Anläggningen var redan under byggtiden ifrågasatt, framför allt sedan kostnaderna skenade i väg. Inför premiären av konsertsalen drog arrangörerna på sig en storm av kritik sedan de försökt locka musiker att uppträda gratis.
Möter den stadens behov?
Malmö Live omges också av en debatt kring om det verkligen är ännu en stor och dyr profilbyggnad som Malmö behöver. En av kritikerna är Ståle Holgersen, forskare i kulturgeografi på Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet., som anser att Malmö stad genom jätteinvesteringen i Malmö Live har låst fast sig vid en stadsplanering som kan visa sig vara helt fel. Denna åsikt grundar han på att perioder av låg ekonomisk tillväxt ofta förebådar nya ekonomiska vindar. Och vart dessa vindar för vet man i dag inte.
– Genom byggandet av Malmö Live slår man fast att det är inom området kultur, turism och besöksnäring som det kommer att finnas möjlighet till tillväxt. Men om så inte är fallet så har staden låst fast mycket pengar i projektet, säger han.
Paraleller till 70-talet
Enligt Ståle Holgersen finns det likheter mellan den period som västvärlden befinner sig i dag och den som rådde vid 1970-talets krisår.
– 1970-talet blev slutet på den industriella epoken och den postindustriella epoken tog över. På ett liknande sätt verkar vi i dag stå inför en övergång till en delvis ny typ av ekonomi, säger han.
Från 1970-talet och under en lång tid framåt så försökte Malmö ta sig ur svårigheterna genom att investera i nya stora projekt i ett försök att rädda industrijobben. Varvet utökade och när den satsningen misslyckats fick Saab etablera sig i varvsområdet.
Ståle Holgersen anser att Malmö som stad körde fast i det gamla under för lång tid då, och att man på samma sätt nu genomfört en storsatsning som snarare hör till det förgångna än till den framtid som väntar. Han ser dessutom Malmö Live som en byggnad som ytterligare befäster den ökade segregering som länge har präglat staden.
Svårt sia omframtiden
– Västra hamnen, Hyllie, Malmö Arena och köpcentret Emporia är alla exempel på hur man i Malmö har gjort en stadsplan som speglar det faktum att vi har levt i en tid när de rikare har blivit allt rikare medan de fattiga blivit fattigare.
Vad som blir smörjmedlet i framtidens ekonomi är det ingen som i dag med säkerhet vet. Men när det gäller Malmö stads utveckling anser Ståle Holgersen att investeringar i minskad segregation hade gynnat stadens kommande utveckling.
– Jag vet inte hur den här krisen ska lösas, men ett viktigt mål borde vara att få med hela staden. För att nå dit måste man satsa på arbete och inte bara på utbildning, säger han.
Svårt sia om framtiden
Men i det här skedet är flera av de konkurrerande konferens- och hotellarrangörerna i staden mer förhoppningsfulla än oroade. HSB driver en konferensanläggning i toppen av Turning Torso. Den effekt de inledningsvis har sett från stadens nya stora profilanläggning är positiv.
– Vi har redan sett en ökning av antalet bokningar av möten och middagar som sker i anslutning till de stora konferenserna och tror att det även i fortsättningen kan bli goda synergieffekter. Som konferensstad har Malmö förmånen att ligga nära både Köpenhamn, Kastrup och Lund, säger Mia Gustafson, kommunikationschef för HSB.
Scandic äger sex hotell i Malmö och ytterligare två i Helsingborg och Lund. Deras regionchef Joakim Elveroth ser även han Malmö live som ett bra tillskott.
– Ny konkurrens kan alltid leda till en tröskel men när den väl är över så är jag övertygad om att det är rätt satsning. Malmö Live kommer att bidra till att flera stora evenemang och konferenser lockas till regionen och det är bra för näringen som helhet. De senaste åren har båda antalet rum och antalet övernattningar ökat, vilket jag ser som ett gott tecken, säger han.