Valu klockan 20, står sig blir det Miljöpartiets tredje bästa valresultat någonsin, endast slagen av valen 2010 och 2014 då de gröna fick 7,34 respektive 6,89 procent.
De lätt panikartade blickarna i ögonen på de som anlände till Miljöpartiets valvaka har nu förbytts till lättnad och segervisshet.
– I en valrörelse när alla andra partier gått till val på sänkta klimatambitioner är jag oerhört glad att väljarna visar stöd för våra klimatambitioner, säger EU-parlamentartikern Jakop Dalunde till Dagens ETC direkt från valvakan på ett hotell i Globen.
Bilden av att Miljöpartiet kämpat i motvind är med hårt motstånd från höger är utbredd bland miljöpartisterna. I discomusiken som fyller lokalen är Jimmie Åkessons uttalande om att klimatkrisen inte är någon kris insamplad. Före detta statsrådet och riksdagskandidaten Åsa Lindhagen menar att motståndet mot MP varit välorganiserat.
– Det är har varit en stark motvind som underblåsts av starka krafter som vill ha ut oss ur riksdagen, säger hon.
Partisekreteraren Katrin Wissing är försiktig med glädjeyttringarna när hon tackar valarbetarna från scenen.
– Jag ska inte jinxa någontingting, men nu ska jag hurra för er, säger hon.
Sedan gör hon ändå en high five med tidigare kulturministern Amanda Lind när hon kliver ner.
Fridolin: ”Sverige mår bättre av en höger som står för sin idé”
Många av de miljöpartister Dagens ETC pratar med har svårt att dölja sin skadeglädje gentemot de partier som backar.
– M och KD har lekt följa John med Sverigedemokraterna och det går skit. Vänstern hade en idé om att dumpa miljöfrågor, det verkar inte gå jättebra, säger förra språkröret Gustav Fridolin.
Det låter som att du ser fram emot andra partiers eftervalsdebatter?
– Ja, allra mest Moderaternas. Jag är ju inte höger, men Sverige mår bättre av en höger som står för sin idé och inte bara försöker kopiera Sverigedemokraterna.
Blir det fuldans och fontänbad i natt?
– Jag ska jobba imorgon.
Även Schyman jublar
Det är inte bara miljöpartister som jublar. Även Gudrun Schyman, numera verksam i Klimatalliansen, är glad över stödet för MP.
– Ja, om siffrorna håller i sig kan jag inte annat än vara väldigt glad för att vi slipper en regering med Ulf Kristersson som statsminister, en med starkt inflytande från SD, säger hon till Dagens ETC.
MP har ju varit uträknade sedan månader, kanske år tillbaka. Vad är din spontana tanke när de nu för tillfället är större än både KD och L?
– Det är ju inte bara ett parti som kan lösa klimatkrisen. Det har vi inom Klimatalliansen upprepat gång på gång. Det räcker inte med ett parti, inte med två, inte med tre – vi måste bli fler! Det krävs ett bredare politiskt ansvarstagande baserat på insikten om att vi lever i en klimatkris. De andra partierna måste ta sig upp från skyttegravarna.
”Kommit tillbaka in i samtalet”
Stockholmspolitikern och partiveteranen Ewa Larsson är en av dem som tidigare riktat besk kritik mot partiledningen för i hennes tycke alltför försiktigt hållning. Så sent som i vintras sa hon sig vara osäker på om hon skulle stanna i partiet efter valet. Nu är hon glad – och tycker att partiledningen skärpt sig och blivit tydligare.
– Jag tycker att det äntligen kommit fram på sluttampen hur vi vill se omställningen. Vi har kommit tillbaka in i samtalet, säger Ewa Larsson.
Även riksdagskandidaten och Stockholms avgående trafikborgarråd Daniel Helldén har hört till de interna kritikerna – av andra skäl. Han har vänt sig mot partiledningens ambition att bredda partiet med ett större fokus på välfärd och jämlikhet som han betraktat som en ovälkommen vänstersväng. Också Daniel Helldén menar att han blivit bönhörd.
– Jag tycker att partiet efter sommaren drivit just den linjen att fokusera på miljö- och klimatfrågorna. Det ger resultat nu, säger Daniel Helldén.
GU:s språkrör nöjd
I takt med att högerpartierna tog sig i kapp och förbi byttes segerdansen ut mot en spänd väntan.
Grön ungdoms språkrör Rebecka Forsberg är mycket nöjd över det egna valresultatet, men orolig över vad som väntar om högerns ledning står sig.
– Det skulle vara sorgligt för Sverige. Partierna på högerkanten underskattar SD, inte minst Liberalerna. De verkar tro att det ska gå att spela bort dem. Jag tror de har jävligt fel, säger hon.
Rebecka Forsberg noterar att Socialdemokraterna tappat i flera förorter till partiet Nyans. Hon är kritisk till S valrörelse och de utspel som gjorts om förorter.
– Jag tycker att det är helt sjukt att de kan stå och prata om ”somalitowns”, säger Rebecka Forsberg.
Språkrörens tal
När språkrören Märta Stenevi och Per Bolund äntrade scenen kom segerjublet tillbaka.
– Vi var nere för räkning. Men vi har ökat sedan före valet, sa Märta Stenevi.
Parhästen Per Bolund satte samtidigt ord på den oro för vad som väntar Sverige framöver som många av hans partivänner ger uttryck för.
– Vi har fått ett tydligt uppdrag från väljarna och det är att fortsätta stå upp för våra ideal. Vi ska vara en motkraft mot den högerpopulism, den rasism, de nazisympatier och de fruktansvärda förslag som kommit fram i den här valrörelsen.