De fyra punkterna rankades högst av Socialstyrelsen när myndigheten för ett år sedan kom med nationella riktlinjer för vården av endometriospatienter. Men Dagens ETC:s kartläggning visar att flera regioner fortfarande inte följer rekommendationerna.
Christina Liffner, ordförande för endometriosföreningen, är kritisk till att det fortfarande är så stora skillnader.
– Det är förskräckligt. Vi kan aldrig acceptera att det är olika villkor i olika landsting. Det är en oerhört viktig jämställdhetsfråga, säger hon.
Samtidigt säger hon att mycket har blivit bättre sedan Socialstyrelsens riktlinjer kom. Hon tycker att det är en glad överraskning att 18 av 21 regioner i dag har endometriosteam.
– Men tyvärr är det väldigt olika hur bra de fungerar. Vi upplever att de är väldigt personberoende. Det måste finnas någon eldsjäl för att det ska fungera och om den personen slutar så faller allt, säger hon.
Efterlyser utbildning
Dagens ETC:s granskning visar att bara lite mer än hälften av regionerna har utbildat primärvården för att möta patienter med misstänkt endometrios. Christina Liffner efterlyser utbildning för skolhälsopersonal, ungdomsmottagningar och vårdcentraler.
– Det värsta är när det tar lång tid att få diagnosen. Så fort någon kommer in och har smärta så måste man tänka att det kan vara något annat än urinvägsinfektion eller ibs, säger hon.
I Gävleborg har man inte genomfört någon av de fyra punkter som Socialstyrelsen rankar högst i riktlinjerna. Kristina Granevåg, tillförordnad chef för kvinnosjukvården, säger att bristerna beror på att det varit många chefsbyten och att personal har slutat den senaste tiden.
– Jag kan rakt och ärligt svara att det har varit jävligt rörigt här så vi har inte lyckats med det som vi har föresatt oss, säger hon.
Hon säger att det är svårt att svara på om patienterna hade fått bättre vård om riktlinjerna hade följts redan nu. Men hon betonar att alla patienter tagits om hand.
– Det är inte så att vi kommer med ett särskilt team när någon sitter och har ont i väntrummet. Men vi tar ju hand om dem. Vi har inga avvikelser när det gäller endometrios, säger hon.
Positiva exempel
På några håll i landet uppfyller vården samtliga av de fyra riktlinjer som Socialstyrelsen pekat ut som extra viktiga. Dit hör Uppsala, där Nationellt endometrioscenter finns sedan tio år tillbaka. Matts Olovsson, specialistläkare i gynekologi och obstetrik vid centret, menar att riktlinjerna skapar bättre vård.
– Vi följer våra patienter i många år med livskvalitetsenkäter och kan visa att vi gör nytta vad gäller livskvalitet. Vi ser också att om vi sköter verksamheten bra, så blir det färre akutinläggningar. Det finns ingen statistik på det, men jag antar att antalet sjukdagar blir färre också, säger han.
Matts Olovsson var prioriteringsordförande i arbetet med riktlinjerna och beklagar att det fortfarande finns regionala skillnader i vården. Han tar frågan om endometriosteam som exempel. Om det finns på varje kvinnoklink så är mycket vunnet, menar han.
– Har man det land och rike runt så finns det förutsättningar för att ge jämlik vård. Men som det är nu finns det vita fläckar, och de patienterna kommer ju i kläm. I bästa fall remitteras de till oss, i andra fall så skriver de en egenremiss. Men då har vi ingen att bolla tillbaka dem till så de blir hängande i luften, säger han.
Akut smärta
Finns rutiner för omhändertagande av endometriospatienter med akuta smärtskov?
Ja: Västra Götaland, Jämtland/Härjedalen, Dalarna, Stockholm, Östergötland, Kalmar, Gotland, Skåne, Sörmland, Uppsala, Blekinge, Halland, Örebro, Värmland, Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland, Kronoberg
Nej: Jönköping, Gävleborg, Västmanland
Kunskap på vårdcentraler
Har personal inom primärvården utbildats i att möta patienter med misstänkt endometrios?
Ja: Västra Götaland, Jämtland/Härjedalen, Dalarna, Stockholm, Kalmar, Jönköping, Skåne, Uppsala, Blekinge, Örebro, Norrbotten, Västernorrland
Nej: Sörmland, Halland, Värmland, Gävleborg, Kronoberg
Kunde inte svara: Östergötland, Gotland, Västerbotten, Västmanland
Ansvarig kirurg
Har regionen utsett en kirurg med ansvar för endometriosoperationer?
Ja: Västra Götaland, Dalarna, Stockholm, Östergötland, Kalmar, Uppsala, Värmland, Norrbotten, Västernorrland
Nej: Jämtland/Härjedalen, Jönköping, Gotland, Skåne, Sörmland, Blekinge, Halland, Örebro, Gävleborg, Västerbotten, Kronoberg, Västmanland
Team för endometrios
Har regionen ett multiprofessionellt team för omhändertagande av endometriospatienter med särskilt behov av stöd?
Ja: Västra Götaland, Jämtland/Härjedalen, Dalarna, Stockholm, Östergötland, Kalmar, Skåne, Uppsala, Halland, Värmland, Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland, Kronoberg
Nej: Jönköping, Gotland, Sörmland, Blekinge, Örebro, Gävleborg, Västmanland