En genomgång av partiers toppkandidater till riksdagsvalet visar emellertid att andelen politiker bosatta i Stockholm är överlägset störst på just SD:s valsedlar. Räknar man in Göteborg och Malmö ökar storstadscentreringen ytterligare.
Mer än var femte namn bland de översta 30 kandidaterna på SD:s valsedlar är skrivna i någon av storstäderna, vilket är nästan dubbelt så mycket som för övriga partier, med undantag för Miljöpartiet som hamnar strax under SD. Sverigedemokraterna är också ensamma om att placera stockholmare på sina valsedlar även i valkretsar utanför storstäderna.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds universitet, tror att det dels handlar om att partiet har brist på valbara kandidater och dels att partiledningen vill ha kontroll över vilka kandidater som väljs in.
– Det som ligger bakom skillnaden är att SD är ensamma om att ha i princip en valsedel för hela riket som gäller i alla valkretsarna. Sedan fyller de på med några lokala kandidater i respektive valkrets. Alla de andra partierna kör med minst en valsedel per valkrets, och då blir det naturligt större spridning bland kandidaterna geografiskt, säger han.
Lämnat partiet
Sverigedemokraterna har inte velat svara på frågor om varför de valt att fastställa listorna centralt istället för att låta partidistrikten styra över sina kandidater, såsom i övriga partier.
Även i valen 2010 och 2014 användes samma nomineringsprocess då kandidaterna fastslogs centralt. Ändå har sju SD-riksdagspolitiker under mandatperioden lämnat partiet och blivit politiska vildar i riksdagen efter diverse avhopp och skandaler. På kommunnivå ser det än värre ut – enligt Valmyndigheten finns för närvarande 85 tomma stolar i kommunfullmäktige runt om i landet, varav Sverigedemokraterna står för mer än 90 procent.
Inför årets val har Jimmie Åkesson sagt att partiets interna process för att granska kandidater och gallra ut lik i garderoben blivit betydligt striktare än inför tidigare val. Han tror också att stabiliteten kommer att öka i takt med att medlemsantalet fortsätter att stiga.
– Under de åtta år vi suttit i riksdagen har vi gått från knappt 5 000 medlemmar till 30 000, urvalet är ett helt annat. S och M har haft över hundra år på sig att bygga stabilitet och partikultur. Det tar tid och min upplevelse är att väljarna har förståelse för det, säger han till Aftonbladet.
Frågan är hur medlemmarna reagerar på att SD:s hårdare urvalsprocess också tycks leda till ytterligare toppstyrning och mer inflytande från storstadsdistrikten, något som många avhoppare uppgett som anledning till varför de lämnat partiet.
Att storstadskoncentrationen bland riksdagsledamöterna skulle påverka väjarnas bild av SD tror Anders Sannerstedt emellertid inte:
– Jag tror inte att partiets väljare bryr sig om detta. I så fall finns ett annat representationsproblem för SD som är det stora underskottet av kvinnor. Det tror jag är ett mycket större problem vad gäller imagen utåt.
En hög andel från Stockholm även i MP
Inte heller tror han att det kommer att få någon större effekt på den förda politiken, även om enkätundersökningar med riksdagsledamöter visar att ledamöterna tycker att det är särskilt viktigt att representera sin valkrets.
– Även om SD har en större andel storstadskandidater än de övriga partierna så finns det också politiker från runtom i landet. Samtidigt kan man ju hävda att den ledande kvartetten i partiet, de fyras gäng, alla har gemensamt att de kommer från Sydsverige och har läst i Lund. Och det på så sätt är ju inte de heller representativa, och har kanske större inflytande över politiken i partiet än andra riksdagskandidater längre ned på listan.
Vad gäller övriga partiers representation geografiskt sticker även Miljöpartiet ut med en hög andel kandidater från Stockholm, Göteborg och Malmö, vilket delvis beror på att partiet valt att ha flera listor i storstäderna med olika kandidater för olika delar.
Lägst andel storstadsbor bland de 30 översta riksdagskandidaterna har Vänsterpartiet med knappt 12 procent, varav en knapp tredjedel kommer från Stockholm. För Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna ser representationen snarlik ut med 12–14 procents övervikt i storstäderna.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.