BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är ett fåtal tjänster som ännu inte är lösta, säger Mats Olsson.
Och många tjänster har fått tillsättas med icke behöriga lärare.
– Det är ett ansträngt läge, konstaterar han.
En åtgärd som kommunen vidtog när man såg att de behöriga lärarna inte skulle räcka till var att gå ut med förfrågan till pensionerade lärare om de kunde tänka sig att komma tillbaka och jobba.
– Vi har haft tio personer som har anmält intresse direkt hit till förvaltningen, säger han.
De gick också ut i samarbete med Arbetsförmedlingen och frågade personer utan lärarerfarenhet om de var intresserade av att pröva på arbete inom skolan.
– Målsättningen med den aktiviteten var tudelad. Det ena var att vi hoppades hitta lärare redan till hösten. Det andra var att vi ville väcka intresse hos fler att välja läraryrket, säger han.
Han pekar på flera faktorer bakom lärarbristen i Norrköping.
– Vi är inne i en expansion som är större än på väldigt många år. Norrköping växer så det knakar. Så vi måste utvidga verksamheten, inte bara ersätta de lärare som går i pension, förklarar han.
Stor inflyttning
Norrköping har en stor inflyttning från andra kommuner, barnafödandet är stort, och också flyktingmottagandet.
– När volymerna ökar så dramatiskt blir det en ansträngning i rekryteringsarbetet, säger han.
Löneläget är också en faktor som påverkar.
– Vi har haft en prioritering på lärargrupper inom skolan i Norrköping. Men i den mån vi lyckats höja våra löner har andra gjort samma sak. Så vi har ändå inte förbättrat våra konkurrensmöjligheter, konstaterar han.
Summering av lärare
Exakt hur många behöriga lärare som saknas för höstterminen ska man göra en summering av under nästa vecka.
– Men vad vi vet är att vi haft svårt att få förskollärare. Förskolan har cirka 75 tjänster som blivit tillsatta med annan kompetens än utbildade förskollärare. Det kan vara personer som är välutbildade i övrigt, men som saknar förskollärarlegitimation, förklarar han.
I gymnasieskolan har lärarbristen däremot inte varit något större problem.
– Men än så länge märks heller inte volymökningen särskilt mycket där, säger han.
Problemen med att hitta behöriga lärare kan innebära att lärartätheten i skolan påverkas, eftersom man tvingas göra förändringar ute i organisationerna för att lösa tomrummen.
– Det innebär troligen också att man tappar i kompetensnivå totalt sett, när andelen behöriga lärare minskar. Det är något som skulle kunna få effekt på sikt, men knappast under läsåret, tror Mats Olsson.
Ett problem är att det endast är behöriga lärare som får sätta betyg. Det riskerar att bli en betungande arbetsbörda.
– Men vi ska inleda ett arbete där vi ska låta lärarassistenter få komma in i skolan och ta över en del av de arbetsuppgifter som lärarna kan lämna ifrån sig, för att minska deras arbetsbörda, säger han.
På andra håll har kommuner och skolor vänt sig till bemanningsföretag och hyrt in lärare den vägen för att fylla sina luckor. Men det är ingen väg som Norrköpings kommun vill gå.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är klart att vi har haft en sådan diskussion, men det ökar ju inte den totala tillgången på behöriga lärare och gör inte att fler genomgår utbildningen. Vi bedömer att det är en klokare idé att vi skapar attraktiva anställningar i Norrköpings kommun. Det är vår ambition, säger han.
På Svärtingehus skola hade man inför läsåret 17 lärartjänsten som skulle rekryteras. Inför terminsstarten återstod bara en tjänst att lösa. De andra hade man fått på plats.
– Men vi har stort hopp om att kunna lösa den sista också, säger Lena Rödin, rektor för Svärtingehus sedan i april i år.
Ett par lärartjänster har tillsatts med icke behöriga personer.
– Men det är ändå kunniga och erfarna personer med erfarenhet från skolan, säger hon.
Att Svärtingehus är övningsskola för lärarstudenter har i viss mån underlättat rekryteringen.
– Vi har fått ett rykte att vara en trevlig arbetsplats och många studenter har hört gott om oss och valt att söka, berättar hon.
Borgsmoskolan betraktades för några år sedan som en problemskola, men har genomgått många förändringar och har ett helt annat rykte i dag.
Men här, liksom på många andra skolor har lärarbristen varit en tuff utmaning.
– Det har varit mycket tuffare i år än tidigare, säger Hans Sandberg, rektor.
Inte behörig personal
Inför skolstarten har de lyckats få medarbetare på alla positioner, även om en del tjänster inte kunnat tillsättas med behörig personal.
– Men det är inte så att det gapar tomt någonstans när eleverna kommer, säger han.
Hur det ser ut bland friskolorna i Norrköping vad gäller lärarbristen är det svårt att få en helhetsbild av, eftersom det är så stora skillnader mellan skolorna sinsemellan.
På Erstaskolan Östra, en av de större friskolorna i Norrköping vittnar man i alla fall inte om någon lärarbrist.
– Nej, vi märker inte av det på vår skola. Vi har full bemanning och inga problem med att rekrytera. Så jag är jättenöjd, säger Stefan Nemeth, rektor.
På Lärarförbundet ser man lönefrågan som en av de viktigaste för att få bukt med lärarbristen på längre sikt.
– Vi har ett löneläge som ligger lägre än de flesta andra kommuner, säger Heikki Bodsunder, ordförande för Lärarförbundet i Norrköping.
– Om man tittar på rankingen som förbundet gjort så ligger Norrköping bland de tio sämsta av 290 kommuner, säger han.
Pensionerade lärare
Han lovordar kommunens försök att vända sig till pensionerade lärare och efterlysa intresse, och även kampanjen för att få nyfikna att pröva på arbete inom skolan.
– Ju fler man kan locka till yrket, desto bättre, säger han.
Från fackets sida kommer man också att ha en dialog med kommunen kring ytterligare åtgärder för att lösa lärarbristen på längre sikt.
Men han tror ändå på att det är löneläget som är den stora stötestenen.
– Det måste bli intressant att bli lärare. Om andra snarlika yrken har mycket bättre betalt blir valet inte svårt om man ska utbilda sig. Lönen är inte allt, men det är en stor bit, menar han.
Olle Johansson (S) ordförande i utbildningsnämnden i Norrköpings kommun ser lärarbristen som en av de största utmaningarna inför framtiden, både nationellt och lokalt.
Och han menar att man borde ha agerat lokalt på ett tidigare stadium.
– Vi fick visserligen väldigt många elever till Norrköping förra året som vi inte visste om i förväg, men redan innan dess fanns ett behov av att skapa fler lärare och en större lärarutbildning, konstaterar han.
Han menar också att man i ett tidigare skede borde ha tittat på vad det är som gör att så många lämnar läraryrket.
På lokal nivå menar han att man nu måste försöka skapa en större attraktivitet på arbetsplatserna så att man trivs, orkar jobba och inte sjukskriver sig.
– Men vi behöver också jobba mer med ledarskap. En bra ledare är viktig för att skapa trivsel och trygghet så att man väljer att stanna kvar på sin arbetsplats, menar han.
Han hoppas nu på att regeringen i sin budget skapar fler platser på lärarhögskolan på Linköpings universitet.
– Och gärna på campus i Norrköping, säger han.
Olle Johansson menar också att konkurrenssituationen är en påverkansfaktor som är svår att göra något åt.
– Vi har en situation i dag, där lönerna trissas upp utan att vi får fler lärare, och en marknad där lärarna söker sig till den som betalar bäst. Det får vi leva med.