BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– När vi fick siffrorna i höstas ansåg vi att max var tionde ledig lägenhet var en rimlig bedömning. Men det räcker med var 20:e ledig lägenhet eller kanske var 15:e, det beror på hur många som kommer, säger han i dag.
Stort tryck
För Örebro kommun blir det en stor utmaning att ordna bostäder till de 265 kommunplacerade personerna. Tidigare har det rört sig om 60 kommunplacerade personer per år.
– Över hälften av dem som vi ska ordna bostäder åt i år är dessutom ensamstående. Det gör det ännu svårare än om det hade varit fler familjer som delar en större bostad. Det blir den största utmaningen eftersom det är ett stort tryck efter mindre lägenheter även från andra grupper, säger Lennart Balkstedt, planerare på kommunens förvaltningskontor.
Lennart Balkstedt säger att kommunen har ett bra samarbete med Öbo. Men för att ordna bostäder åt alla kommunplacerade personer behövs även lägenheter från privata aktörer.
– Vi måste bli bättre på att skapa kontakter med de privata fastighetsbolagen. Men det börjar att komma in lägenheter från dem med, säger han.
Öbo inför dessutom nya regler för nya hyresgäster i Oxhagen och Vivalla. För att få en lägenhet där krävs en fast inkomst från lön, pension eller studielån från och med den 1 september.
– Syftet är att minska boendesegregationen. Oxhagen och Vivalla har en större del arbetslösa och bidragsberoende hyresgäster än andra delar av Örebro. Vi vill försöka att ändra på det med socialekonomiska medel, säger Öbos styrelseordförande Camilla Andersson (S).
Idén kommer från Göteborg, där allmännyttan har krävt att hyresgäster måste tjäna tre gånger mer än hyran för att få en lägenhet. Men i förra veckan beslöt politikerna i Göteborg att slopa inkomstkravet som har inneburit att exempelvis arbetslösa eller lågavlönade inte har kunnat få en lägenhet genom allmännyttan.
– Vi bedömer att inkomstkravet har haft en viss effekt för ökad integration. Samtidigt är det svårt att bedöma hur stor effekten har varit, säger Mariette Hilmersson, vd och koncernchef för Förvaltnings AB Framtiden i Göteborg.
Ingen quick fix
I Vivalla och Oxhagen gäller inkomstkravet 75 procent av de lediga lägenheterna.
– Vi brukar ha cirka 170 lediga lägenheter i Vivalla och Oxhagen per år. Så det här är ingen quick fix, säger Anna-Carin B Magnusson, bosocial chef på Öbo.
För att öka integrationen ska Öbo även släppa fler lägenheter till uthyrningstorget 24 timmar. Där gäller först till kvarn. Syftet är att nyanlända och andra med få köpoäng ska kunna få lägenheter som det annars krävs många års köpoäng för att få hyra.
– Vi brukar lägga ut 30–35 lägenheter där per år, nu ska vi lägga ut minst 150. Lägenheterna ligger i områden som anses attraktiva av örebroarna, säger Anna-Carin B Magnusson.
För att få hyra på 24 timmar ska man ha stått i Öbos kö i max fyra år och varit skriven minst två år i Örebro. Tvåårskravet är för att personer från andra delar av Sverige inte ska kunna gå före örebroare i Öbos bostadskö.
– Det är lägenheter som har varit ute i den vanliga bostadskön först utan att bli uthyrda. Det låter konstigt, men attraktiva lägenheter som det normalt krävs många års köpoäng för att få hyra blir inte alltid uthyrda. För de som har så många köpoäng flyttar bara om lägenheten känns helt rätt, annars spar de hellre sina poäng och letar vidare, säger Anna-Carin B Magnusson.