Stor brist på läkemedel – fick söka hjälp för sonen Levi på Facebook
Dagens ETC
Apotekshyllorna gapar tomma. Både de fysiska och digitala. Sedan månader tillbaka är det helt slut på de vanligaste febernedsättande läkemedlen för de allra minsta barnen. Vissa varumärken väntas finnas först till sommaren.
”Vi har en bebis hemma med RS och dubbelsidig öroninflammation och våra är snart slut. Finns inga någonstans!” skriver en förälder på Facebook.
Febern vägrade ge med sig. När Levi haft över 40 grader i tre dagar fick mamma Therese rådet att varva Alvedon med Ipren. Men ingenstans i hela Göteborg fanns febernedsättande att köpa.
– Han var helt utslagen, man blir ju desperat till slut.
Februari stundar och därmed influensasäsong. Men precis som förra vintern är det redan nu svårt att få tag i många vanliga febernedsättande läkemedel för barn. Både Alvedon, Ipren och Panodil i form av suppositorier, så kallade stolpiller, är slut i hela landet. Bristen har varit återkommande de senaste två åren.
– Det har inte varit slut hela den här tiden, utan till och från sedan vintern 2022, säger Samuel Silkestrand, utredare på Läkemedelsverket.
Enligt Läkemedelsverket är orsaken framför allt att efterfrågan en period var större än vanligt, när många säsongsbundna sjukdomar cirkulerade samtidigt. Produktionen har släpat efter sedan dess, enligt Samuel Silkestrand.
Den här obalansen har varit återkommande sedan vintern 2022.
– När företagen restanmäler anger de framför allt produktionsplanering och produktionskapacitet som orsak. Det betyder alltså att de inte lyckas tillverka tillräckligt mycket. Den här obalansen har varit återkommande sedan vintern 2022.
Krig och pandemi påverkar
Men även läget i omvärlden spelar roll. I alla fall när man ser till läkemedelsbristen som helhet, som var ovanligt stor förra året. Dubbelt så mycket läkemedel som året före restanmäldes – totalt 3 260 läkemedelsförpackningar.
– Delvis kan ökningen bero på att fler restanmäler, men även oron i omvärlden spelar roll. Först kom pandemin, sedan kriget i Ukraina, med energikris och höjda drivmedelspriser som påverkat transporter, till exempel, säger Samuel Silkestrand.
Och det gör att några av de allra vanligaste läkemedlen kan ta slut?
– Exakt varför det är problem med produktionen av just febernedsättande för barn kan vi inte säga, men generellt är leveranskedjan av läkemedel komplex, med många steg i kedjan. De senaste åren har producenterna optimerat varje steg för att få fram kostnadseffektiva läkemedel, och det gör det mer sårbart. Blir det ett hack någonstans påverkas hela kedjan.
”Hitta andra lösningar”
Att just febernedsättande tar slut går inte obemärkt förbi. Det märks inte minst i sociala medier, där frustrationen är stor bland föräldrar.
Elin Jarl, chef för extern kommunikation på Apoteket, uppmanar ändå den som behöver febernedsättande till sitt barn att ta sig till ett apotek.
– Situationen är beklaglig, men våra farmaceuter är bra på att hjälpa till att hitta andra lösningar, och ge råd och tips på hur man kan försöka ge sitt barn febernedsättande i andra former, säger hon.
När det kommer gå att handla suppar igen kan hon inte svara på, men enligt Läkemedelsverket kan det dröja ända till sommaren.
– Det är olika restanmälningar, ett kan komma tillbaka i slutet av februari, några andra i maj och ett antal i slutet av juni. Det är i alla fall läkemedelsföretagens prognos just nu, säger Samuel Silkestrand.
Levis feber sjönk inte
Med studs i benen springer Levi, ett år och nio månader gammal, mellan sitt leksakskök och soffan. Alfons serveras stekt ägg. Kossan, hästen och fåret ska också ha. Så kilar han iväg till sovrummet för att krama sin katt. Det är full fart hemma i lägenheten i Högsbo i Göteborg.
Annat var det för några veckor sedan. Vid nyår blev Levi sjuk. Efter tre dagar med hög feber som inte sjönk började hans föräldrar bli oroliga.
– Först ringde vi 1177, men när han inte blev bättre trots att vi gav Alvedon åkte vi in. Då fick vi rådet att varva Alvedon med Ipren var tredje timma, säger hans mamma Therese Svensson.
Men nu hade medicinen tagit slut hemma. Och det visade sig att det inte gick att köpa någon ny heller. Bara suppositorier fungerar på Levi – allt annat kräks han av – och de fanns inte att köpa någonstans.
– Jag kollade alla apotek i hela Göteborg och alla butiker i närheten, och på nätet, men både Ipren- och Alvedon-suppar var slut överallt. Jag bad min pappa kolla i Alingsås där han bor, men det var samma sak där.
Totalt utslagen
Samtidigt låg Levi helt utslagen. Trots den höga febern sov han knappt, utan låg mest och yrade.
– Man blir ju desperat till slut. Det är tufft när ens barn är så sjukt och ledset och inget hjälper, och så går det inte ens att få tag i febernedsättande.
Men Therese hade varit i samma situation innan, och då lyckats lösa den. I maj förra året hade Levi både tandsprickning och feber, och suppositorierna var slut överallt. Då bad Therese om hjälp i en Facebook-grupp för området där de bor. Hon tänkte att det kanske skulle fungera nu också.
– Jag fick ganska många svar förra gången när jag skrev och frågade om någon hade suppar, så jag tänkte att jag testar igen.
Hemmalagret slut
Det tog inte särskilt lång tid innan Therese fick hjälp. Hon lyckades samla ihop tillräckligt med febernedsättande för att de skulle klara sig ett par dagar, och så småningom blev Levi bättre. Men blir han sjuk igen står föräldrarna inför samma problem. Alvedon-hyllorna gapar fortfarande tomma, i alla fall när det gäller suppositorier för småbarn.
– Vi har två Ipren-suppar kvar, det är allt. Jag gav bort det vi hade över sedan sist för att en granne hade ett sjukt barnbarn på besök.
Det borde inte vara omöjligt att producera så mycket att det inte tar slut.
Hon har svårt att förstå att det kan bli så här. Att vanliga läkemedel kan vara helt slut.
– Det är ju inga ovanliga mediciner det handlar om, men ändå läkemedel som är väldigt viktiga. För små barn är suppar dessutom ofta det enda som funkar. Det borde inte vara omöjligt att producera så mycket att det inte tar slut.