Men Tidöpartierna vill gå längre än så. När den parlamentariska grundlagskommittén presenterades på onsdagsmorgonen blåste Gunnar Strömmer till strid för att också ledande gängkriminella med dubbla medborgarskap ska kunna få sitt svenska medborgarskap indraget. Han hoppas oppositionen ska ändra sig innan riksdagen tar ställning till ett förslag.
Socialdemokraterna har inte principiellt motsatt sig att göra det möjligt att dra in kriminellas medborgarskap. S anser däremot att det förslag Tidöpartierna för fram i ett särskilt yttrande är allt för brett. Enligt detta skulle den som begår ”systemhotande brott mot vitala intressen” kunna bli av med medborgarskapet. Det är för luddigt för att vara rättssäkert, anser Amalia Rud Stenlöf, Socialdemokraternas ledamot i grundlagskommittén.
– Vi socialdemokrater kan inte lita på vad Sverigedemokraterna i framtiden definierar som vitala intressen, säger hon.
Att det skulle slå just mot ledande gängkriminella har inte varit tydligt från Tidöpartierna under kommitténs arbete, enligt Amalia Rud Stenlöf.
– Det är någonting de säger nu, på pressträffen och i partiledardebatten.
Tidöförslag läggs fram?
Centerpartiets Malin Björk reagerar starkt emot att Gunnar Strömmer inte stängde dörren för att lägga fram ett förslag om att kunna dra in medborgarskap för kriminella, även om det inte finns en bred majoritet i riksdagen. Praxis är att sådan ska råda när det gäller grundlagsändringar – och partierna har tidigare kommit överens om att det i framtiden enligt lag ska krävas två tredjedels majoritet för att ändra grundlagen.
– Vi anser att vissa rättigheter ska ha ett särskilt skydd, det är det resonemanget som ligger bakom att vi överhuvudtaget har en konstitution, säger Malin Björk.
Hon befarar att regeringen kommer baka in förslaget att kunna dra in medborgarskap för kriminella i en proposition, tillsammans med grundlagskydd av aborträtten och de andra förändringar som också oppositionen vill se.
– Det får en utpressningskaraktär.
Hon kritiserar också att att pressträffen där förslagen presenterades flyttades två gånger – för att till slut hållas strax före partiledardebatten. Där pressades S-ledaren Magdalena Andersson hårt i medborgarskapsfrågan.
– Man väljer att ta partipolitiska poänger i ett omvärldsläge där vi har krafter som vill öka polariseringen.
”Vilseledande”
Att ge en bild av att man kan komma åt gängtoppar utomlands genom att dra in medborgarskap, anser Malin Björk vara vilseledande.
– Det man behöver göra är förstås att få hem dem och lagföra dem. För att rycka ett medborgarskap behöver man bli dömd i svensk domstol, därefter kan man inleda en förvaltningsrättsligt process och återkalla ett medborgarskap. Gängtoppar utomlands är knappast särskilt intresserade av att komma tillbaka till Sverige.
Också Vänsterpartiet riktar frän kritik mot Tidöpartierna.
”Regeringspartiernas och SD:s förslag är ett hafsverk, illa utrett utan konsekvensanalyser. Det är omöjligt att begripa vilka personer som kan komma i fråga för att bli av med sitt medborgarskap. Det är oacceptabelt”, skriver Jessica Wetterling (V), ledamot i Konstitutionsutskottet.
S sa nej om skogen
Liksom Miljöpartiet reserverar de sig också mot en förändring av föreningsfriheten som gör det möjligt att förbjuda deltagande i kriminella organisationer. Partierna ifrågasätter rättssäkerheten i förslaget och anser att det är otydligt vilka som ska kunna omfattas.
Men att förändringen nu ser ut att bli verklighet är bra, tycker Amalia Rud Stenlöf.
– Det är viktigt att kunna organisera sig i demokratisk anda, men vi ser hur kriminella utnyttjar den möjligheten.
Något förslag om att stärka äganderätten för skogsägare läggs inte fram då S sa nej. C ville liksom Tidöpartierna ändra i grundlagen för att säkerställa att skogsägare ersätts om exempelvis artskyddet förhindrar avverkning. Malin Björk skyller det på ett bristande engagemang från Tidöpartierna.
– De har inte varit särskilt angelägna att övertyga Socialdemokraterna i den här frågan. I medborgarskapsfrågan har man varit oerhört angelägna.