Skolverket har tagit fram nya riktlinjer för hur stora barngrupperna bör vara på förskolan.
För barn mellan 1 och 3 år är riktmärket 6–12 barn. För barn mellan 4 och 5 år är riktmärket 9–15 barn.
I både Sundsvall och Timrå ligger snittet över rekommendationen.
I dag har Sundsvall 16,5 barn i snitt per avdelning. I Timrå är siffran 17,2.
Skolverkets riktlinjer är inte tvingande för kommunerna, men Ulrika Lundqvist, enhetschef på Skolverket, tror ändå att de får verkan.
– Vi utgår ifrån att riktmärkena påverkar både kommuner och fristående förskolor så att de barngrupper som är för stora blir lagom stora. De måste försäkra sig om att de lever upp till kravet att förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik för barnen, säger hon.
Skolverket har inga riktlinjer för hur mycket personal som ska finnas i varje barngrupp.
– Ny forskning visar att storleken på barngruppen är viktigare än antalet pedagoger. Det gäller speciellt för de yngsta barnen eftersom små barn har svårare att ha relationer till många människor. En liten grupp med få pedagoger är då bättre än en stor grupp med fler pedagoger, säger Ulrika Lundqvist.
Missade ansökningstiden
Regeringen har till detta läsår infört ett särskilt statsbidrag som förskolorna kan söka för att minska barngrupperna. Både Timrå och Sundsvall missade den möjligheten, men inför nästa läsår 2016/2017 har båda kommuner sökt och beviljats bidrag. För Sundsvall handlar det om 4,2 miljoner. Timrå har fått 1,1 miljoner kronor.
För sent och för lite, menar Liza-Marie Norlin, gruppledare för Kristdemokraterna i Sundsvall.
– Redan för drygt ett år sedan lade vi fram en motion om att minska barngruppernas storlek som röstades ner av majoriteten. Det är bra att man nu äntligen har sökt pengar för detta, för det är en lång väg att gå om vi ska klara Skolverkets riktlinjer, säger hon.
Liza-Marie Norlin vill se ett maxtak och mer resurser till förskolan.
– Det är en fråga om kvalitet. I Sverige har vi reglingar för allt från bullernivåer till hur stora ytor korna ska ha att röra sig på, men när det gäller barnen, det viktigaste vi har, har vi inget.
Dyrare verksamhet
Skolnämndens ordförande Joao Pinheiro (S) säger att frågan inte är lätthanterlig.
– Gruppstorlek är, trots allt, bara en variabel när det gäller kvaliteten. Lokaler och personalbemanning har också betydelse.
Han påpekar också att en självklar följd av en minskning av gruppstorleken blir en fördyring av förskoleverksamheten som måste finansieras. Det finns dock inga beräkningar gjorda som visar hur mycket det skulle kosta att minska barngrupperna till Skolverkets riktmärken.
– Det är något som vi har bett förvaltningen att analysera. Särskilt när det gäller de minsta barnen är det önskvärt med mindre grupper, men kvaliteten handlar också om hur vi bemannar förskolorna så att vi har mest personal när vi har störst beläggning.
Joao Pinheiro påpekar också att de extra statsbidragen medför nya kostnader för kommunen som överstiger bidragen.
– Ska barngrupperna minskas uppstår nya kostnader för lokaler och personal, säger han.