– Vi är så klart rädda för en liknande utveckling här, säger Nicklas Hyttbro, gruppchef för en enhet inom ingripandeverksamheten vid Norrköpingspolisen som arbetar mot narkotika.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Han berättar att fentanylen, en annan syntetisk opioid, svagare än karfentanil men 100 gånger starkare än morfin, har slagit hårt i Norrköping de senaste åren.
– Fentanylen tog vid när MDPV:et klingade av för två år sedan. Och det är en oberäknelig drog eftersom den är så svår att dosera.
Fler överdoserara
Leif Hermansson, chef för grova brott på Norrköpingspolisen, säger att beslagen av fentanyl har ökat i Norrköping, och att man också har lagt märke till att antalet överdoser har ökat.
– Men det är svårt att veta exakt vad de överdoserar på, säger han.
Markus Heilig är beroendeforskare och professor i psykiatri vid Linköpings universitet. Han bekräftar att fentanylen och varianterna av drogen har fått fäste i Östergötland. Men enligt Markus Heilig är det blandmissbruket som är det största orosmolnet just nu.
– Förr i tiden fanns det två stora grupper missbrukare: heroinister och amfetaminister.
–De syntetiska opioderna och missbruk av narkotikaklassade läkemedel har gjort att dessa gränser har suddats ut. Och det ställer till det när det handlar om behandling, säger Markus Heilig.
Tillsammans med andra inom läkarkåren har Markus Heilig gått i bräschen för att opioidmissbrukare ska ha rätt till behandling med buprenorfin (subuxone) och metadon som är två av de läkemedel som används vid behandling av heroinister.
– Nu förändras bilden, och gamla principer ställs på ända. Vi kan inte behandla en person med buprenorfin som tar fentanyl ibland, röker hasch bland, tar benzo ibland, och ibland tar något den inte minns namnet på. Då blir dessa behandlingar verkningslösa, och livsfarliga, säger han.
Inte lätt att behandla
Markus Heilig säger att vården därför måste vara extra försiktiga när de beviljar läkemedelsbehandling mot opiodmissbruk.
– Boten får inte bli värre än soten, det är jättefarligt att vara ute i ett obehandlat missbruk men det kan ibland vara ännu farligare att blanda ett läkemedel som man får i behandlingssyfte med massa grejer på gatan.
– Det har lett oss till att välja personer med omsorg. Vi måste vara säkra på att de har ett beroende, och inte ägnar sig åt ett farligt sidomissbruk.
Detta menar han också har lett till att vården allt oftare ställs inför svåra dilemman.
– Vi säger att det kommer in en 19-åring som har tagit överdoser på fentanyl vid flera tillfällen. Vi vet att vi kan förhindra att han dör av ytterligare en överdos om vi ger honom buprenorfin. Men eftersom vi inte vet om han är blandmissbrukare vågar vi inte ge honom medicinen, säger han.
En av orsakerna till att blandmissbruket har blivit vanligare är lättillgängligheten via internet.
– Ta till exempel karfentanil som tillverkas i Kina. Fram till april i år var preparatet inte narkotikaklassat. Och så ser det ut. När en substans förbjuds, ändrar kemisterna en molekyl och det nya preparatet finns ute på marknaden helt lagligt till dess att det förbjuds, säger Markus Heilig.
”Allt på en gång”
Ursula Thienemann är verksamhetschef för beroendekliniken i Norrköping. Hon säger att även akutvården har förändrats till följd av det ökade blandmissbruket.
– Vi har varit tvungna att anpassa vårt sätt att ta hand om människor. När en person kommer in akut tittar vi inte så mycket på vad den har tagit, utan mer på vad den har för symptom.
Tidigare var det enklare, då var man antingen narkoman eller alkoholist.
Hon säger att det i dag är omöjligt att försöka anpassa vården efter vilka droger personen har tagit.
– Det är mycket gott och blandat och allt på en gång. Det är ytterst få av de som vi kommer i kontakt med som bara har tagit en drog.
Förutom att drogerna är lättillgängliga via internet tror hon också att det ökade blandmissbruket speglar samhället i stort.
– Allt ska gå fort. Det handlar om omedelbar tillfredställelse, och då tar man vad som finns, säger hon.