– Jag får absolut inget boende via Boplats, jag har fyra år där och det krävs fem-sex år innan man får något erbjudande. Jag försöker hitta något i Göteborg eller utanför men det är svårt. På sidor som Blocket måste man ha en presentation och alla väljer utifrån den. Jag ska inte prata om rasism, men det är svårare att hitta boende som nyanländ, säger Yaza Ibesh.
Kom till Göteborg 2016
Han är en av de nyanlända som kom till Göteborg efter att den nya bosättningslagen trädde i kraft 2016. Lagen innebär att kommunerna har ansvar för att ordna boende för de nyanlända som anvisats dit, vilket kommunerna har löst på olika sätt. I Göteborg är systemet att erbjuda genomgångslägenheter där de får bo i fyra år, förutom barnfamiljer som, efter ett beslut i fullmäktige i höstas, får bo kvar ett extra år. Mellan 2016 och 2019 kom sammanlagt 3 100 nyanlända till Göteborg och fick då lägenheter som låg spridda runt om i kommunen. I vår måste de första av dessa flytta ut.
–120 hushåll ska flytta i år och nästa år blir det betydligt fler då även barnfamiljer ska flytta. Det blir naturligtvis en stor utmaning. Vi hjälper dem att söka bostäder genom att vi bland annat har ett boendeteam som informerar och har bosökarträffar med boende, säger Erik Gedeck, avdelningschef på fastighetskontoret.
"Får själva ta ansvar"
Hittills har 6 av 120 hushåll som ska flytta i år själva sagt upp sina hyresavtal. Om de som nu fått uppsägningsbesked har löst sin boendesituation har fastighetskontoret ingen information om.
– Det kan hända att de har löst nytt boende, men att de bor kvar så länge de får, säger Erik Gedeck.
Vad händer med de som inte hittat eget boende?
– De kommer själva få ta ansvar för att lösa sin boendesituation, till exempel genom att bo inneboende, i andra hand eller hos släkt och vänner. Flera har jobb och egen inkomst. Som för alla andra kommuninvånare finns möjlighet att ytterst vända sig till socialtjänsten.
Måste flytta snart
Bilal Al Kheja, som kom till Göteborg som nyanländ 2016, bor i Västra Frölunda. Han måste, precis som Yaza Ibesh, flytta från sin lägenhet snart.
– Om jag inte hittar ett boende i Göteborg kommer jag att förlora mitt jobb. Jag ska få en fast anställning i höst och då kan jag köpa en egen lägenhet. Jag skulle gärna flytta härifrån nu om jag hittade någonstans att bo. Jag bor på 17 kvadratmeter, när jag lagar mat luktar hela lägenheten av maten, säger han.
Enligt honom har coronapandemin försvårat boendesökandet ytterligare.
– Det är ingen som vill att man ska bo som inneboende nu. Folk är försiktigare, säger Bilal Al Kheja.
Flera risker
Göteborgs kommun har själva konstaterat att det finns flera risker med att säga upp de nyanländas hyreskontrakt. En av dessa är att hemlösheten kan öka. Kommunen har i en riskanalys konstaterat att det skulle leda till att kostnaden för bistånd till akut boende kunna öka med åtskilliga miljoner. Den analysen gjordes dock innan kommunstyrelsen i höstas beslutade att barnfamiljer skulle få bo kvar ett extra år.
Det är i Askim-Frölunda-Högsbo som flest hyreskontrakt för nyanlända ska sägas upp i år, totalt 27 stycken, men stadsdelsförvaltningen förväntar sig inte att många av dem kommer att vända sig till socialkontoret.
– Vi tror att majoriteten kommer att lösa boende på egen hand. Ett fåtal kanske vänder sig till oss för att få bistånd till akut boende. Men vi förväntar oss ingen anstormning, säger Fredrik Nilsson, områdeschef vid individ- och familjeomsorg i stadsdelsförvaltningen Askim-Frölunda-Högsbo.
Segregation kan öka
En annan risk med med att säga upp de nyanländas kontrakt är enligt kommunen att segregationen kan öka. Genomgångslägenheterna är spridda runt om i Göteborg och när nyanlända nu måste flytta tror kommunen att många kommer att bosätta sig i Angered, Östra Göteborg och Västra Hisingen eftersom att man har sett den tendensen vid egenbosättning (EBO). Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill, till skillnad från de andra partierna, att de nyanlända ska få ta över hyreskontrakten för lägenheterna och hänvisar bland annat till att segregationen annars riskerar att öka.
– Vi ser att om man kommer till Göteborg som nyanländ hamnar man lätt i bostadsområden där det bor många med utländsk bakgrund. Det skapar en segregation, säger kommunalråd Karin Pleijel (MP).
Kan det inte ses som orättvis om nyanlända får permanenta bostäder, medan andra i Göteborg inte har det?
– Det går att vinkla det på olika sätt. Vi anser att det är orättvist att de här personerna har inte kunnat ställa sig i bostadskö som andra som andra eftersom de varit på flykt, säger Karin Pleijel.