Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Förmånen att ta ut en friskvårdstimme gäller dock inte för alla som jobbar inom Göteborgs stad. Stadsledningskontorets senaste kartläggning av friskvårdstid bland kommunala förvaltningar och bolag visar att möjligheten att träna på arbetstid varierar. Fem av kommunens förvaltningar har en generell friskvårdstimme för alla anställda – exempelvis lokalförvaltningen, stadsrevisionen och stadsdelsförvaltningen Lundby. Jobbar man däremot på kultur- eller miljöförvaltningen har man ingen rätt till friskvårdstid alls.
En timmes friskvård i veckan låter kanske lite. Men om en medarbetare använder nästan alla sina friskvårdstimmar motsvarar det en veckas ledighet om året.
Lundby har för alla
Den enda stadsdelsförvaltningen som har friskvårdstimme för alla anställa är Lundby. Det beslutades av politikerna i stadsdelsnämnden och införs successivt under 2018. Lundbys personalchef Anna Malmcrona ser det som en personalförmån.
– Det är mycket svårt att säga att det skulle påverka sjukfrånvaron eller arbetsmiljön. Vi tänker på det som en personalförmån och hoppas att folk utnyttjar den, säger hon.
I Lundby har det varit enkelt att införa friskvårdstid för alla som arbetar dagtid och inom verksamheter där det fungerar att gå ifrån en timme. Men för stödassistenter, vårdpersonal och andra som jobbar nära människor har det varit svårare.
– Inom de verksamheterna måste man ta in en vikarie för att kunna gå ifrån. I september införde vi friskvårdstimme på två äldreboenden för att testa så vi får se hur det fungerar i praktiken, säger Anna Malmcrona.
Inte fått extra pengar
Stadsdelen kan inte ta in vikarier under friskvårdstimmarna eftersom de har inte fått några extra pengar från politikerna. Därför testar de nu ett system där personalen på äldreboendena får träna utanför arbetstid, mot att de får en extratimme i timbanken.
– Vi får se hur väl det här fungerar, om vi kan göra på samma sätt för alla. Om inte alla anställda kan ta ut friskvårdstimmar kommer det att kännas orättvist och då kan det få motsatt effekt, säger hon.
Friskvård kan bli orättvist
Enligt stadsledningskontorets kartläggning över kommunens friskvård visar tidigare forskning just att friskvårdstimmar riskerar att bli orättvisa. Personer med högre utbildning och starkare socioekonomisk bakgrund brukar utnyttja friskvårdstid mer än andra, och ofta sammanfaller det med att de har poster där det är möjligt att styra över sin egen arbetstid. De yrkesgrupper som jobbar med brukare och klienter – och därmed har svårare att ta ut friskvård – är i större utsträckning kvinnor.
Angered har ingen friskvård
De flesta stadsdelsförvaltningar saknar generell friskvård för alla anställda, men har tidsbegränsade satsningar eller friskvårdstimmar bara för vissa yrkesgrupper. Angered är en av stadsdelsförvaltningarna utan generell friskvårdstid, och deras personalchef Maria Löfgren säger att en anledning är att det ska vara lika för alla.
– Utgångspunkten är att vi vill ha så stor likvärdighet som möjligt. Däremot kan vi ibland göra riktade insatser mot vissa grupper och då kan man få träna på arbetstid, säger hon.
I Angered har till exempel de anställda på internservice, alltså de som arbetar med lokalvård, måltidsservice och vaktmästeri, fått gå till Angereds arena tillsammans för att testa olika former av träning. Precis som de andra stadsdelsförvaltningarna har de anställda också rätt till friskvårdsbidrag på 1 500 kronor per år, och enligt Maria Löfgren försöker arbetsgivaren uppmuntra personalen att utnyttja det.
Nya utredningen klar
År 2015 fick stadsledningskontoret i uppdrag av kommunstyrelsen att utreda möjligheten att införa en friskvårdstimme för alla anställda i Göteborgs stad. Idag presenteras resultatet för kommunstyrelsen och det är nu upp till dem att bestämma om de ska införa en friskvårdstimme för alla kommunens 55 000 anställda.
Utredarnas slutsatser är att kommunens lönekostnader skulle öka med 175 miljoner kronor om alla kommunanställda som jobbar med brukare, elever och klienter skulle få möjlighet att träna på arbetstid. De bedömer att en generell friskvårdstimme inte kommer att leda till minskad sjukfrånvaro. För att stärka medarbetarnas hälsa föreslår de i stället att man ska höja grundbemanningen och lägga in mer tid för återhämtning i personalens scheman.
Förvaltningar med friskvårdstimme för alla: Intraservice, kretslopp och vatten, lokalförvaltningen, stadsrevisionen och SDF Lundby.
Förvaltningar utan generell friskvårdstimme: Kulturförvaltningen, park- och naturförvaltningen, miljöförvaltningen, fastighetskontoret, stadsledningskontoret, regionarkivet, SDF Angered, SDF Centrum.
Förvaltningar utan generell friskvårdstimme, men där vissa yrkesgrupper har det eller att de anställda kan få träna på arbetstid tillfälligt vid behov: Askim-Frölunda-Högsbo, Majorna-Linné, Norra Hisingen, Västra Göteborg, Västra Hisingen, Örgryte-Härlanda, Östra Göteborg, arbetsmarknad och vuxenutbildning, förvaltningen för konsument- och medborgarservice, förvaltningen inköp och upphandling, idrotts- och föreningsförvaltningen, social resursförvaltning, stadsbyggnadskontoret, statistik och analys, trafikkontoret, utbildningsförvaltningen och förskoleförvaltningen.
Fotnot: Vi saknar uppgifter om den nystartade grundskoleförvaltningen.
Källa: Stadsledningskontorets kartläggning där förvaltningarna själva fått svara.
Friskvård
En förmån som arbetsgivare kan erbjuda sina anställda.
Det kan vara i form av ett friskvårdsbidrag som den anställda kan använda till gymkort, medlemskap i idrottsföreningar eller andra typer av enklare motion och hälsofrämjande aktiviteter. Det kan också vara så kallad friskvårdstid som innebär att personalen får träna ett visst antal timmar i veckan på arbetstid.
Alla anställda i Göteborgs stad har rätt till friskvårdsbidrag men bara vissa har friskvårdstid.