– Jag pratade just med några av dem som ska utvisas som berättade att de blivit tillsagda att plocka ihop sina saker. Vi tror att de kanske ska smyga ut några i taget i bil istället för att transportera alla med buss eftersom de har sett att vi är här, säger Fatemeh Khavari, talesperson för nätverket Ung i Sverige.
Hon är i skrivande stund på plats utanför förvaret, där nätverket kallat till protestmanifestation på förmiddagen klockan 10. Efter klockan 10 dyker flera polisbilar upp, bilar som tillhör kriminalvården kör förbi.
– Majoriteten av de som ska utvisas är ensamkommande, men där finns också barnfamiljer och andra, säger Fatemeh Khavari.
Kritiserade deportationer
Sverige har kritiserats för utvisningarna till Afghanistan, bland annat av Flyktinggruppernas Riuksråd, FARR, och människorrättsorganisationen Amnesty International, som menar att återsändandet av människor till Afghanistan strider mot internationell rätt och måste upphöra omedelbart.
– Det är ren galenskap, jag förstår inte hur de styrande kan motivera fortsatta utvisningar. Utvisningarna strider även mot Sveriges återtagandeavtal med Afghanistan, säger Fatemeh Khavari.
Mitt i samtalet berättar Fatemeh Khavari att det finns uppgifter om att fem av utvisningarna har stoppats i sista stund. Orsaken är oklar, men det kan hänga ihop med att FARR, i direkt dialog med Afghanistans vice flyktingminister Dr Alema, i dagarna lyft fem särskilt sårbara personer som finns med i gruppen som ska utvisas.
– Bland dem finns en som lider av epilepsi, en person som är minderårig och en familj som splittras, då man utvisar en pappa till ett ett-årigt barn som fötts i Sverige, säger Emma Persson, advokat och ordförande för FARR.
Det är i skrivande stund ännu inte bekräftat att några av de planerade utvisningarna har stoppats.
Internflykt inget alternativ
Trots omfattande kritik ser Migrationsverket fortsatt inget generellt hinder mot att verkställa utvisningar till Afghanistan – eller till huvudstaden Kabul, vilket strider mot UNHCRS:s senaste riktlinjer. Myndigheten utvisar även människor till särskilt utsatta områden som exempelvis Ghazni, med hänvisning till möjligheterna att fly inom landet.
– Afghanistans flyktingminister sa tydligt till oss att internflykt inte är ett möjligt alternativ. Det finns redan ett stort antal internflyktingar i landet, för vilka situationen är akut. Enligt ministern har inte Afghanistan möjlighet att erbjuda alla tvångsutvisade det som krävs för att de ska reintegreras i landet, säger Emma Persson på FARR.
Reintegration är syftet med återtagandeavtalet som Sverige tecknat med Afghanistan.
– Flyktingministern var upprörd över att Sverige bryter mot avtalet, säger Emma Persson.