Fågelcentralen tar emot ungefär 1 500 skadade vildfåglar varje år. Till de senaste veckornas patienter hör en utsvulten domherre, en skadeskjuten gråtrut och en svan som råkat landa på en regnvåt asfaltsväg som liknade en älv. Räddningsverksamheten har funnits i över trettio år men nu är dess framtid osäker. Anledningen är att centralen måste ta hand om fler fåglar, samtidigt som Göteborgs kommun har dubblat deras arrende och dragit tillbaka sitt ekonomiska stöd.
Jan Westin är grundare av föreningen Animals Hope som sedan några månader tillbaka driver Fågelcentralen. Nu jobbar han hårt för att få in mer pengar till verksamheten.
– Jag är i full gång med att hitta sponsorer och har samtal med kommunen om att börja ge oss stöd igen. De var bidragsgivare förut men för två år sedan beslutade de att bara ge pengar till barn- och ungdomsverksamhet. Men även de behöver ju fåglar i sin närhet, säger han.
Behöver fler sponsorer
Sedan i måndags pågår en stödinsamling på internet och redan efter en vecka hade hundratals privatpersoner skänkt uppemot 85 000 kronor. Dock behöver verksamheten få in det tiodubbla för att klara sig ur den ekonomiska knipan. Jan Westin är glad över det stora stödet från privatpersoner men hade gärna sett att även andra aktörer engagerade sig.
– Vi behöver en och en halv miljon om året för att gå runt, så det krävs många månadsgivare för att täcka det. Vi säljer en almanacka och tillverkar fågelholkar men allt det är egentligen småpotatis. Jag hoppas att något större företag går in och hjälper till.
Vad händer om ni inte får in de pengar som behövs?
– Alla dessa fåglar skulle dö. Det är ett väldigt lidande att dö när man är skadad och trasig, för det går långsamt och andra djur är där och hackar. Men det handlar inte bara om fåglarna utan vår verksamhet hjälper människor också. Personerna som hittar de skadade djuren är ofta upprivna och ledsna, särskilt om de själva råkat köra på fåglarna. De vill försöka få djuret friskt och ringer ofta hit och kollar hur det går för dem.
Svårt nå ekonomiska målet
Under kampanjen har Fågelcentralen både fått in många enskilda bidrag och nya månadsgivare. Men Jan Westin är ändå tveksam till om de ska lyckas få ihop 800 000 bara med hjälp av privatpersoners välvilja.
– Pengarna måste självklart in även om vi inte lyckas få in hela summan via uppropet. Men vi tänker inte lägga ner, det går bara inte. Vi kan inte låta fåglarna tyna bort därute, säger han.