Stor ökning hos pantbankerna – och färre löser ut ägodelarna
Inflationen med höjda matpriser och stigande räntor har gjort att marginalerna i ekonomin har krympt för de flesta.
Bild: Bertil Ericson / TT
Dagens ETC
Allt fler har svårt att få ihop vardagsekonomin - något som nu märks hos pantbankerna. Förra året hade Sefina pantbank en tolvprocentig ökning av nya kunder. Pantbanken Sverige ökade utlåningen med 20 procent under samma period.
– Allt blev dyrare över en natt, säger VD Peter Sundström.
Inflationen med höjda matpriser och stigande räntor har gjort att marginalerna i ekonomin har krympt för de flesta. Det har fått många att pantsätta smycken, klockor och värdefull elektronik för att ha råd att köpa mat och betala räkningarna.
– Det har varit ett väldigt utmanande år med hög inflation och höga räntor. Samtidigt som vi har det tuffa ekonomiska läget kan många drabbas av oväntade kostnader. Det kan vara en tandläkarräkning, att man behöver byta ut kylskåpet eller köpa nya vinterkläder till hela familjen, säger Annette Karlberg, vd för Sefina pantbank.
Sefina pantbank hade förra året en ökning av nya kunder med 12 procent. Utlåningen totalt ökar ungefär lika mycket, enligt Annette Karlberg och den största förändringen märktes utanför storstadsområdena. Utlåningen ökade mest i Borås och Norrköping, där den steg med 31 procent jämfört med året innan.
Dyrare över en natt
Även Pantbanken Sverige märker en ökning. Peter Sundström, vd för Pantbanken Sverige, säger att man haft en ordentlig ökning sedan inflationen slog till vintern 2021. Förra året ökade banken utlåning med 20 procent upp till 1,3 miljarder kronor.
– Många tror att man kommer till oss i dåliga tider, men i vanliga fall drar man ju åt svångremmen i dåliga tider och lånar mindre och konsumerar mindre. Men den här gången hann man inte med. Allting blev dyrare över en natt. Då är det många som kommer till pantbanken, säger han.
Annette Karlberg på Sefina pantbank säger att många hamnat i en tuff situation under föregående år.
– Det här året har saker på många sätt ställts på sin spets, tror jag. Man har suttit med höga bolån och andra kostnader, och i kombination med inflationen och höjda matpriser har det blivit en väldigt tråkig utveckling, säger hon.
Hårda tider i Helsingborg
Helsingborg är den ort där Sefina Pantbank fått störst andel nya kunder under det gångna året. Ökningen där är på 31 procent.
Jakob Bergman är budget- och skuldrådgivare på Helsingsborgs kommun och möter människor som hamnat i ekonomiska problem. Han och hans kollegor har noterat att läget blivit än tuffare senaste tiden och ger ett exempel:
– Jag hade en kund, en pensionär, som sa att han får sitta vid mataffären och tigga pengar, och han får mat av sina grannar. Så har jag inte hört tidigare och jag har jobbat med det här i drygt tio år. Det är visserligen bara ett exempel, men en form av extrem som jag inte sprungit på tidigare, säger han.
Han säger att trycket varit konstant högt på skuldrådgivningen de senaste åren.
– Allt har blivit dyrare. Maten, levnadskostnaderna, och att det skett avsevärda hyreshöjningar. Allmännyttan i Helsingborg har höjt hyran med drygt fem procent två år i rad. Det påverkar dem som inte har flexibiliteten i sin ekonomin, säger han.
Drabbar alla klasser
Till dem som fastnat i skulder brukar Jakob Bergman ge rådet att inte stoppa huvudet i sanden.
– Att man tar tag i det när man ser att det börjar bli problem. Att man ringer till fordringsägaren och är ärlig direkt om man får en faktura som man ser att man inte kommer att kunna betala. Det går oftast att lösa om man är aktiv. Ju längre det går i processen desto mer stelbent och svårare blir det, säger han.
Han säger också att problemen drabbar många och att man som skuldsatt inte är ensam.
– Det drabbar personer från alla samhällsklasser, även om socioekonomiskt utsatta personer är något överrepresenterade. Om man vågar öppna och prata om det här kan man få större förståelse än man tror, säger han.
Att läget blivit tufft för människor runt om i hela landet märker Kronofogden av. Myndigheten är ännu inte färdig med sina analyser av förra året, men Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson, säger att det inte ser ljust ut. Både skulderna och antalet människor som får sina skulder skickade till Kronofogden ökar.
– Vi varnade för det här hela förra året. Det var tufft under 2023 och pengarna räckte helt enkelt inte för många. Även om man har bra inkomster men belånade sig under de goda åren när räntan var låg, då saknas det plötsligt pengar när inflationen blir hög och matpriserna stiger, säger han.
Varnar för pant
Davor Vuleta höjer ett varningens finger för att pantsätta värdesaker som har högt affektionsvärde. Han säger att man inte ska glömma att lånen kostar pengar i form av ränta som snabbt kan dra iväg. Han jämför med hur en skuld hos Kronofogden kan växa på grund av avgifter och räntor.
– Det är samma sak här. Om du inte har pengarna som du pantsätter saker för i januari, vad är det som säger att du kommer ha de pengarna i mars, när det är dags att betala med räntor, avgifter och allt annat? Då riskerar man att bli av med grejerna, säger han.
Annette Karlberg ser det inte så. Hon menar att det är ett bra sätt att täcka oväntade utgifter eftersom man ”lånar av sig själv”.
– Skulle det vara så att man inte kan eller vill betala tillbaka så säljer vi varan på offentlig auktion. Så man kan aldrig bli skyldig oss pengar. På det sättet kan man inte hamna i en skuldfälla, säger hon.
Annette Karlberg betonar att de allra flesta, drygt 85 procent av kunderna, hämtar ut sina saker. Andelen har dock sjunkit lite den senaste tiden.
– Under 2023 har vi sett en viss tendens att fler inte löser ut sina saker. Det tror jag också kan härledas till det ekonomiska läget, säger hon.