Det visar en ny rapport från Stockholms handelskammare, skriver DN.
– Det är jätteallvarligt. Näst efter arbete är bostad den viktigaste frågan för människor. Har du inte en trygg bostadssituation så har du inte ett tryggt liv. Det är en grundförutsättning för alla, och vi kommer att få jättestora problem med tanke på det enorma rekryteringsbehov som finns inom välfärden nu och de närmaste 15 åren. Det kommer bli en jättekris, säger Markus Andersson, lokal ombudsman på Kommunal i Stockholms län och ansvarig för fackligt-politiska frågor.
Rapporten har kartlagt drygt 100 000 yrkesverksamma personer inom ett urval av yrken som räknas som samhällsnödvändiga. 20 000 av dem har inte råd att skaffa en bostad i Stockholms stad, varav 16 000 är utestängda även när hela länet räknas.
Det rör sig om yrkesgrupper som poliser, brandmän, undersköterskor och förskolepersonal.
– En undersköterska i äldreomsorgen tjänar i snitt 24 000 kronor i månaden. En barnskötare ligger runt 22 500. Med en så låga löner är det väldigt svårt att hitta ett boende. Genomsnittspriset för en bostadsrätt på 56 kvadrat i Stockholm är 3,6 miljoner. Den ekvationen går inte ihop. Bara insatsen handlar om tre årslöner, säger Markus Andersson.
Visstidsanställda extra sårbara
Situationen ser inte mycket bättre ut för hyresrätter, där boendekostnaden för en genomsnittlig etta i andra hand i Stockholm är mer än dubbelt så hög som för en jämförbar bostadsrätt.
– Det ställs inkomstkrav som våra medlemmar inte klarar av, många gånger handlar det om tre gånger hyran, säger Markus Andersson.
– De allra mest sårbara är alla de som har en visstidsanställning. Det är en väldigt osäker inkomst. De har väldigt svårt att uppnå inkomstkraven och ingen som helst möjlighet att ta banklån.
Slutsatsen i handelskammarens rapport att det är marknaden som ska ta hand om bostadsbristen tror inte Markus Andersson är rätt lösning.
– Nej, det behövs en aktiv bostadspolitik, med subventioner och marknanvisningar för att bygga billiga hyresätter.