Det nya avtalet trädde i kraft 20 januari och gäller under
tre år framöver. Konditorijätten Stigs Café och Bageri i Värnamo AB, där även Bernards Konditori i Jönköping ingår, tog hem upphandlingen helt och är nu ensam leverantör av konditorivaror till kommunala inrättningar, som skolor, äldreboenden och cafeterior.
Priset var det avgörande, säger Caroline Axelsson, upphandlare på Jönköpings kommun:
– Deras anbud var det mest ekonomiskt fördelaktiga för Jönköpings kommun.
Tidigare var det fyra bagerier som levererade till kommunen och inför upphandlingen hade kommunen förhoppningar om att locka ännu fler. Kommunen delades in i åtta geografiska områden, för att få bättre spridning. Men anbuden var färre än väntat, i vissa områden lämnade inga bagerier anbud, förutom Stigs café.
– Det är klart att vi är lite besvikna, det hade varit trevligt om vi fått fler leverantörer.
Anki Hansson är vd för Stigs café och Bernards konditori. Företagets huvudbageri finns i Värnamo, ett mindre finns i Jönköping.
– Jönköpings kommun är en stor kund för oss. Vi har ett liknande avtal med Värnamo kommun.
Nära och smidigt
Blerim Idrizi driver Centrumkonditoriet på Råslätt och han har i flera år levererat varor till skolor, äldreboenden och socialtjänst på bostadsområdet. Nu är det slut med det.
– Det var smidigt för anställda att komma hit, bara några minuters promenad.
– Jag kan köpa att de andra kunde ge ett bättre pris, men kommunen pratar ju om miljö hela tiden. Hur kan det vara bättre för miljön att baka brödet sju mil härifrån? säger Blerim som lämnade anbud.
Naturligtvis finns det också ekonomiska aspekter, Blerim uppskattar att han kommer att förlora runt 60 000 kronor om året på att mista kommunen som kund.
– Jag tycker att kommunen ska stötta det lokala. Jag vet inte ens om personalen får gå hit med sina gamla i fortsättningen.
I kommunens policy vid upphandlingar poängteras miljöhänsynen: ”Kommunen strävar efter att bidra till en bättre miljö genom att ställa miljökrav vid upphandlingar” står det i policyn. Även i skrivelsen ”Program för hållbar utveckling” betonas att kommunen ska ställa högre miljökrav vid upphandlingar för att möjliggöra en hållbar utveckling.
Miljökrav har ställts vid upphandlingen om konditorivaror, försvarar sig Caroline Axelsson:
– Vi har självklart ställt vissa miljökrav, exempelvis på bilarna som brödet levereras med. Kraven gäller alla som lämnar anbud.
Det pratas mycket om miljöhänsyn och närproducerat, är det bara tomt prat?
– Det blir längre transporter, deras huvudverksamhet finns ju i Värnamo. Men vi kan inte begränsa oss och ställa krav att det ska vara närproducerat. Då skulle vi diskriminera.
– Och som sagt, Stigs cafés anbud var det mest ekonomiskt fördelaktiga för kommunen, säger Caroline Axelsson.
”Svår lagstiftning”
Från politiskt håll skiljer sig åsikterna i frågan. Miljöpartistiska kommunalrådet Birgit Sievers (MP) reagerar med förvåning när hon får besked om upphandlingen:
– Det låter konstigt, det gör det. Det är inte längre priset som måste vara det avgörande. Men jag kan inte svara för hur just den här upphandlingen har gått till.
Krockar upphandlingen med kommunens miljöpolicy?
– Ja, det gör den. Priset kan vara en del, men inte allena rådande, säger Birgit Sievers.
Kommunalrådet Ann-Mari Nilsson (C), som ansvarar för miljöfrågor, försvarar dock upphandlingen:
– Vi lyder under LOU och då kan vi inte ställa krav på att varan ska vara producerad inom en viss geografisk radie. Vi skulle bryta mot lagen om vi ställde sådana krav, och upphandlingen skulle genast överklagas, säger Ann-Mari Nilsson.
– Men det är en komplex och svår fråga. Eller en svår lagstiftning, skulle jag vilja säga.
Fotnot: LOU står för Lag om offentlig upphandling.