt svår tid för människor som lever i hemlöshet, ensamhet eller fattigdom – en dimension av julen som lätt glöms bort mitt i all granpyntning och klappjakt.
– För de som kommer till oss handlar det framför allt om att bli bekräftade och sedda, säger Rebecca Sjögren och tillägger:
– Det bästa med att vara volontär är att bara sitta ner och prata med gästerna. Ta del av alla fantastiska historier, skratta och gråta tillsammans. Bara det gör allting värt.