De psykiska men som våldtagna drabbas av gör att de dessutom har svårt att fullfölja en behandling. På Akutmottagningen för våldtagna i Stockholm finns det därför sjuksköterskor som sitter och ringer runt till patienterna för att påminna dem om tider för återbesök och vid behov erbjuder dem nya.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är en traumatiserad grupp. De sover dåligt och har minnessvårigheter. Det är därför viktigt att hjälpa dem med att komma till de besök som har bokats in, säger Anna Möller, ansvarig läkare på mottagningen.
Men att få denna typ av hjälp är beroende av var du bor. Det är bara en av Sveriges tre storstadsregioner som har en specialistmottagning. Västra Götaland och Skåne står utan specialistmottagningar för våldtagna – samtidigt som det mindre landstinget Södermanland, med knappt 300 000 invånare, har ett specialistteam med särskild kompetens för sexuellt våld med mottagning på tre orter, Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm. Teamet omfattar både medicinsk och psykosocial kompetens och består av gynekolog, forensiskt utbildad barnmorska samt kurator. Alla som kommer till dem erbjuds återbesök hos både barnmorska och kurator eller terapeut.
Denna specialistmottagning har byggts upp i etapper. En förstudie som gjordes 2012 visade hur stort behovet var.
– Vi såg att det var väldigt varierande vilken vård man fick, och att vi inte heller hade någon bra statistik, säger Karin Arnholm, barnmorska i Teamet för sexuellt våldsutsatta.
Utbildar annan personal
Mottagningen startade i form av ett projekt, men är sedan hösten 2017 en permanent del av landstingets budget. De som ingår i teamet har det som en del av sin tjänst, och arbetet är inriktat på det psykosociala omhändertagandet efter ett övergrepp
– I vår verksamhet ingår att vi utbildar annan personal, på till exempel akutmottagningarna. Eftersom våra mottagningar inte är öppna dygnet runt kan det vara dit man kommer först, säger Karin Arnholm.
Enligt Åsa Witkowski, enhetschef på Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala, visar teamet i Södermanland att även mindre landsting kan skapa grupper med särskild kompetens.
– När befolkningsunderlaget är mindre kan man göra mottagningar som är anpassade efter det. De kanske bara har öppet en eller ett par dagar i veckan, men det innebär ändå att där finns personal som har rätt kompetens.
Långdragna diskussioner
Förutom Stockholm och Södermanland har även Uppsala en specialistmottagning för våldtagna. I alla andra landsting hänvisas den som har våldtagits till kvinnoklinikernas eller sjukhusens vanliga akutmottagningar eller till vanliga vårdcentraler.
Konsekvensen blir att de visserligen informeras om att stöd finns att söka i form av kuratorer på vårdcentraler, men få utnyttjar möjligheten.
– Uppföljande återbesök erbjuds alltid – men många uteblir tyvärr, säger Anna Pohjanen, avdelningschef på obstetrik i Norrbottens län.
I Region Skåne, ett av landets större landsting, har en utredning om att samla resurserna på en specialistmottagning pågått i ett och halvt år. Beslut väntas senare i vår.
– Det är en lång tid för en utredning där det redan finns ett färdigt koncept. Mottagningen kan tidigast vara i gång hösten 2018. Under tiden är det människor som är utsatta som far väldigt illa. Sedan jag började driva den här frågan har jag kontaktats av utsatta som har berättat om hur de har stått utan hjälp att få, säger Gilbert Tribo (L), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, som väckte frågan i en motion.
I Västra Götaland fanns det diskussioner om att inrätta en mottagning för 10–15 år sedan, men inget hände. Carina Iloson, överläkare inom gynekologi och konsult för västra Götalands Kompetenscentrum om våld i nära relationer, tror att förslaget kom upp för tidigt.
– I dag har behovet blivit större, fler män söker vård, likaså de som varken definierar sig som man eller kvinna. För dem är det inte särskilt lätt att veta var de ska ta vägen. Det finns stora brister i handläggningen när det gäller dem, säger hon.
Får åka 25 mil
Norrbottens landsting är till ytan störst men har minst underlag, med runt 30 fall av våldtäkt om året på en fjärdedel av landets yta.
– Volymerna är så små och länet så stort att det skulle bli extremt svårt att driva en mottagning, konstaterar Anna Pohjanen.
Våldtagna kvinnor hänvisas därför dagtid till närmaste öppna gynmottagning, vilket innebär att kvinnorna får resa upp till 25 mil.
Research: Jenny Wickberg, Anna Lorentzon, Ulrika Lindahl, Karl Grauers och Karin Annebäck.