Ny statistik från Socialstyrelsen visar att andelen förstföderskor som får ryggbedövning varierar mellan drygt 37 och 63 procent i de olika landstingen.
– Det beror troligen på att det bildas skilda kulturer på olika kliniker. Det är också en ledarskapsfråga. I forskningen har vi sett att det i varje fall inte beror på klinikens belastning, storleken på kliniken eller skillnader mellan de födande kvinnorna, säger Ulla Waldenström, barnmorska och senior professor i reproduktiv hälsa vid Karolinska Institutet.
De regionala skillnaderna är också stora när de gäller hur många som föder med kejsarsnitt. I Stockholm blir drygt en femtedel av alla kvinnor förlösta med kejsarsnitt medan Östergötland ligger lägst med 11,6 procent. De senaste 40 åren har antalet kejsarsnitt fyrdubblats i Sverige.
– Kejsarsnitten blir fler i hela världen, det är en jättefråga globalt. Det finns länder i Sydamerika med en kejsarsnittsfrekvens över 5o procent, medan vi i Sverige legat runt 20 procent på senare år. En av orsakerna till ökningen i höginkomstländer är att förstföderskorna blir äldre, säger Ulla Waldenström.
Skilda vårdkulturer
De regionala skillnaderna i antalet utförda snitt kan, enligt Ulla Waldenström, också hänföras till utvecklingen av skilda vårdkulturer på olika kliniker.
– Förlossningsvården är väldigt utsatt, ingenting får gå fel. På vissa kliniker resonerar man ”hellre ett snitt för mycket än ett för lite”, en sorts försvarssjukvård. Men på universitetskliniken i Linköping har man fått ner antalet snitt radikalt genom att ta en kort time out innan varje snitt och diskutera om det verkligen är rätt beslut, och genom aktiv utvärdering efter operationen. Det har gett stor effekt, säger Ulla Waldentröm.
Socialstyrelsens statistik visar också skillnader när det gäller antalet allvarliga bristningar bland förstföderskor. Riskfaktorer är bland annat hög fostervikt och förlossning med hjälp av sugklocka.
Är de stora regionala skillnaderna i behandling inom förlossningsvården ett problem?
– Jag vet inte om det är ett problem, men jag blir förvånad. Vi ska arbeta evidensbaserat inom vården och vi vet att epiduralförlossning ger fler biverkningar och att det inte skyddar mot en dålig förlossningsupplevelse. Kejsarsnitt kan rädda liv men stora skillnader i praxis kan tyda på att många görs i onödan, säger Ulla Waldenström.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Kraftiga variationer beroende på var du bor
Andelen förstföderskor som får ryggbedövning (epiduralbedövning) är högst i Västmanland (63,2 procent) och lägst i Kronoberg (37 procent).
Andelen förstföderskor som drabbas av allvarliga bristningar var högst i Stockholm (7,6 procent) och lägst i Norrbotten (3,9 procent).
Andelen kejsarsnitt har ökat från 5 procent 1973 till knappt 18 procent 2014.
Medelåldern för förstföderskor i Sverige är 28,5 år. Äldst är förstföderskorna i Stockholm.
Andelen mödrar som är +35 år har ökat från 1,7 procent 1973 till 12,4 procent idag.