BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vid kommunstyrelsens sista möte före sommaruppehållet tillsattes en utredning med uppdrag att se över vad som ska hända med SDN i framtiden.
– Det var verkligen på tiden. Jag tycker politikerna borde ha övervägt att skapa facknämnder även för socialtjänsten och äldreomsorgen, samtidigt som de beslutade att inrätta en skolnämnd, säger Sonia Koppen på fackförbundet Vision.
Hon menar att det finns flera orsaker att överge dagens SDN-organisation när all personal som arbetar i skolan och förskolan, samt en stor del av pengarna, nu försvinner.
Fråntas ansvar
Enligt budgeten för 2018 handlar det om 20 000 anställda och elva miljarder kronor om året som förs över till den centrala skolnämnden. Det motsvarar drygt 40 procent av stadsdelsnämndernas verksamhet.
Främsta skälen att ta ifrån SDN ansvaret för skola och förskola är att man vill höja kvalitén i undervisningen samt öka likvärdigheten mellan skolorna i Göteborg.
– Men det är inte bara inom skolsektorn som det fungerar dåligt. Även socialtjänsten brister när det gäller likabehandling i de tio stadsdelsnämnderna och det är inte alls bra, säger Sonia Koppen.
Hon vill se en mycket plattare organisation och efterlyser chefer med tydligare mandat. Det skulle göra det enklare att genomföra förändringar och dessutom underlätta arbetsmiljöarbetet.
– I nuläget måste vi påverka arbetsmiljön i tio olika organisationer. Det hade varit mycket lättare om vi bara haft en part för varje yrkesgrupp, till exempel en socialförvaltning för socialsekreterarna, att förhandla med, säger Sonia Koppen.
LOV-frågan ytterligare orosmoln
Av Visions omkring 5 000 medlemmar i Göteborgs stad arbetar många, bland annat administratörer, chefer, biståndshandläggare och socialsekreterare, i de tio stadsdelsnämnderna.
Kommunal har betydligt fler medlemmar i kommunen,
– 14 150 personer - och de har inte bara den osäkra framtiden inom SDN att bekymra sig för. Det mörkaste orosmolnet på deras himmel stavas LOV, Lagen om valfrihet.
– Frågan om LOV i hemtjänsten upptar mycket tid, kraft och engagemang. Redan från årsskiftet öppnas möjligheten för privata aktörer att etablera sig i Göteborg och det är svårt att i förväg veta vad det kommer att innebära för de kommunala hemtjänstjobben, säger Christina Wising i Kommunal Västs styrelse.
Även när det gäller den nya SDN-organisationen finns frågetecken. Fortfarande saknas besked om framtiden för den skolpersonal som arbetar i köken, med städning och vaktmästeri.
– Vi har ställt frågor, men inte fått några svar.
Precis som Sonia Koppen på Vision tror Christina Wising att stadsdelsnämnderna kommer att läggas ner.
– Jag skulle inte bli ett dugg förvånad om kommunen organiserar alla verksamheter i fackförvaltningar istället. Riktigt vad det skulle innebära för våra medlemmar är svårt att se igenom.
Christina Wising påpekar att de förändringar som nu väntar inom kommunen har stor betydelse för stadens anställda, men hon tror inte att särskilt många andra göteborgare engagerar sig.
– Ibland kan jag fundera på hur stor valfråga det kommer att bli, säger hon.