Nu går ungdomsförbundet Grön ungdom emot partiets valberednings förslag och lyfter fram en egen motkandidat: Magnus P Wåhlin, präst och kommunalråd i Växjö som även sitter i Miljöpartiets partistyrelse.
– Vi har sagt under flera månaders tid att vi kommer stötta den kandidat som är bäst på klimaträttvisa, som kan koppla ihop klimatet med social rättvisa, och då är Magnus vårt namn, säger Rebecka Forsberg, språkrör för Grön ungdom, till Dagens ETC på torsdagsmorgonen.
Beslutet fattades på onsdagskvällen efter en utfrågning hos Grön ungdom av Magnus P Wåhlin, Martin Marmgren och Daniel Helldén.
– Det var en väldigt jämn omröstning mellan Martin och Magnus, där det var nästan lika inför igår, men vi landade i Magnus som lyckades övertyga tillräckligt i utfrågningen, säger Rebecka Forsberg och tillägger:
– Även Helldén var med på utfrågningen, men det var bara Magnus och Martin som fick röster.
Är det vanligt att ungdomsförbundet går emot partiets valberedning?
– Ja, det är inte helt ovanligt. Bland annat så stöttade Grön ungdom Märta Stenevi som partisekreterare, vilket ju inte var valberedningens förslag. Vi miljöpartister gillar att vara lite motsträviga.
Varför vill ni inte stå bakom Helldén?
– Det handlar inte så mycket om att välja bort Helldén, utan vi tror att Magnus har en väldigt stark profil och ställning inom Grön ungdom. Det är ju vi i Grön ungdom som har pressat på Miljöpartiet att bredda sig. Grön politik kan inte bara vara en liten sakfråga, utan det handlar om hela samhället, och då måste vi spetsa oss på den sociala politiken. Där har vi drivit på partiet.
Stöd från gräsrötter
Magnus P Wåhlin fick också starkt stöd från 105 gräsrötter inom den svenska miljö- och klimatrörelsen i ett gemensamt upprop i Aftonbladet på onsdagen. De motiverar det med att han ”står närmast Sveriges miljörörelse”.
– Wåhlin är en väldigt kunnig miljöpolitiker, en skicklig retoriker och en framgångsrik förhandlare, som redan 2010 skrev en tillväxtkritisk bok om klimatet och som har jobbat många år med miljöfrågor och kämpat för ekologiskt jordbruk i Europa, säger Leo Rudberg, 28, statsvetare, före detta ordförande i Fältbiologerna, och en av initiativtagarna till uppropet.
– Samtidigt brinner han för social rättvisa och var sammankallande för partiets program för social rättvisa, med många viktiga förslag för minoriteters rättigheter, minskad barnfattigdom och en rättvis omställning. Ett program fick kritik för att utgöra en ”vänstersväng” av vissa andra kandidater, säger Leo Rudberg.
Du syftar på Daniel Helldén?
– Ja, precis.
Varför tycker ni att inte valberedningens förslag Daniel Helldén är tillräckligt bra?
– Vi ser problem med att smalna av partiets inriktning, och menar att man måste fortsätta kämpa för klimaträttvisa, mänskliga rättigheter, samers rättigheter, klimatflyktingar, drabbade arbetare och annat, och där ser vi att Wåhlin och Stenevi är de kandidater som har bäst kunskaper om dessa frågor och som ligger närmast den svenska miljörörelsen, säger Leo Rudberg.
Wåhlin överraskad
Magnus P Wåhlin själv blir glad över stödet från gräsrötterna.
– Det var en välkommen överraskning, att det finns så många människor i miljörörelsen som ser vem jag är och vad jag kan bidra med. Det är jag tacksam för, säger han till Dagens ETC.
Varför tror du att de valt att ge sitt stöd till just dig?
– Det har nog att göra med det tydliga fokuset jag har på en rättvis omställning. Ska vi ställa om, vilket måste ske snabbt, då måste också alla känna sig delaktiga i det.
Är det den främsta skiljelinjen mellan dig och Daniel Helldén?
– Det låter jag andra bedöma. Jag berättar vad jag står för och är tydlig med att social rättvisa måste höra ihop med klimatfrågan.
Förra gången Miljöpartiet valde nytt manligt språkrör var på kongressen 2019, då Per Bolund vann med röstsiffrorna 171 mot 87 över just Magnus P Wåhlin.
Nu är det snart dags för ombuden på kongressen att avgöra igen. Själv tror Wåhlin att chanserna att vinna är goda.
– Jag får stöd varje dag från olika delar av landet, och har varit runt på många utfrågningar. Jag upplever att stödet är stort och att racet är öppnare än 2019, då det fanns en superfavorit i Bolund, men då jag ändå fick över 30 procent av rösterna, vilket jag är lite mallig över, säger Magnus P Wåhlin.