– Men snittsiffran gäller alla barngrupper och tar ingen hänsyn till barnens ålder. Så den säger inget om hur stora grupperna för de olika åldrarna är. Och hur stor grupp som är lämplig beror många olika saker, som gruppens sammansättning och antalet pedagoger, säger Marie Magnusson.
Liten grupp viktigast
Skolverket har inga riktlinjer för hur många barn varje pedagog ska ansvara för.
– Ny forskning visar att storleken på barngruppen är viktigare än antalet pedagoger. Speciellt för de yngsta barnen, eftersom små barn har svårt för att ha relationer till många människor. För dem är en liten grupp och få pedagoger bättre än en stor grupp med fler pedagoger, säger Ulrika Lundqvist, enhetschef för förskola och grundskola på Skolverket.
Hon berättar att riktlinjerna har mötts av positiv respons, främst från pedagoger och föräldrar.
– De har fått ett riktmärke, det har efterfrågats av många.
Ta tid
Skolverkets riktlinjer är endast en rekommendation som kommunerna inte är tvungna att följa. Marie Magnusson säger att Örebro arbetar med att minska barngruppernas storlek på kommunens förskolor, men att det inte finns någon generell plan för hur.
– Varje förskola måste se över sin verksamhet och se om de kan organisera sig på ett annat sätt än i dag för att frigöra resurser, säger hon och fortsätter:
– Men man ska inte stirra sig blind på kommunsnittet på 17,2 barn för Örebro. Det blir ett trubbigt mätverktyg för en så stor verksamhet. Det är bättre att varje förskola tittar på hur just de ska jobba för att minska barngrupperna, men det är ett arbete som kommer att ta tid, säger hon.
Statsbidrag
Regeringen har även infört ett riktat statsbidrag som förskolor kan söka för att minska barngrupperna. Bidraget är på 30 000 kronor för varje plats som en barngrupp minskas med. Till det här läsåret fick 22 förskolor i Örebro dela på närmare 10,5 miljoner kronor. Mest fick förskolan Ringblomman i Glanshammar, 1 402 500 kronor. Där finns två grupper för barn i åldrarna ett till två år, som minskades från 16 respektive 14 barn till max tolv.
Att antalet barn i grupperna sjönk beror helt enkelt på att det inte var fler barn i de åldersgrupperna som sökte förskola i Glanshammar. Men förskolechefen Ulrika Evertsson berättar att de utnyttjade statsbidraget till att kunna behålla samma antal pedagoger på småbarnsavdelningen.
– Annars hade vi fått minska personalen för att gå runt ekonomiskt.
Nu är det dags att söka statsbidrag för nästa läsår. Förra gången var det en kort ansökningstid så många förskolor hann inte ansöka.
– Jag tror att betydligt fler förskolor söker den här gången och att det därför blir svårare att få statsbidrag. Jag tror inte att vi får den här gången, säger Ulrika Evertsson.
Hon berättar att de arbetar med att organisera höstens verksamhet.
– Statsbidrag ingår inte i den budgeten.
Marie Magnusson säger att förskolorna inte kan räkna in statsbidraget i sina budgetar eftersom det är ett riktat bidrag.
– Alla som söker får inte bidraget. Och statsbidraget finns så länge den här regeringen sitter, blir det maktskifte vid nästa val kanske det tas bort.