– Personer som missbrukar hamnar lätt utanför samhället om de inte får hjälp. Droger slår ut människor väldigt hårt, säger Martha Wicklund.
Hon arbetar inom kriminalvård.
– Så jag är väl medveten om utanförskap som missbruk kan orsaka och kopplingen mellan droger och kriminalitet. Många börjar begå brott för att finansiera sitt missbruk.
Den bilden bekräftar Joakim Zetterlund på X-Cons lokalavdelning i Örebro. X-Con är en ideell organisation för före detta missbrukare och kriminella som hjälper varandra att leva drogfritt och lagligt.
– Många som tar droger måste begå brott för att finansiera sitt missbruk.
Han säger att det måste finnas en långsiktig behandlingsplan för missbrukare som vill sluta.
– De måste ha sysselsättning, bostad och någon att prata regelbundet med när de kommer ut från ett behandlingshem eller muckar från en anstalt. Annars är det ganska stor risk för återfall.
Lägst kostnad i Laxå
I Laxå var kostnaden för vård av missbrukare 178 kronor per invånare förra året. Det är den i särklass lägsta kostnaden i länet. Sedan 2012 har kostnaden i Laxå minskat för varje år, trenden i övriga länskommuner är att kostnaden ökar.
– Det låter lite fel. Mindre orter borde betala mer än större städer, eftersom risken för att personer ska börja missbruka eller få återfall är större på orter där det inte finns så mycket att göra, säger Joakim Zetterlund.
Rickard Nygren (M), ordförande för socialnämnden i Laxå, vill inte kommentera kostnaden. Flera andra politiker i nämnden avböjer också att kommentera. De hänvisar i stället till Jan-Åke Ahlin, chef för kommunens individ- och familjeomsorg som ansvarar för vård av missbrukare.
– De missbrukare i kommunen som behöver vård får det. I övrigt har jag inga kommentarer, säger Jan-Åke Ahlin.
Fler vårdalternativ
Enligt en rapport från Socialstyrelsen ökar antalet personer som behöver vård för olika sorters missbruk i hela landet. Procentuellt skiljer sig inte antalet missbrukare nämnvärt mellan mindre orter och större städer. Martha Wicklund sitter även med i en arbetsgrupp som ska revidera Örebro kommuns drogpolitiska handlingsplan.
– Vi samarbetar bland annat med polisen och enligt dem har inte Örebro en större andel missbrukare än andra kommuner, säger hon.
Enligt Socialstyrelsen beror skillnaden i kostnader mellan olika kommuner till stor del på vilka olika vårdalternativ som finns. Laxå kommun betalar enbart för öppen vård och vård på institutioner, medan Örebro kommun även köper platser på familjevårdhem och betalar för boende åt missbrukare.
– Det är bra att det finns flera olika alternativ. Jag tycker överlag att Örebro kommun erbjuder bra vård för missbrukare. Det händer att missbrukare som vill sluta flyttar från en mindre ort in till Örebro för att få hjälp, säger samtalsterapeuten Hasse Arvidsson som driver Goodlife i Örebro, ett företag som hjälper personer ur missbruk.
Motivation färskvara
Hasse Arvidsson bedriver även gatuterapi i centrala Örebro en dag i veckan. Då är alla välkomna, ingen förbokning behövs och inga anteckningar görs. Därför tror han att det är lättare för personer som behöver hjälp att ta kontakt med honom i stället för med sjukvården eller kommunen.
– Jag är ingen myndighet. Många litar inte riktigt på myndigheter.
Hasse Arvidsson har själv varit narkoman, men lyckades ta sig ur ett långt missbruk för många år sedan. Även om han säger att han är nöjd med Örebro kommuns vård så finns det ett problem, det tar för lång tid för socialtjänsten att fatta beslut om behandling.
– När en person vill bli drogfri måste det gå snabbt. I dag kan man få vänta tre–fyra veckor på att socialsekreteraren ska fatta ett beslut. Det fungerar inte, motivation är en färskvara.