Det är ett fiktivt, men inte helt otroligt, scenario för en barnfamilj i Malmö stad.
Trenden visar en konstant och kraftig ökning av antalet hemlösa barnfamiljer. Under fyra års tid har antalet hemlösa barn i kommunen mer än dubblerats – från 329 till 675 stycken.
Inga lägenheter i rätt prisklass
Det är inte sociala problem i familjer som är den främsta orsaken till att barn blir hemlösa. Till den gruppen hör bara 12 barn. Förklaringen ligger istället hos den dåliga bostadsmarknaden. Det finns helt enkelt inte lägenheter i rätt prisklass.
– Bostadsmarknaden behöver komma i balans. Som det är nu behövs det byggas fler bostäder som folk har råd att bo i. Här är privata aktörer viktiga. Kommunen kan inte stå för allt bostadsbyggande, säger Karin Andersson, utredningssekreterare på stadskontoret.
En förälder som har flytt till Sverige
Enligt Karin Andersson behövs det omkring 2100 till 2300 nya bostäder i Malmö för att täcka behovet den närmaste tiden. Stadens popularitet som bostadsort är en av anledningarna bakom den hårda bostadsmarknaden. Många flyttar hit på grund av studier eller arbete men den största delen av nya malmöbor är flyktingar från krigsdrabbade länder som Syrien och Somalia. En stor del av de barn som är hemlösa tillhör gruppen anknytningsinvandrare. Ofta har en förälder flytt till Sverige före resten av familjen. De kommer vid ett senare skede.
– Det kan vara en pappa som kommit hit först. Sedan ska barnen och frun komma efter. Pappan bor inte sällan inneboende i ett rum hos en bekant. Då blir det för trångt när resten av familjen dyker upp, säger Linda Aarni, Iof-sekreterare, stadsdelsområde söder, Malmö.
”Det är ingen bra lösning”
Linda Aarni och hennes kollegor försöker hitta stabila boendelösningar som barnfamiljerna kan flytta till direkt. Men i den akuta situationen händer det ofta att barnfamiljer hamnar på vandrarhem eller i andra hotellliknande boenden.
– Det är ingen bra lösning. Det är inte bra för barn att bo på hotell men samtidigt ska vi se till att alla barn får tak över huvudet. Det är det viktigaste, säger hon.
Familjerna får också vara bereda på att flytta långt ifrån sitt tidigare boende. Det är inte alla hotell eller vandrarhem i Malmö som accepterar barnfamiljer. Då blir lösningen en placering på orter som Lund, Kävlinge eller Trelleborg. Det skapar praktiska problem för de familjer som är rotade i Malmö eftersom barnen fortfarande går i skola och förskola i kommunen.
– Vi beviljar stöd till busskort men det är upp till dem själva att lösa transporten till skola eller förskola och följa med sina barn, säger Linda Aarni.
Stor press på socialtjänsten
En ny strategi hos socialarbetarna är att man försöker påverka de nyanlända familjerna att tänka om. Malmö är kanske inte är den bästa orten att rota sig på om man kommer som flykting och det förklarar man för familjerna. De föreslås istället att söka bostad i närliggande kommuner.
Den kraftiga ökningen av hemlösa sätter stor press på socialtjänsten. Linda Aarni uppger att kollegorna stundtals känner sig stressade men att man alltid ser till barnens bästa – när en familj hör av sig och säger att man är bostadslös blir de inbokade på ett akutmöte. Där görs en kort utredning och redan samma dag ordnas det med övernattning.
– Vi ringer runt tills vi har löst situationen. Alla barn får tak över huvudet redan samma dag.