BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Alla medlemsstater i EU har kommit överens om ett direktiv om vilka regler som ska gälla och vilket lands lag som ska gälla när man utstationerar personal. Om en fransk arbetare kommer hit ska inte bara den franska arbetsrättslagstiftningen gälla till exempel. Frågan handlar alltså om vilka arbetsrättsliga krav man ska kunna ställa när man upphandlar en viss tjänst från ett utländskt företag. Regeringen vill att det ska vara obligatoriskt för upphandlande myndigheter vid upphandlingar inom identifierade branscher att ställa krav på lön, semester och arbetstid. Om man även kan ställa krav på till exempel på försäkring och pension är tvistigt, säger Ewa Wennberg, chef för avdelningen för offentlig upphandling på Konkurrensverket.
"Skydda svenskar"
Socialdemokraterna hade tänkt att de skulle få igenom lagändringen genom stöd av Sverigedemokraterna, men i september i år svängde SD helt och meddelade att man skulle rösta nej till förslaget. Huvudanledningen var för att "skydda svenska arbetare".
– Vår främsta invändning är att utländsk, utstationerad arbetskraft är undantagna i det här nya regelverket vilket innebär att vanliga svenska företag med svenska löntagare får en konkurrensnackdel, sa då Oscar Sjöstedt, partiets ekonomiskpolitiske talesperson.
Även finansutskottet har sågat förslaget, eftersom SD och Alliansen tillsammans har majoritet, och rekommenderar riksdagen att rösta nej. Invändningarna är just att det ska vara obligatoriska krav på lön, semester, arbetstid, försäkring och pension.
Positivt remissvar
Den lagändring som Socialdemokraterna föreslår skulle däremot inte vara några problem att efterleva, säger Ewa Wennberg, på Konkurrensverket.
– Som tillsynsmyndighet så kan vi inte uttala oss om hur specifika partier ställer sig i olika frågor, men nog hade vi kunnat efterleva Socialdemokraternas ursprungliga förslag. I vårt remissvar har vi inte motsatt oss hela förslaget. Det är klart att det blir en annorlunda situation om man skulle ha en statlig myndighet som bedömer vilka arbetsrättsliga krav man ska ställa vid offentlig upphandling, men det är säkert fullt tillämpligt.
"Sviker löntagarna"
Dagens ETC har sökt civilminister Ardalan Shekarabi som arbetat fram lagförslaget utan resultat, men i en tidigare intervju menar han att Sverigedemokraterna med sin vändning i frågan sviker svenska arbetare.
– Senast i april ville de gå längre än regeringen i frågan om avtal och löner, men nu när de vill närma sig Moderaterna sviker de löntagarna. Som jag ser det är Jimmie Åkesson det största hotet mot svenska löntagare.