Östra sjukhuset i Göteborg var den sista bastionen. Här kunde kvinnor som planerar att föda hemma utan hjälp av regionens barnmorskor fram tills nyligen hämta ut ett kit med medicin till sin förlossning.
En liten påse med flytande oxytocin för att stoppa blödningar och K-vitamin till barnet lämnades över av sjukhusets läkare i samband med ett besök där läkaren bland annat informerade om riskerna med hemförlossningar. Det handlade om en handfull kvinnor per år, enligt Anna Hagman, mödrahälsovårdsöverläkare i regionen.
Men sedan kom BB Gårda och ställde allt på sin spets. Enligt Anna Hagman fick regionen signaler om att den privata kliniken som planerar för uppemot 300 födslar om året förväntade sig att sjukhuset skulle tillhandahålla medicin till deras patienter. Det fick regionen att skynda på nya riktlinjer och nu har man satt stopp för mediciner till förlossningar utanför sjukhusets väggar.
Anna Hagman, som själv jobbat som förlossningsläkare och delat ut medicin till kvinnor, säger så här:
– När jag ger en påse med läkemedel till en person så är jag helt ansvarig för hur de ges, när de ges och av vem. Det har man ju inte aning om i de här fallen. Det har varit en så liten fråga så vi har inte funderat så mycket över det innan, men sen kommer BB Gårda och säger att de ska ha 300 förlossningar per år. Då blir det en helt annan volym, säger hon och tillägger:
– Sedan tycker vi att en privat vårdgivare ska ansvara för sin patientsäkerhet. Har man en privat verksamhet så behöver man ha en namngiven läkare som ansvarar för givandet av de här läkemedlen, säger hon.
”Falsk trygghet”
Hon betonar att det inte rör sig om utskrivna recept, utan att den födande fått läkemedlen på sjukhuset. Det är också viktigt att förstå att den lilla påsen inte innehåller tillräckligt med hjälp om det skulle tillstöta komplikationer under förlossningen, säger hon.
– Oxytocin ger man efter förlossningen för att minska risken för blödning. Om det blöder så räcker absolut inte det. Man skulle kunna säga att man invaggar folk i en falsk trygghet genom att dela ut det här. Vid en blödning krävs helt andra åtgärder, säger hon.
Men beslutet väcker ilska hos Svenska barnmorskeförbundet och ordförande Eva Nordlund tycker att det är dags att ta fram nationella regler för hemförlossningar.
– Jag tycker att de gick över en gräns nu och jag kommer att lyfta den här frågan högre upp, säger hon.
Göteborgs-Posten har tidigare berättat att medicinerna har strypts i flera regioner de senaste åren. Halland införde i höstas en ny rutin som innebär att man inte erbjuder läkemedel och Jönköping tog samma beslut ett par år tidigare.
Dagens ETC har frågat samtliga regioner om de tillhandahåller läkemedel till hemförlossningar. Det visar sig att ingen, utom Stockholm där kvinnor kan välja att föda hemma i regionens regi, erbjuder mediciner.
Få vill vara ansvariga
Eva Nordlund säger att det idag inte finns någon ordning för hur kvinnor som föder barn hemma ska få tillgång till läkemedel.
– Det finns ingen reglering, ingen planering, ingen organisering. Därför uppstår ett antal olika lösningar. Oavsett vad man tycker om hemfödslar så kommer det här att fortsätta, det kommer alltid att finnas kvinnor som väljer att föda barn hemma. De är väldigt få, men de har rätt till jämlik vård, säger Eva Nordlund.
Anna Hagman säger att hon är för jämlik vård, men att det inte handlar om det.
– Vi har privata vårdgivare och om de vänder sig till en läkare och ber den att vara ansvarig för verksamheten så har de möjlighet att ha läkemedel. Det blir konstigt att ha en privat vårdgivare som säljer vård men som säger till patienterna att de ska hämta läkemedel i den offentliga vården. Det har jag lite svårt att få ihop, säger hon.
Det finns ingen statistik över hur många som föder hemma, men intresset ökade under pandemin och tycks hålla i sig. Samtidigt är det en liten del av alla gravida som föder hemma. Svenska barnmorskeförbundet uppskattar att det är ungefär en promille av alla förlossningar i Sverige.
Trots det splittrar frågan om hemförlossningar vården. Enligt en enkät som SFOG, Svensk förening för obstetrik och gynekologi, gjorde för några år sedan är det få förlossningsläkare som vill medverka vid hemförlossningar. Bara fyra av 153 förlossningsläkare svarade ja på frågan om de kunde tänka sig att vara ansvariga för en hemförlossning.
Oro för landsbygden
Anna Hagman var en av initiativtagarna till enkäten och hon menar att oviljan har sin grund frågan om patientsäkerhet.
– Vi som är läkare ser ju otroligt mycket. Vi är specialiserade på de komplicerade situationerna och vet hur snabbt det kan gå, säger hon.
Barnmorskeförbundets linje är att det är säkert att föda hemma med en utbildad barnmorska om det handlar om en frisk kvinna med en förväntat normal förlossning och inga riskfaktorer.
Eva Nordlund säger att barnmorskeförbundet lyft frågan om att reglera förlossningar utanför sjukhus i flera år och att den nu har ställts på sin spets. Hon tror inte att just BB Gårda kommer att ha svårt att hitta privata läkare som kan skriva ut medicin, men hon oroar sig för andra.
– Jag tänker på alla andra barnmorskor i landet som har hemfödslar. Det är inte säkert att det finns någon läkare att tillgå i området som är villig att skriva ut läkemedel till dem, säger hon.
Hon drar paralleller till aborträtten i länder som har en samvetsklausul.
– Det är en kraftfull jämförelse, men jag känner att vi är på väg dit. I de länderna har sjukvårdspersonal rätt att neka till att medverka i den typen av vård, även om aborter inte är förbjudna. Men i verkligheten finns det ingen som kan utföra aborten för det finns inga läkare som tar på sig det överhuvudtaget, säger hon.