I slutet av september tillkännager Skolinspektionen sitt huvudmannabeslut om Praktiska AB, en friskolekoncern som driver 36 skolor i Sverige. Men redan nu kan ETC Stockholm avslöja att Skolinspektionen riktar hård kritik mot många av företagets skolor i Sverige och i Stockholm. I Stockholms län är det tre av Praktiskas skolor som Skolinspektionen höjer ett varningens finger för.
Särskilt hårt kritiserad är Praktiskas skola i Tumba, tidigare Praktiska Botkyrka, där Skolinspektionen funnit ”många och allvarliga brister”. Sedan starten hösten 2011 har skolan haft fyra olika rektorer. Stämningen beskrivs som ”orolig och nervös och det förekommer bråk och slagsmål mellan elever”. Den nuvarande rektorn, Johan Segerfeldt, har haft jobbet sedan slutet av maj och säger att han jobbar ”stenhårt” för att åtgärda problemen. Han säger att skolan genomför temadagar och att före detta kriminella kommer dit för att föreläsa om droger.
– Vi utvecklar bättre rutiner för att identifiera och hjälpa elever som har behov av stöd och vi har anställt en speciallärare och har en stödlärare på halvtid. Dessutom försöker vi ordna en klassmorfar från Mellanöstern, eftersom våra elever ofta har den bakgrunden och en äldre person därifrån kan vara någon de ser upp till.
”Marknadsledande”
Praktiska AB marknadsför sig själv som ”marknadsledande inom lärlingsutbildningar” och säger att majoriteten av deras elever får jobb direkt efter utbildningen. Men en tredjedel av företagets skolor har fått kritik av Skolinspektionen för just hur deras lärlingsutbildningar fungerar. Ofta handlar det om att eleverna inte erbjuds lärlingsplats, eller att arbetsplatserna inte är anpassade efter elevens utbildning. Många har dessutom otillräckliga lokaler, så elever som inte får lärlingsplats kan inte heller tillgodogöra sig utbildningen på skolan. I Nacka är det många elever som går utan praktikplats, samtidigt som flera av skolans verkstadslokaler var avstängda under en stor del av förra läsåret. På Praktiska Stockholm uppger eleverna att vissa elever i årskurs två och tre aldrig haft en praktik- eller lärlingsplats.
Johan Segerfeldt tycker att problemet är större än en enskild skola eller koncern.
– Jag tycker att företagen måste ta ett större ansvar i det här. Det är i första hand vårt ansvar att hitta praktikplatser, men näringslivet förväntar sig att eleverna ska vara färdigutbildade när de kommer till arbetsplatsen. Näringsliv, skolor och beslutsfattare måste samarbeta för att lösa problemet.
När det gäller tillgången till lokaler säger han att ventilation och brandsäkerhet var underkända i skolans verkstäder förra läsåret men att man hoppas få dem godkända i år, så att utbildningarna kan genomföras som det är tänkt.
Osäker ekonomi
Över hälften av Praktiska AB:s skolor i Sverige saknar bibliotek, trots att skollagen kräver det. Varken Praktiska i Tumba, Nacka eller Stockholm hade ett bibliotek när Skolinspektionen besökte dem förra terminen.
– Vi har ett litet bibliotek klart i september, det kommer vara inriktat på ämnen som är relevanta för elevernas studier. Utöver det har vi kontakt med det kommunala biblioteket i Tumba för att komplettera undervisningen med de bitar en liten skola har svårt att uppfylla.
I våras lade Praktiska ned åtta gymnasier, på grund av brist på elever. I en granskning från kreditupplysningsföretaget UC pekas Praktiska ut som ett ”högriskbolag”.
– Det innebär att de har en hög till mycket hög risk att hamna på obestånd inom 12 månader, skriver UC i ett pressmeddelande.
"Missvisande granskning"
Jarl Uggla, vd på Praktiska, är överlag nöjd med hur lärlingsutbildningarna fungerar på Praktiskas skolor.
– Det ser olika ut på olika platser och i olika branscher, och en del skolor är bättre än andra. Men 74 procent av våra elever får jobb efter utbildningen och ofta på sin lärlingsplats, medan tio procent går vidare till högskolestudier. Och det är ju bra, särskilt när ungdomsarbetslösheten är så hög.
Jarl Uggla tycker att den ekonomiska granskningen av Praktiska är missvisande, eftersom den bygger på förra årets bokslut. Praktiska fick dessutom ett tillskott på 130 miljoner från sin ägare, riskkapitalbolager FSN Capital, och Jarl Uggla säger att man genererar ett överskott sedan början av året.
– Vi ligger steget före. I höst har fler elever sökt sig till oss än vi trodde. Det har överhuvudtaget varit en överetablering av friskolor de senaste åren, antalet 16-åringar går ju ned nu. Så det gäller att ha en bra kvalité och ett gott rykte.
Fotnot: ETC Stockholm har utan resultat sökt rektorerna på Praktiska Nacka och Praktiska Stockholm.