– Vi har hela tiden från vårt håll försökt göra det här i gemenskap med förbundet. Vi vill inte bryta oss ut om vi inte behöver. Svensk innebandy mår bäst i gemenskap, säger Pixbo Wallenstams ordförande Fredrik Löfgren.
Spelar i vardera serie
Mölnlyckeklubben har ett lag i vardera SSL-serie. Där spelar idag också IBK Göteborg (dam) och Lindås (herr).
Fredrik Löfgren påpekar att innebandy är en av Sveriges tre mest utövade sporter, men att det inte avspeglas i publiksiffrorna.
– Innebandyn behöver utvecklas så att det blir en roligare upplevelse att gå på elitmatcher, från det att du har köpt biljetten ända till känslan du tar med hem efter matchen. De som lever närmast verksamheten besitter väldigt god kunskap om vad man kan förbättra och vad som behöver ändras, säger Fredrik Löfgren.
Nästan alla lag i SSL anmälde sig till den nya ligan PFL och inte till SSL. Men den senaste veckan ändrades kartan på nytt. Nu har flertalet klubbar anmält sina lag till SSL, med förbehållet att det måste finnas ett avtal mellan klubbarna och förbundet på plats senast den sista april.
– Vi befinner oss idag i ett avtalslöst läge. För att kunna anmäla oss måste vi veta de sportsliga och kommersiella förutsättningarna, säger Fredrik Löfgren. Att villkora detta i anmälan är inte konstigare än att villkora ett husköp till att banken godkänner lånen eller liknande.
Räknas som ogiltiga
Innebandyförbundet räknar än så länge dessa anmälningar som ogiltiga.
I grunden handlar konflikten om att klubbarna vill få frihet att forma upplevelsen kring matcherna, men också om ekonomi.
– Vår ambition är att få låna rättigheterna, eller få rådighet över dem. Det är inte enbart en ekonomisk fråga, det handlar om att kunna utveckla sporten. Sen handlar det också om att ge våra elitspelare möjlighet att spela. Idag spelar ingen på heltid. Man kombinerar det med ett jobb eller studier och försöker balansera sitt liv.
Stort ansvar
Fredrik Löfgren betonar att idrottsklubbar har ett stort ansvar i samhället. Ett ansvar att bidra till hållbarhet över tid. Att kunna locka till sig spelare från alla håll och visa att idrott är ett bra komplement till dataspelande och stillasittande.
– Hur kan vi ge mervärde till vår kommun och vårt samhälle? Hur kan vi jobba för innanförskap och mot droger – det är ansvar som vi och andra klubbar har, säger han.
Genom att fånga intresset redan i femårsåldern och ha en bred verksamhet som tillåter spelare att fortsätta spela i mognare ålder även om man inte gör en elitsatsning tycker han att Pixbo Wallenstam gör gott redan nu, men att mer inflytande och bättre ekonomi hade underlättat.
– Några går till eliten, men den stora massan spelar för att det är roligt. För oss med två SSL-lag är det en kamp. Vi har inte miljoner undanstoppade i lådor.
Nu fortsätter förhandlingarna mellan förbundet och klubbarna med målet att ha en samlad liga till hösten.
– Allt annat är ledsamt. Väldigt många sporter jobbar så här. Klubbarna har rättigheterna och jobbar i samråd med förbunden. Vi vill inget unikt, vi tror att innebandyn kan jobba som de andra sporterna.