– Under vapenamnestin så kom man in med vapnen hos oss och var anonym när man lämnade över vapnet. Här garanterar vi anonymitet trots att man ringer in till oss. Så fort en person ringt oss, vi fått veta var sprängmedlet finns och det lämnats över, så blir personerna anonyma, säger Gith Thedvall, kommunikatör hos polisen i region väst.
Personer som har sprängmedel att lämna in ringer till polisen som sedan skickar ut en patrull som gör en bedömning – antingen hanterar de materialet själva eller så skickas bombskyddet för att hantera det explosiva godset.
Kvarblivet på gårdar
Under de första veckorna sedan starten för amnestin har 75 samtal registrerats. Det tyder på att många är intresserade av att kontakta polisen för att få hjälp med explosiva varor, anser Gith Thedvall.
– Vi vågar säga att det är ett stort intresse, men vi kan inte göra några jämförelser med vad vi hade förväntat oss eftersom det här är första gången. Men vi vet att det kommit in mycket under de första veckorna, säger hon.
Polisen är naturligtvis intresserade av sprängmedel som kan användas i kriminella sammanhang – inte minst granater, som förekommit i flera uppmärksammade händelser under det senaste året. Samtidigt så innebär inte amnestin några garantier för att just den typen av sprängämne lämnas över till polisen.
– Det är många som haft ammunition eller dynamit liggandes sedan de köpt en gård och det kanske har legat kvar där sedan tidigare ägare, säger Gith Thedvall.
Manar till försiktighet
Polisen uppmanar också allmänheten att vara försiktig i sin hantering av de här varorna. Om du är osäker på ett föremål, ta inte i det utan kontakta istället polisen uppmanar Gith Thedvall. Det kan finnas ämnen i pulverform som det räcker att ta i för att de ska innebära en hälsofara.
– Om du hittar något du inte vet vad det är, ta inte i det. Vi skickar hellre ut bombgruppen än att det sker en olycka. Man ska vara jätteförsiktig om man tror att det är ett sprängmedel eller något explosivt, säger Gith Thedvall.
Det är också viktigt att påminna om att allmänheten inte ska åka in till polisstationerna med något farligt ämne, då man utsätter andra för stora faror.
– Vi vill inte att allmänheten ska utsättas för några risker, säger Gith Thedvall.
De anställda hos polisen hanterar redan i dag explosiva ämnen. Därför har det hos polisen inte krävts några stora insatser för att klara av amnestin.
– Vi har säkrat upp här hos oss så att alla vet vad som gäller, men annars arbetar vi som vi alltid gör, säger Gith Thedvall.