Han tror att många företag tagit chansen att genomföra åtgärder som de velat göra men inte skulle kunna investera i utan ett extra ekonomiskt tillskott.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Under fem år ska fyra miljarder kronor fördelas till olika initiativ som leder till att påverkan på klimatet minskar. Nu har halva tiden gått och närmare 130 projekt i Västra Götalands län fått pengar genom det så kallade Klimatklivet. Enligt Andrea Teran Öman, energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen i Västra Götaland, så minskar de åtgärder som fått pengar i länet hittills utsläppen med 53 000 koldioxidekvivalenter per år. I hela landet ligger siffran på 660 000. Andrea Teran Öman ser att det är stor bredd på typen av åtgärder, men önskar att det kommer in fler mer omfattande ansökningar.
– Västra Götaland är ett län med mycket tung industri så där finns mycket potential med att ställa om till mer fossilfritt. Tillvaratagande av deponigas på exempelvis avfallsanläggningar är också ett område där det finns potential att göra mer.
Oväntat många laddpunkter
86 av de beviljade åtgärderna handlade om installation av en eller flera laddpunkter för elbilar. Det är allt från snabbmatsställen och klädbutiker till energibolag och kommuner som fått pengar i det syftet.
– Det var kanske inte väntat att riktigt så många av ansökningarna skulle handla om laddinfrastruktur, även om en punkt i Klimatklivet handlar om att försöka få igång den infrastrukturen, säger Jan Mastera och påpekar att även om det är en stor del av laddningsprojekten så handlar det om små investeringar.
Den största andelen pengar, över 100 miljoner kronor, har gått till energikonvertering. I många fall har olja bytts ut mot miljövänligare alternativ, som biogas, bergvärme och flis. I den kategorin, energiomvandling, finns Meva Energy AB som har fått mest pengar i Västra Götalandsregionen inom ramen för Klimatklivet, i slutet av juni i år beviljades de nämligen 40 miljoner kronor för deras omvandling av jordbruks- och trätillverkningsavfall till energi och värme. Ett annat exempel är Higab och Göteborgs stads idrotts- och föreningsförvaltning som tillsammans har fått cirka 2,7 miljoner kronor för att anläggningar i Slottsskogen ska värmas upp med fjärrvärme.
– Hur många kilo koldioxid man reducerar per total investeringskrona avgör om man kan få stöd. Naturvårdsverket ställer samman alla ansökningar per omgång och de med bäst värden kan få stöd. Byter man exempelvis från olja till flis så ligger man väldigt bra till, eftersom flis har ett väldigt lågt utsläpp, säger Jan Mastera.
Få åtgärder för biogas
Endast fyra åtgärder handlar om biogasproduktion. Något som, enligt Jan Mastera, inte är förvånande med tanke på biogasen i dagsläget har svårt att konkurrera ekonomiskt med oljan. Men en grupp som han hade förväntat sig fler ansökningar från är lantbrukarna.
– Det har kommit från en del gårdar som vill bygga om sina pannor och spannmålstorkar. Men det har inte riktigt varit i den omfattning som det kanske finns potential för, säger Jan Mastera.
En av de som fått pengar är Öckerö kommun som innan året är slut planerade att göra de mindre kommunala personfärjorna mellan öarna klimatneutrala. Men enligt deras miljöstrateg Tanja Barrett kommer de att betala tillbaka delar av pengarna, eftersom den åtgärd de planerat visade sig vara betydligt dyrare än väntat. De har sällskap av ett fåtal andra initiativ som har fått pengar, men som valt att avbryta sina satsningar, berättar Jan Mastera.
– Jag har än så länge inget exempel på någon som fått betala tillbaka för att man misslyckats med åtgärden. Däremot finns det de som betalat tillbaka för att den inte blivit av överhuvudtaget. De har insett att de inte kommer att lyckas genomföra den, om det exempelvis blir dyrare.
Syftet är att minska mängden växthusgaser i atmosfären. Men det är svårt att mäta miljönyttan hos de olika aktörerna omedelbart.
– Det är svårt att säga om de når reduceringsmålen, men däremot så har de flesta uppnått det de skrivit att de ska göra. Om de exempelvis ska sätta upp tio laddstolpar eller en viss sorts panna. Beräkningsunderlaget i ansökan kan baseras på både faktiska produktionsuppgifter och hypotetiska antaganden. Sedan hur mycket det i slutändan reducerar får vi göra en uppföljning på senare, säger Jan Mastera.