Det är inte bara människor som vill flytta till Göteborgsregionen utan även företag vill etablera sig här. Samtidigt vill många befintliga företag och organisationer utvidga sina verksamheter, så fram till 2035 räknar kommunen med att det kommer finnas 120 000 fler jobb i Göteborgsregionen. Många av dem kommer finnas i den snabbväxande byggbranschen, enligt en rapport från Chalmers. Där efterfrågas både hantverkare och tjänstemän till de kommande infrastruktursatsningarna och bostadsbyggnationerna.
– Det ska byggas mycket bostäder framöver men det kommer också behövas personal till offentligt finansierade anläggningsarbeten som Västlänken, säger Sandra Offesson som är arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen i Göteborg.
Andra branscher som kommer behöva anställa många i regionen framöver är industrin och hotell- och restaurangbranschen. Det kommer även behövas många nya barnmorskor, lärare och andra yrkeskategorier som arbetar inom kommun och landsting.
– På längre sikt kommer bristen att öka inom flera läraryrken och hälso- och sjukvården. Vi har en åldrande befolkning och större barnkullar så det kommer behöva fler som arbetar inom det offentliga, säger hon.
Den snabba digitaliseringen gör det svårt att förutspå exakt hur arbetskraften kommer påverkas i framtiden. Sandra Offesson tror att många rutinartade arbeten kommer rationaliseras bort, som att system med självscanning ersätter kassapersonal. Mediebranschen kommer påverkats mycket av digitaliseringen och både journalister, fotografer och grafiska formgivare finns med på listan med överskottsyrken.
Högre sysselsättning framöver
Men trots att många branscher skriker efter arbetskraft så innebär det inte nödvändigtvis att arbetslösheten kommer att minska. Det finns en stor efterfrågan på kvalificerad arbetskraft, men över en tredjedel av personerna som är inskrivna som arbetslösa vid Arbetsförmedlingen saknar en gymnasie-utbildning. Därför kommer satsningar på vuxenutbildning vara viktiga för att även personer som har svårt att skaffa och behålla ett jobb ska komma in på arbetsmarknaden. Mycket av ansvaret kommer att hamna på förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg. I sin senaste årsrapport beskriver de att Göteborgsregionen har växtvärk – det finns en enorm tillväxt men den tillgängliga arbetskraften matchar inte den efterfrågade kompetensen.
– Vi fokuserar på grupper som nyanlända, äldre, funktionhindrade och gör stödinsatser för att de ska bli mer attraktiva på arbetsmarknaden, säger Nils-Gunnar Ernstson som är tillförordnad förvaltningschef för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen.
En praktisk åtgärd de har gjort de senaste åren är att starta fyra kompetenscentrum dit personer som är beroende av försörjningsstöd kan komma för att få hjälp med att söka jobb eller hitta en passande utbildning. Där jobbar arbetsförmedlare, coacher, studievägledare och jobbmäklare för att få ut personerna i arbete, studier eller praktik. Förvaltningen arbetar också med ett projekt som kallas branschstegar. Det går ut på att en person introduceras i en bransch – exempelvis äldreomsorgen – för att sedan utbildas stegvis så att man börjar som serviceassistent och så småningom kan bli vårdbiträde och undersköterska.
För att säkra framtidens kompetensförsörjning så tror Nils-Gunnar Ernstson att man måste bli snabbare på att se vilka i branscher det kommer efterfrågas personal i framtiden.
– Det sker så snabba förändringar på arbetsmarknaden nu och det finns yrken idag som vi inte visste skulle finnas för fem år sedan. Vi måste bli bättre på att se de här yrkena i tid och utbildningssystemet måste vara mer vakna och lyhörda inför vad som sker på arbetsmarknaden, säger han.