I dagarna släppte FTF, facket för försäkring och finans, rapporten ”Det prestationslösa pensionssystemet – en rapport om pensionsgapet mellan inrikes- och utrikesfödda”, där det framgår att prestationens betydelse har minskat i det allmänna pensionssystemet.
I dagsläget krävs nämligen minst 41 arbetsår med en genomsnittlig inkomst på just 33 700 kronor i månaden för att nå över gränsen för garantipension, det vill säga samma pension som den som inte alls arbetat har rätt till. Och risken att sluta som fattigpensionär är som allra störst för den som kommit in i pensionssystemet i vuxen ålder.
– Många utrikesfödda som jobbat större delen av livet i Sverige får en pension som i bästa fall är några hundra kronor högre per månad jämfört med att inte arbetat alls, säger Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på försäkringsfacket FTF, i ett pressmeddelande.
Till exempel kommer den som endast lyckas skrapa ihop 20 arbetsår att få cirka 4 000 kronor i månaden, och den som endast arbetat i tio år få hälften av den summan.
Små chanser för barnskötare
Visserligen finns också tjänstepension, det vill säga den del av pensionen som arbetsgivaren står för, men det är enligt Håkan Svärdman endast 60 till 80 procent av dem som invandrat som har en sådan. Anledningen är att många utrikesfödda arbetar i branscher som inte brukar erbjuda sina anställda tjänstepension, som restaurang, handel och service. Många är också egenföretagare som sällan har möjlighet att pensionsspara.
Men även om risken för en fattig ålderdom är störst för utrikesfödda är det också många infödda svenskar som riskerar att möta samma öde. Stora yrkesgrupper som hemtjänstpersonal, barnskötare, städare, kassapersonal och restaurangbiträden har löner på uppåt 23 000 kronor i månaden och har således små chanser att nå över garantipensionen.
– I gruppen utrikesfödda som vi undersökt finns visserligen personer som kan ha rätt till pension från sitt hemland, främst när de kommer från övriga Europa, men de är nog väldigt få. Men det intressanta med våra uträkningar är ändå att de vittnar om ett grundläggande fel i vårt pensionssystem. Kommer man av någon anledning in sent i vårt system så blir det svårt att få ihop en riktig pension, säger Håkan Svärdman.