Det var något som Ida Östensson, grundare av jämlikhetsstiftelsen Make Equal och initiativtagare till FATTA, märkte av när nyheterna spreds.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Jag hade dubbla känslor. Dels kände jag att helvete, nu sker det igen, men jag märkte också att nu börjar folk engagera sig. Så jag funderade på vad som krävs för att folk faktiskt ska börja agera, säger Ida Östensson.
Männens tur
I ett inlägg på Facebook uppmanade hon killar att ordna killmiddagar runt om i landet för att själva börja ifrågasätta de rådande normerna. Kvinnor har länge jobbat för att försöka befria sig från alla de problem som könsnormerna ställt till med. Nu är det männens tur att vända sig till varandra och börja prata om närhet, normer, grupptryck, sex och kärlek – på ett självrannsakande sätt, menade Ida Östensson.
Inlägget har i skrivande stund delats nästan 5 700 gånger.
Efter det har den positiva responsen fullkomligt vällt in.
– Det var fortfarande flest tjejer som delade inlägget men det var fler killar som hörde av sig privat. Många har tackat och upplevt att jag gett dem ett sätt att angripa det här, säger hon.
Under hashtaggen #killmiddag hopas nu både kommentarer och även bilder från middagar som genomförts.
”Viktigast av allt är samtalen om hur och vad vi kan göra för att förändra mäns attityder. Vad vi kan göra för att förinta machokulturen. Snacka mer, slåss mindre”, skriver en kille som anordnat en träff.
Kawa Zolfagary, krönikör i Dagens ETC, skriver: ”Alldeles för många killar går ut med att de vill slå ihjäl alla våldtäktsmän samtidigt som de håller käften när de manliga kompisarna skämtar nedsättande om kvinnor”.
En tredje man efterfrågar ”herrmiddagar” för liknande samtal.
Shahab Ahmadian, projektledare på Fatta Man, välkomnar initiativen.
– Män är inte vana att prata med män. Här handlar det om att vara modig, att våga berätta något som är känsligt, till exempel att en vän betyder mycket för en. Det är ett språk som vi inte använder med varandra – gör vi det är vi rädda att bli utstötta från manligheten, säger han.
Hur hänger det här ihop med våldtäkt?
– På alla sätt. För mäns utlopp för våld handlar om att vi inte fått sätta ord på saker. Mäns destruktiva beteende skapar en våldtäktskultur och vi måste se att det här är ett strukturellt och kulturellt problem som alla män växer upp i, säger Shahab Ahmadian.
Sedan Fatta Man startade för drygt två år sedan har media börjat fokusera mer på killars ansvar vid övergrepp.
– Men det är synd att det då ofta har blivit i en rasistisk agenda. Vi pekar på någon annan, det är afganska pojkar som gör det här och inte svenska män, för de står för godheten.