Dagens ETC kunde igår berätta att hela 91 nya köpcentrum planeras runt om i Sverige. Därtill tänker 163 redan befintliga bygga ut och bygga om.
– Det är högst osannolikt att alla projekt genomförs. Det är mer rimligt att cirka hälften genomförs i slutändan, men det är ändå mycket, säger Tobias Rönnberg Halvorsen på Centrumutveckling AB, som gjort kartläggningen över nya köpcentrum.
Utvecklingen skapar oro, inte minst bland cityhandlare, och skånska Kristianstad är kanske den plats där detta är mest påtagligt. En ny stadsgalleria, Galleria Boulvard, har redan öppnat och ett köpcentrum utanför staden, C4 Shopping, väntas under 2016, vilket lett till omfattande protester.
”Vi tål inte etableringen”
– Vi har ett koncentrat och väl fungerande centrum, men detta kommer att utarma handeln och förstöra gatubilden. Kristianstad är en medelstor stad, vi tål inte en sådan här etablering, säger Hans Krohn som varit anställd samordnare i Nätverk Kristianstad, där många cityhandlare ingår.
Han berättar att nätverket samlat in 7 683 namn för en folkomröstning om köpcentren, men utan resultat.
– Det är mer än vad som behövdes, men politikerna valde ändå att rösta nej, säger han.
Turerna har varit många i Kristianstad. Först anklagades nätverket för att räknat fel, att det saknades namn för en folkomröstning, men när kommunen sedan kontrollräknade visade det sig att nätverket haft rätt. Sedan polisanmäldes nätverket av C4 Shoppings vd Per Persson. Han påstod att nätverket förfalskat namn på listorna. Nätverket dementerade och någon polisutredning blev det aldrig, ändå valde politikerna i Miljöpartiet att lägga ner sina röster. Polisanmälan blev droppen för dem och i kommunfullmäktige kom därmed en majoritet att rösta emot en folkomröstning.
Ännu en följd av konflikten i Kristianstad är att den politiske chefredaktören på Kristianstadsbladet, Jonas Duveborn, blev uppsagd för knappt ett år sedan. Han hade skrivit positivt om fri etablering och nya köpcentrum, vilket inte gillades av tidningsledningen.
”Tagit på krafterna”
Hans Krohn säger att konflikten påverkat hela staden.
– Folk är besvikna över att politikerna inte lyssnar och för mig personligen har det tagit på krafterna.
C4 Shoppings vd Per Persson säger att konflikten tagit även på hans krafter. Kritiken avfärdar han dock.
– Människor är rädda för förändring och använder känslomässiga argument. Vi vill också bevara den diamant som Kristianstads citykärna är, men utvecklingen kan inte stå stilla. Det bor 300 000 människor i vårt handelsområde och efterfrågan är större än utbudet, säger han.
Även kommunalrådet Pierre Månsson (FP) tror att det finns en efterfrågan. Dessutom skrev kommunen kontrakt med ägarna till C4 Shopping redan 2006 och ett avtal ska fullföljas.
Vad tänker du som politiker om att köpcentren skapat så stora konflikter i Kristianstad?
– Kristianstad är en stad med ett ganska tufft politisk klimat. Vi har haft många frågor som väckt mycket debatt.
Varför sade ni nej till en folkomröstning?
– Cityhandlarna finansierade folkomröstningskampanjen genom att anställa en person och genom utskick och annonser. Som politiker blir det problematiskt att vissa företagare för en kampanj som missgynnar andra företagare i kommunen, säger Pierre Månsson.