År 2021 går det 3 000 fler elever i Örebros grundskolor än det gör i dag enligt en prognos. Det innebär i förlängningen att fler skolor måste byggas och att fler elever får trängas i de skolor som redan finns. Än så länge finns det plats, men redan i höst får elevökningen konsekvenser för det fria skolvalet.
– Skolvalet blir marginaliserat eftersom skolorna redan är fulla. Många skolor kommer att ha nog med sina anvisnings-elever från närområdet, säger kommunens skolchef Margareta Borg.
Få platser på populära skolor
Örebroaren Anki Persson tycker att det är viktigt att föräldrar och elever kan göra ett aktivt skolval. Hon har två söner, 14-årige Rasmus som går på Gumaelius och Filip som är tolv år. Filip går på Olaus Petri som tillvalsskola, hans anvisningsskola är Rostaskolan.
– Men många i klassen valde andra skolor när mellanstadiet började. Efter två år ville Filip byta till Olaus Petri som tillval, vi fick stå i kö och det var knappt att han fick en plats. Nu har jag hört att de inte tar emot några tillvalselever alls, säger hon.
Olaus Petri är tillsammans med Engelbrektsskolan två av de mest populära tillvalsskolorna i Örebro. Båda kommer att få betydligt svårare att ta emot elever från andra områden än närområdet kommande år.
– Det betyder lugnare förutsättningar för skolorna, men samtidigt blir den politiska viljan att det ska finnas ett fritt skolval naggad i kanten, säger skolchefen Margareta Borg.
Kan få konsekvenser
Engelbrekt är den kommunala skola som i dag tar emot flest tillvalselever. Cirka 800 elever går på skolan, 60 procent av dem kommer från andra områden än anvisningsområdet. Men redan i höst blir det svårare för tillvalselever att få en plats, för Engelbrekt har blivit anvisningsskola för högstadieelever från Glanshammar.
– Då kanske vi kan ta in 30–40 tillvalselever, en stor skillnad mot tidigare, säger Ulf Aldén, rektor på Engelbrekt.
Ulf Aldén tror att fler elever kommer att välja friskolor framför kommunala om det fria skolvalet sätts ur spel.
– Begränsas valmöjligheten är det klart att det får konsekvenser, förutom att politikernas ambition om fritt skolval minskar. Eftersom man bara får stå i kö ett år till de kommunala skolorna finns det en risk att friskolorna tjänar på det, säger han.
Alla kan inte få förstahandsval
Det är kommunens ansvar att alla elever får plats på en anvisningsskola i sitt närområde.
– Vi håller på och utreder hur de växande årskullarna ska få plats i våra skolor. Det handlar om att expandera och förtäta befintliga skolor, säger Kenneth Nilsson (S), ordförande för programnämnd barn och utbildning.
Att gamla Engelbrektsskolan på Manillagatan, numera Nikolaiskolan, återigen blir grundskola är ett förslag som sannolikt blir verklighet. I dag finns delar av Komvux verksamhet på skolan.
Men trots den planerade utbyggnaden av kommunala skolplatser kan inte politikerna garantera ett fritt skolval.
– Skolorna har begränsade platser och vilka som är populärast bland tillvalselever varierar. Alla kan inte få sitt förstahandsval, säger Kenneth Nilsson.
Fler alternativ
Karolina Wallström (FP) är oppositionens talesperson i skolfrågor och andre vice ordförande i programnämnd barn och utbildning.
– Självklart ska vi ha fritt skolval, det ska vara upp till vårdnadshavare och elever att själva bestämma skola, säger hon.
Men hon håller med Kenneth Nilsson om att det inte går att garantera tillvalselever en plats.
– Det går inte att anpassa skolorna efter ett sådant system. Eleverna som vill gå på tillvalsskola borde välja två alternativ, ett förstahandsval och ett andrahandsval, säger hon.
”Finns ingen frihet”
Helena Wannberg är mamma till nioåriga Albin som går på kommunala Norrbyskolan. Hon anser att det fria skolvalet inte fungerar som det är tänkt i dag.
– Det finns ingen riktig frihet. Populära skolor kan bli fulla så att det inte finns någon plats, andra skolor går dåligt och läggs ned så eleverna tvingas byta. Det kan även vara långt till anvisningsskolan, säger hon.
Hon är nöjd med Norrbyskolan som är sonens anvisningsskola, Albin har bra lärare, han har många kompisar på skolan och trivs i klassen.
– Så det är inte aktuellt att söka till tillvalsskola för oss. Men vi hade hört gott om Norrbyskolan innan vi flyttade till området, det spelade in när vi valde bostad. Så på sätt och vis gjorde vi ett val ändå, säger Helena Wannberg.