Känslan är uppgiven inom Miljöpartiet i Jönköping i dag. Ännu för en vecka sedan fanns det förhoppningar, om även små sådana, om att kunna påverka partiet på riksplanet. Men kritiken bet inte.
– Den här kongressen har varit väldigt helande och enande. De här motionerna har prövats av alla ombud och de har fallit med en överväldigande majoritet, sade språkröret Isabella Lövin (MP) i SVT:s Agenda efter kongressen.
På henne lät det då som att den interna kritiken inom Miljöpartiet nu inte längre var en fråga som partiet behövde hantera. De motioner som gick emot partiledningen föll på kongressen om det var frågan utagerad, tyckte hon. Men flera av de interna kritikerna kommer just från Jönköping – och här har kritiken inte tystnat.
– För mig blir det väldigt märkligt om man ska anpassa vad man tycker, vad partiet står för, efter vad man får igenom i riksdagen. Om alla partier gjorde det så skulle det politiska spektrat bli väldigt enkelriktat, säger Mats Weidman (MP), lokalt språkrör.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Den interna kritiken blev som tydligast efter migrationsuppgörelsen. Det dåvarande språkröret Åsa Romson (MP) grät när hon presenterade uppgörelsen på presskonferensen med statsminister Stefan Löfven i november 2015. Och de tårarna har ännu inte torkat bland gräsrötterna.
Tappar de viktiga frågorna
Weidman konstaterar att partiet är sprunget ur både fredsrörelsen, miljörörelsen och den feministiska rörelsen. Men trots det vill inte parti-ledningen lyssna när gräsrötterna kommer med konstruktiva förslag som att införa en freds-minister eller att få ett stopp på att sälja vapen till diktaturer. Enligt Weidman säger ledningen att de står för åsikterna men inte kan rösta igenom dem på kongressen för att partiet ändå inte kommer att kunna driva dem. Flera lokala miljöpartister konstaterar att ledningen nu alltför ensidigt tittar på vilka frågor som de har störst möjlighet att driva igenom i regeringssamarbetet. När de gör det tappar de också alla de frågor där MP nu, precis som tidigare, kunde stå för ett tydligt alternativ i svensk politik. De upplever det som att MP håller på att tappa sin egen identitet när anpassningen efter andra partier går för långt.
– Nu blir vi utmålade som bråkstakar som vill splittra partiet. Men det vill vi absolut inte göra. Jag tror inte att man kan ena ett parti genom att inte tycka något. Jag tror att man kan ena ett parti genom att vara tydlig med vad man vill, säger Weidman.
Kritik av anpassning
Situationen är ny för MP. Att språkrören kallas just språkrör och inte partiledare var ursprungligen för att de skulle vara just språkrör för medlemmarna och ingenting annat. Men under åren i regeringen har i stället partiet blivit mer toppstyrt. De lokala miljöpartisterna upplever det som att partiledningen inte vågar gå emot S. De låter i stället anpassningen gå för långt.
– Det känns som att den här ovanan av att sitta i regeringsställning blir väldigt tydlig. Man tror att regeringen måste tycka likadant i alla frågor. Men går Miljöpartiet in i en regering så måste ju de partier som man samarbetar med vara på det klara med vad Miljöpartiet tycker, säger Weidman.