Oavsett vilka som tar över är något av det viktigaste för de nya ministrarna att driva en politik som står upp för det som är socialdemokrati, menar Daniel Suhonen, S-debattör och chef för tankesmedjan Katalys. För en utrikesminister innebär det framförallt att värna om Sveriges alliansfrihet.
– Margot Wallström har varit väldigt skicklig på att se till att vi har en egen röst i utrikespolitiken, att behålla den trots att det finns starka Nato-intressen i regeringen. Den person som tar över hoppas jag ska fortsätta så. Vi är med i EU, på många sätt beroende av USA i säkerhetspolitiken, men vi måste samtidigt kunna stå utanför. Jag ser också gärna att Sverige fortsätter driva en feministiskt utrikespolitik, säger han.
Driva klimatpolitik
Lisa Pelling, utredningschef på Arena idé, håller med om det.
– Att ställa om svensk utrikespolitik till en feministisk utrikespolitik har varit en otrolig framgång, men arbetet har bara börjat. För en ny utrikespolitiker blir det en viktigt uppgift att befästa den poltiken, att få med sig fler allierade bland annat, säger hon.
Lisa Pelling menar också att det är viktigt för den nya utrikesministern att låta klimatfrågan prägla politiken.
– Klimatfrågan bör vara en del i svensk utrikes- och säkerhetspolitik. Precis som den feministiska politiken påverkar biståndsfrågorna och säkerhetspolitiken, bör också klimatfrågan göra det.
Hon hoppas också på att Sverige kommer utveckla sin roll som medlare.
– Margot Wallström slutar med ett medlingsuppdrag i Jemen, den typen av uppdrag ser jag gärna att Sverige oftare har. Vi är en stark röst med integritet internationellt, men samtidigt en pålitlig medlare. Det tror jag vi kan vara i fler sammanhang.
När det gäller ny arbetsmarknadsminister menar både Lisa Pelling och Daniel Suhonen att det bör vara en person som ser vikten av att bevara den svenska modellen. Januariavtalet och beslutet att arbetsrätten ska utredas, får inte innebära att socialdemokratin glömmer bort det som varit centralt för hela rörelsen.
– En arbetsmarknadsminister måste inse vad som står på spel om arbetsrätten förändras. Det kan inte vara en person som ser det som en fråga bland andra, säger Lisa Pelling.
Hon menar att det också måste vara en person som är duktig på att förhandla. Daniel Suhonen håller med.
– Fram till januariavtalet tycker jag att regeringen har drivit en bra politik för att skydda arbetares rättigheter. Nu måste den nya ministern se till att fortsätta driva den socialdemokratiska linjen, att Las-uppgörelsen blir så bra som möjligt, säger han.