Mariana Hansen är barnmorska på Närhälsan i Backa och gick hbt-utbildningen under hösten 2013. En av uppgifterna var att gå tillbaka och normkritiskt granska sin egen mottagning. Allt från toalettskyltar, tidningar som fanns i väntrummet och att ändra från ”mamma/pappa” till ”partner” i både tal och skrift.
– Vi fick upp ögonen för hur uppdelat samhället är, säger hon. Vi måste vara fördomsfria och möta alla utan att lägga några värderingar i det.
Många dåliga exempel
Tyvärr finns det många dåliga exempel på hur transpersoner och homosexuella har blivit bemötta på olika mottagningar, homosexuella kvinnor som har tvingats att lämna graviditetstest och läkare som har uttryckt sig fientligt mot transsexuella.
Fortfarande är listan över vårdcentraler med hbt-kompetens kort. Endast fem av alla vårdcentraler i Göteborg är hbt-diplomerade. Skälet till det tror Frida Särén, utvecklingsledare på Kunskapscentrum för sexuell hälsa, är att de kräver att 95 procent av all personal ska vara delaktiga under utbildningen samtidigt.
– Vårdcentraler har svårare att uppfylla det kravet då de inte kan stänga ner verksamheten, men det är något vi jobbar med att utveckla för att fler vårdcentraler kan diplomeras, berättar hon.
Särskilt viktigt att fler vårdcentraler blir hbt-diplomerade är det för transpersoner och män, eftersom det är där som de har möjlighet att först söka vård och då måste också kompetensen finnas där.
”Det är ett varumärke för oss”
Närhälsan sexualmedicinskt centrum fick in många patientklagomål till kliniken och valde under våren 2014 att dra tillbaka sin hbt-diplomering då patienter klagade på att de inte kände sig rätt omhändertagna som transpersoner. Verksamhetschefen Stefan Laack, menar att anledningen var att personalen inte kände sig färdigutbildade.
– Det är ett varumärke för oss, och patienter ska inte behöva känna sig illa behandlade, säger han.
Efter att personalen har gått utbildningen igen och vidtagit åtgärder, bland annat genom att utöka sina kunskaper om transsexualitet, har sexualmedicinskt centrum återfått sin status som hbt-diplomerad mottagning.
Ska vara självklart
I nuläget går de flesta samkönade par och transpersoner till Närhälsan i Askim, som är både hbt-diplomerade och hbt-certifierade av RFSL, men Eva Runå-Ljunggren, enhetschef på Närhälsans barnmorskemottagning i Backa, hoppas att det snart ska förändras.
– Vi vill att fler hbt-personer ska komma till vår avdelning, förhoppningen är att det ska vara lika självklart och tryggt att gå till alla mottagningar i alla stadsdelar, berättar hon.