Det finns inget samband mellan andelen invånare med invandrarbakgrund i en kommun och andelen SD-röster. Partiets anhängare tycks alltså bo i lika stor utsträckning i kommuner med och utan många invandrare.
En jämförelse mellan arbetslöshetsnivån och andelen SD-röster i riksdagsvalet i Sveriges 290 kommuner visar däremot på ett tydligt samband. Sverigedemokraterna fick dessutom många röster i kommuner med en låg andel högskoleutbildade. Partiet var även en vinnare i kommuner med en liten befolkning, varav de flesta återfinns på landsbygden. Här är sambandet dock inte lika starkt som i fallet med arbetslösheten.
S och V missade vänstervind
Även Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fick många röster i kommuner med hög arbetslöshet, men för S hade storleken på kommunen ingen signifikant betydelse. Vänsterpartiet däremot fick många röster i kommuner med stor befolkning, i regel tätorter. I både de kommuner som hade många S- och V-röster fanns däremot en liten andel med invandrarbakgrund.
Den stora skillnaden mellan SD å ena sidan, och S och V å den andra, är dock att det är SD som är valets i särklass största vinnare, medan både S och V står och stampar på samma nivå som i förra valet. SD framstår därmed också som det parti som mest framgångsrikt lyckats mobilisera de lågutbildade och arbetslösa, inte minst på landsbygden. Då många bedömare noterat starka vänstervindar i opinionen, måste detta betraktas som ett stort misslyckande för arbetarrörelsens partier.
C har svagt stöd på landsbygden
Rakt motsatta samband mellan arbetslöshet och röstandelar finns i borgerligt dominerade kommuner. Här är i allmänhet arbetslösheten låg. Det finns inget samband mellan invånarantal i en kommun eller röster på C, FP eller KD. Det är särskilt anmärkningsvärt för Centerpartiet, som traditionellt alltid varit ett landsbygdsparti. Moderatröster sammanfallet däremot med små kommuner, men med ett relativt svagt samband.
Uppdelningen i stad och land, och högutbildade och lågutbildade, blir dock tydlig när kommuner med mycket SD-röster jämförs med kommuner med stora andelar MP- eller Fi-röster. I kommuner med stor befolkning fick i regel Miljöpartiet och Feministiskt initiativ många röster. Motsvarande samband finns även mellan andelen högskoleutbildade i en kommun och röster på MP eller Fi.
Högutbildade valde MP, FP och M
I kommuner med många MP- FP- och M-röster finns det i regel många med invandrarbakgrund. Samtliga dessa partier fick även många röster i kommuner med en hög andel högskoleutbildade. Med andra ord hade kommuner där många röstade på dessa partier i allmänhet en relativt internationell mix av högutbildade invånare.
SD följer europeiskt mönster
Fram träder samma bild som återfinns på andra håll i Europa där extremhögern har gått fram: Det är i fattiga landsändar i globaliseringens bakvatten, med låg utbildningsnivå, hög arbetslöshet och hög utsatthet för den ekonomiska krisen som de främlingsfientliga går framåt (se t.ex. Front National, eller Gyllene gryning). De har haft all anledning att vara besvikna på såväl borgerliga partier som på socialdemokrater. Radikala vänsterpartier har inte heller lyckats flytta fram positionerna särskilt väl i den ekonomiska krisen, bortsett från i Grekland och Spanien.
Analysen tyder dock på att det bästa sättet att stävja Sverigedemokraternas framgångar är att bekämpa arbetslösheten och satsa landsbygd och utbildning, inte minska invandringen. Det kan endast ske genom progressiv ekonomisk politik.
Fotnot: Texten har tidigare publicerats på bloggen Vänsterekonomerna.
>> Läs även Dorotea går mot strömmen