63 procent av väljarna anger sjukvården som den viktigaste valfrågan, enligt Novus, framför frågor som lag och ordning, skolan och energipolitiken som har fått betydligt mer uppmärksamhet i slutspurten av valrörelsen.
De tre största regionerna, Stockholm, Västra Götaland och Malmö styr över mer än hälften av hela befolkningens vård. Ändå är intresset för regionvalet generellt lågt och det kallas för ”det glömda valet”. Men även okunskap stökar till det i regionvalet. Många kopplar inte ihop region och vård.
– En låg andel vet att det är den blå lappen som avgör sjukvårdspolitiken, säger läkaren och sjukvårdsdebattören Fanny Nilsson.
Men det är synd för vården krisar i hela landet. Bristen på vårdplatser är stor.
– Det behövs en fastläkarreform för vårdcentralerna och en kompetensplan för specialistsjuksköterskor för att korta operationsköer och öka iva-kapacitet. Och såklart stopp för privat vård, fria vinstuttag av skattemedel och privata sjukvårdsförsäkringar, enligt Fanny Nilsson.
Även Lisel Naeslund, ordförande för patientorganisationen Birth rights Sweden, som arbetar för bättre förlossningsvård, tycker att det är ett problem att regionvalet är bortglömt. Själv har hon redan förtidsröstat och säger att hon har tur som vet vilka personer som representerar partierna.
– Det går ju knappt inte att hitta på partiernas hemsidor vad de tycker. Och går man in på valmyndighetens hemsida står det nästan ingenting om regionvalet. Det är svårt att som vanlig medborgare begära någonting av politiker som man inte ens vet vilka det är, säger hon.
”Betett sig som foliehattar i sin iver att marknadsutsätta vården”
Stockholm: S ökar stort och de blågröna tappar
I Region Stockholm har vårdkriserna avlöst varandra. Ändå har allianspartierna fått styra i 16 år. Men nu ser oppositionen ut att ta över.
– Det är ingen slump att Irene Svenonius inte synts på valaffischerna, säger Jonas Lindberg, Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson i Region Stockholm.
Jonas Lindberg berättar att han nu under valrörelsen träffat moderater som säger att de kommer rösta rött för att slippa det impopulära finansborgarrådet Irene Svenonius styre.
Och Moderaterna ser ut att tappa väljare i den senaste opinionsundersökningen inför regionvalet. De backar från 22,3 procent till 19 procent. Vinnarna i mätningen är Socialdemokraterna som ökar stort – från 26,2 till 33,9 procent.
Aida Hadzialic, som är socialdemokratiskt oppositionsregionråd i Stockholm, är kritisk till hur Moderaterna skött regionen under de senaste åren.
– Det moderatledda styret har struntat i att ge sjukvården de resurser som krävs för att ge vård. Resultatet vi ser är landets längsta väntetider på akutmottagningarna och personal som går på knäna och skriker efter fler kollegor och bättre villkor, skriver hon i ett mejl till Dagens ETC.
Vänsterpartiets Jonas Lindberg vill summera de gångna åren med att det varit ”16 år av skandaler”.
– Nya Karolinska, olika katastrofala upphandlingar, 1177-läckan. Man har nästan betett sig som foliehattar i sin besatthet av att marknadsutsätta så många delar av sjukvården som möjligt. Och det har varit ett styre som tagit svart bälte i konsten att inte lyssna på människor i vården, säger han.
MP riskerar åka ur
Även de andra partierna som Moderaterna styrt regionen med har sjunkit i mätningen. Mest tappar Centerpartiet och Miljöpartiet. Med sina 3,1 procent riskerar Miljöpartiet nu att åka ut ur regionen.
Många vänsterväljare blev besvikna när Miljöpartiet valde att ingå i ett blågrönt styre både i kommunen och i regionen 2018.
– Vi har fått igenom väldigt mycket grön politik under de här åren, men det har inte alltid varit lätt, säger Sandra Ivanovic Rubin, Miljöpartiets etta på regionlistan.
Vad kan ni säga till väljarna? Kan ni tänka er att styra med allianspartierna igen?
– Jag kan förstå att det väckte en del känslor. Nu har vi sagt att vi kommer att prata med alla förutom Sverigedemokraterna. Men vi vill inte heller samarbeta med några som driver deras politik. Jag ser med oro på den utveckling som vi har sett hos Moderaterna på senare tid. Nu senast att man ska masstesta små barn i utsatta områden för adhd. Och tidigare var det utspelet om att dra in tolkhjälpen i vården. Det gör inte ett framtida samarbete enklare, säger Sandra Ivanovic Rubin.
När det gäller vårdpolitiken menar hon att de är mer kritiska till privata vårdgivare än vad de blå partierna är.
– De privata kan vara en bra kraft i vårt sjukvårdssystem men ibland så hjälper de inte utan stjälper. Vi har en stor vårdmarknad här i region Stockholm. Vårdcentralerna har fri etableringsrätt och vi vill förändra den lagstiftningen, säger hon.
Hon säger att Miljöpartiet kommer att samarbeta med de partier som vill prioritera samma saker inom vården som de vill.
– Det mest avgörande är att satsa på vårdpersonalens arbetsvillkor. Där tänker vi oss arbetstidsförkortningar och anpassade scheman, säger Sandra Ivanovic Rubin.
V vill styra med rödgröna
Även Socialdemokraterna vill satsa på personalen:
– Vi har ett program med 33 åtgärder för personalen där vi bland annat föreslår ett lönelyft, förbättrad schemaläggning och fler utbildningsplatser. Så kan vi öppna fler vårdplatser och korta köerna, säger Aida Hadzialic.
Jonas Lindgren berättar att region Stockholm har 13 miljarder i samlat budgetöverskott från de senaste fyra åren.
– Ändå står våra akutsjukhus och ska skära ned. Vi vill prioritera fler vårdplatser och fler läkare på våra vårdcentraler. Vi vill slopa dolda besparingsbeting som ligger på nästa alla sjukvårdsverksamheter och kallas effektiviseringskrav. Vi kan inte fortsätta med vårdval, närakuter och sådana typer av felsatsningar, säger han.
Jonas Lindgren har siktet på ett styre med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
– Min förhoppning att vi får ett rödgrönt maktskifte i regionen. Det är det som krävs för att vi ska kunna vända den här dystra utveckligen, säger han.
Innan de här åtta åren styrde vi tillsammans med Centerpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, så vi har erfarenhet av att styra åt båda hållen
Västra Götaland: MP vill inte ge besked om sidbyte
Efter åtta år vid makten tappar det grönblåa styret i Västra Götalandsregionen väljarstöd och Socialdemokraterna känner vind i seglen. Men ett maktskifte ser ut att hänga på Miljöpartiet.
I Västra Götalandsregionen, där 1,74 miljoner människor bor, styr Alliansen tillsammans med Miljöpartiet sedan åtta år tillbaka. Under de åtta åren har vårdköerna växt och vårdplatserna har nästan halverats på tio år, vilket Dagens ETC tidigare skrivit. Förlossningen på Östra sjukhuset hörde också till de sjukhus som fick hård kritik under barnmorskeupproret förra hösten.
Regionens två stora ansvarsområden är kollektivtrafik och sjukvård. Men det är vården som är den avgörande för väljarna, enligt Maria Solevid, statsvetare vid Göteborgs universitet.
– Det är sjukvården som är den viktigaste frågan för invånarna i Västra Götaland när man frågar dem, och det är det som är 75 procent av regionens budet, säger hon.
Nu ser det blågröna styret ut att hänga löst. I en Sifo-undersökning som Göteborgs-Posten nyligen presenterade har stödet för de grönblåa minskat från 45,3 procent i förra valet till 42,9 procent.
Samtidigt har Vänsterpartiet gått framåt i opinionen och ökade från 9,6 till 12,6 procent. Men siffrorna visar att det ser svårt ut för någon sida att bilda en stark majoritet efter valet.
Om MP skulle styra tillsammans med S och V har de tillsammans 43,8 procent av rösterna. De borgerliga partierna har tillsammans 38,4 procent. Det nuvarande blågröna styret, alltså Alliansen och Miljöpartiet, har 42,9 procent.
Hälften av vårdplatserna borta
Men trots det oklara läget är Helén Eliasson, oppositionsråd och Socialdemokraternas toppnamn i regionvalet, positiv. Hon säger att Sifo-undersökningen bara är en av flera mätningar.
– Vi gör egna mätningar och är ute bland folk. Jag tycker att vi har ett väldigt gott utgångsläge. Det är många som vill ha en förändring av hur sjukvården styrs. Det är en av väljarnas viktigaste frågor, säger hon.
Enligt Maria Solevid kan man ana en vänstervåg i väst.
– Om man frågar invånarna i Göteborg är det fler som står till vänster än till höger, rent ideologiskt. Det finns en viss vänstervåg under 2021 också bland invånarna i Västra Götaland, enligt SOM-undersökningen som gjordes till och med 2021, säger hon.
Men Miljöpartiet, vars stöd S och V är beroende av för att ta makten, lämnar frågan öppen.
– Vi kommer förhandla både med alliansen och med socialdemokraterna och se var vi kan få igenom så mycket av vår gröna politik som möjligt. Innan de här åtta åren styrde vi tillsammans med Centerpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, så vi har erfarenhet av att styra åt båda hållen, säger Madeleine Jonsson, regionrådskandidat för MP.
På tio år har nästan hälften av vårdplatserna i regionen försvunnit. Det är under den tid ni har styrt, är du nöjd med det?
– Nej det är jag inte. Vi har en brist på vårdplatser, men det är svårt att mäta. I dag finns det andra möjligheter att vårdas i hemmet som gör att man naturligt drar ner på vårdplatser på sjukhuset för att patienten ofta vill vårdas i hemmet. Men sedan har vi en del vårdplatser som är nedstängda på grund av personalbrist. Det är sjuksköterskebrist i hela Sverige tyvärr, och där vill Miljöpartiet satsa mycket mera på mer attraktiva arbetstidsmodeller och på arbetsmiljön för dem, säger Madeleine Jonsson.
"45 000 skåningar väntar på operation"
Skåne: S öppnar för att styra med C
I Skåne är valet jämt. Socialdemokraterna hoppas på stöd från Centerpartiet för att ta över makten. Samtidigt riskerar två partier att bli helt utan mandat.
Vård och kollektivtrafik för drygt 1,4 miljoner invånare står på spel när skåningarna går till valurnorna imorgon.
Inget parti har varit långvarigt vid makten i regionen de senaste decennierna. Sedan 2002 har Socialdemokraterna haft posten som regionstyrelsens ordförande under två mandatperioder och Moderaterna under tre mandatperioder. Alliansen har styrt sedan 2018.
Det saknas aktuella opinionsundersökningar som visar hur människor tänker rösta. I april presenterade Sydsvenskan en undersökning från Demoskop som visade att alliansen såg ut att kunna sitta kvar. Alliansen blev det största blocket med 41 procent av rösterna. I maj kom SCB:s partisympatiundersökning och skakade om läget för flera partier. Om siffrorna håller i sig så åker nämligen både Miljöpartiet och Liberalerna ur fullmäktige. Spärren ligger på tre procent i regionvalet. Alliansen, utan L, skulle få 32,5 procent av rösterna. Socialdemokraterna och Vänsterparitet skulle få 33,9 procent.
– Vi är optimister och fullt inställda på att kunna bilda någon form av av socialdemokratisk styre efter valet, säger Henrik Fritzon, socialdemokraternas gruppledare i regionen.
Han säger att S ökat nationellt sedan Sydsvenskans mätning gjordes, och i SCB:s mätning i maj hade partiet bra regionala siffror.
Vad tänker du om framtida konstellationer i regionen? MP lokalt ligger nära spärren och på riksplanet närmar sig S och C varandra.
– Vårt förstahandsalternativ skulle vara ett rödgrön majoritet, men där får man vara realistisk och se att det är ganska långt till att vi skulle få det. Då blir vårt alternativ att söka ett så brett stöd som möjligt, säger Henrik Fritzon.
Socialdemokraterna går till val på att korta sjukvårdsköerna, som under pandemin har växt och är bland de längsta i landet.
– Vi har ungefär 45 000 skåningar som väntar längre än vårdgarantins uppdrag på antingen operation eller sjukhusbesök. Folk går månad efter månad och väntar på sina operationer, I höft eller knä. Det kan vara personer som behöver en operation för att kunna återgå till sitt jobb, säger Henrik Fritzon.
Han säger att han inte utesluter samarbete med något parti förutom SD. Och ett parti är särskilt intressant.
– Centern har ju nationellt varit väldigt tydliga med att de inte tänker gå in i några styren med Sverigedemokraterna. Det är klart att de vore en väldigt intressant samarbetspartner, säger han.
Annette Linander, Centerpartiets gruppledare säger så här:
– Vi har varit väldigt tydliga med att det är Alliansen som gäller i första hand, men om det inte skulle gå får vi titta på andra lösningar. Då är vi öppna för alla lösningar om de inte inkluderar budgetsamarbete med Vänsterpartiet eller ett aktivt stöd från Sverigedemokraterna.