Minst sex tunga SD-ledamöter rasar nu mot beslutet att skärpa vapenlagarna och förbjuda halvautomatiska AR-15-vapen.
”Under mina snart 13 år i Sverigedemokraterna har jag aldrig varit med om en sådan kritikerstorm mot partiet från våra egna sympatisörer”, skriver Tobias Andersson (SD), ordförande i näringsutskottet.
Men vice partiledare Henrik Vinge står fast vid att skärpningen ska genomföras.
Efter masskjutningen i Örebro där 10 personer dödades gick regeringen och SD i fredags ut med förslag om skärpt vapenlicens och att begränsa tillgången till halvautomatiska vapen, bland annat genom att förbjuda halvautomatiska vapen med militärt utseende, av typen AR-15.
Nästan omedelbart efter att nyheten kommit skrev Tobias Andersson (SD), ordförande i näringsutskottet och medlem i partistyrelsen, att han inte står bakom förslaget.
”Regeringen forcerar nu fram regleringar av AR-vapen trots att psykot i Örebro (enligt Expressen) brukade andra vapen. Jag står inte bakom detta vilket jag framfört internt så sök svar av, eller framför kritik till, andra”, skrev Andersson på X.
Tobias Andersson (SD) med en AR15.
Bild:
Skärmdump Instagram (redigerad)
Stegrud efterlyser fakta
Genast fick han stöd av flera andra tunga sverigedemokratiska riksdagsledamöter.
Jessica Stegrud, också medlem i partistyrelsen och tidigare Europaparlamentariker, skrev på X:
”Nej och varför fatta beslut innan alla fakta finns på bordet?”
Adam Marttinen, riksdagsledamot sedan 2014 och under sju års tid Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson, är också emot förslaget.
”Jag är starkt kritisk till att förbjuda vapentyper som i sig inte utgör något problem. En farlig mördare kan fortsatt döda minst lika många med jaktvapen som samtliga partier vill tillåta. Jag vill påstå att regeringens beslut saknar intern förankring i våra respektive partier”, skriver han på X.
Katja Nyberg, riksdagsledamot sedan 2018 och talesperson i polisfrågor, är också tveksam till skärpt vapenlagstiftning.
”Masskjutningen i Örebro är en fruktansvärd tragedi. Samtidigt är det viktigt att vi inte låter en psykiskt instabil persons handlingar leda till onödiga inskränkningar för laglydiga jägare. Vi bör fokusera på att förbättra stödet för psykisk hälsa och se till att de som behöver hjälp vågar söka hjälp. Svenska Jägareförbundet har redan inlett samarbeten för att stödja jägare med psykisk ohälsa”, skriver hon på X.
Under söndagen valde nästan alla lokaldistrikt att gå emot partistyrelsen och skriva under en gemensam protest, rapporterar GP.
– 24 av 27 distrikt har ställt sig bakom protesten, säger Håkan Nyborg, gruppledare för Sverigedemokraterna i Jönköpings län.
Motiverar med Ukraina
Även Josef Fransson, riksdagsledamot sedan 2010, står bakom kritiken. När Dagens ETC når honom på telefon vill han inte svara på frågor, utan hänvisar till vad han skrivit på X, där han bland annat skrivit:
”Att det är ett besvärande omvärldsläge med bland annat krig i Ukraina är ett argument för mångfald av legala vapen, inte emot! Att det finns personer som har ett intresse av jakt, skytte och vapen i allmänhet är en central del i vårt civila försvar och höjer tröskeln påtagligt för en invasion. ”
Richard Jomshof, partistyrelsemedlem och ordförande i justitieutskottet, är också starkt kritisk till beslutet och skriver på X att "ställningstagandet saknar intern förankring i våra respektive partier, inte minst i Sverigedemokraterna. Det är i själva verket en förkrossande majoritet i Sverigedemokraterna som inte delar det framförda ställningstagandet och jag har svårt att tänka mig att det kommer att stanna vid detta. Det är inte minst viktigt att respektera och följa de formella beslutsvägar våra medlemmar har beslutat om på partiets landsdagar".
Men Sverigedemokraternas vice partiledare Henrik Vinge står fast vid att partiet inte kommer ändra sig.
– Det är ett rimligt och bra beslut vi har fattat. Vi ska inte tillåta såna här gevär vid jakt, säger Henrik Vinge till den SD-nära Youtubekanalen Riks.
Den stora kritikstormen från partikamrater tar Vinge med ro.
– Det är en diskussion som vi får ta internt. Det är inte alls ovanligt att man inte håller med varann i sak, säger han.
– Ja, alltså Sverigedemokraterna och regeringspartierna är ju överens om de här tre delarna som vi har presenterat idag. Och det är mycket naturligt eftersom det här är frågor som hanteras inom ramen för vårt samarbete, sa Strömmer då.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.