Ett flertal politiker, allmänhet och kulturpersonligheter har tagit ställning för palestinierna på Olof Palmes plats. Medan namninsamlingslistorna fylls fortsätter gruppen att vägra mat.
Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt, riksdagsledamoten Shadiye Heydari (S) och Maria Ferm (MP) med flera har besökt tälten och bland andra Monzer El-Sabini, som är ordförande i Föreningen Emmaus Björkå, har skrivit ett öppet brev för att påverka. Det samlas också in tusentals namn på protestlistor för att ge palestinier asyl i Sverige och ordnas spontana manifestationer och stödspelningar.
– Vi gör det för att väcka någon sorts civilt engagemang. Vi tillhör inte någon organisation, mer än den medmänskliga, så alla är välkomna att ansluta, säger Katarina Närhi som är en av dem som arrangerar spelningar, eventuellt även i kväll.
Delseger – dricker vatten igen
I slutet av förra veckan slutade hungerstrejkande även att dricka vatten. I början av veckan tolkades dock ett nytt beslut från Migrationsverket om att inga avslagsbeslut utfärdas tills vidare som en delseger. Nu dricker samtliga vatten igen.
– Vi har backat och sett det som en delseger, mest för deras egen hälsa men även för att det här handlar inte om ett hot eller något gisslandrama. Vi vill vara tillmötesgående och hoppas att Migrationsverket är lika mycket tillmötesgående, säger Mohammed som fungerar som talesperson för gruppen.
Cirka 35 personer hungerstrejkar sedan drygt tre veckor, ytterligare några har efter att ha tagits in till sjukhus tvingats att avbryta hungerstrejkandet men finns kvar tillsammans med de andra. Två kvinnor och ett barn har också anslutit sig till de cirka 40 personer som kamperar i tälten.
Krisstödsgruppen i Majorna-Linnés stadsdelsförvaltning finns sedan två veckor på plats och är behjälpliga dagtid. Migrationsverket har meddelat att de behöver två månader på sig att behandla de nya ansökningar som har lämnats in med hjälp av två jurister.