Migrationsverket bedömer dock fortsatt att vissa delar av Afghanistan är tillräckligt säkra för att sända tillbaka flyktingar till. Något som hittills i år har fått sju ensamkommande afghaner att ta sitt liv här i Sverige.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Regeringen splittrad
Medan partiledningen inom Socialdemokraterna anser att individuella beslut i varje enskilt fall fortsatt ska prövas av Migrationsverket utifrån rådande asylrättslagstiftning höjer nu Miljöpartiet tonläget och vill se en form av flyktingamnesti för de ensamkommande afghanerna.
– Vi vill att de som kom under hösten 2015 och då var under 18 ska få permanenta uppehållstillstånd. Vi anser det helt rimligt att de som skulle ha fått uppehållstillstånd då, till följd av att de var ensamkommande barn, inte bör straffas för att Migrationsverkets handläggningstider har dragit ut på tiden och att de därmed hunnit fylla 18, säger Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet.
För Miljöpartiet är detta en av de allra mest akuta politiska frågorna som de ligger på Socialdemokraterna om, förklarar Maria Ferm.
– Att dessa ensamkommande barn skulle få stanna var ett av våra absolut viktigaste krav i migrationsöverenskommelsen med regeringen. Vi behöver nu tillsammans ta det politiska ansvaret när asylprocesserna dragit ut på tiden. Vi hoppas kunna finna en lösning tillsammans med flera partier.
Medan migrationsminister Heléne Fritzon (S) kallhamrat har stått fast vid att ingen form av flyktingamnesti kommer att bli aktuell, utan att individuella asylrättsprövningar ska fortsätta skötas av Migrationsverket, har ett antal socialdemokratiska riksdagsledamöter valt att sätta ned foten mot partiledningens linje i denna fråga.
S-ledamöter tar ställning
I en debattartikel i den socialdemokratiska tidningen Aktuellt i politiken (AIP) tar 14 socialdemokratiska riksdagsledamöter ställning mot partiledningen.
”Berättelser om blodiga förföljelser och dödade familjemedlemmar och ett stående hot mot sig räcker inte, och som medmänniskor undrar vi hur det inte kan vara nog”, skriver de och framhåller att de rättsosäkra avvisningarna till Afghanistan måste upphöra.
En av de riksdagsledamöter som undertecknat uppropet säger till Dagens ETC att ”stämningen inte är särskilt bra inom partiet just nu, som du kanske förstår”, men vill förbli anonym.
Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Elin Lundgren (som är ett av namnen bakom debattartikeln i AIP) skriver i Arbetarbladet: ”Vi måste agera. Förslag finns från olika partier, dessvärre ännu inte från Socialdemokraterna.” Hon uppmanar också regeringen till att bjuda in flera riksdagspartier till diskussioner för att finna en lösning på denna känsliga fråga.
Det alliansparti som tydligast har gått ut och krävt en form av amnesti för de ensamkommande afghanerna är Centerpartiet.
– De som var minderåriga när de kom och hade skyddsskäl då, de bör få permanent uppehållstillstånd även om de hunnit fylla 18 år under den utdragna asylprocessen, säger Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson för Centern.
Hur detta rent lagtekniskt ska skötas menar hon dock behöver diskuteras mer.
– Någon allmän amnesti för alla flyktingar från Afghanistan finns inte på bordet. Men de som blivit fastställda som minderåriga, dem har vi ett särskilt ansvar för. Vi väntar fortfarande på en inbjudan från regeringen för att vi tillsammans ska kunna sätta oss ned och komma fram till hur det här ska ordnas, säger Johanna Jönsson.
Moderaterna har gått längst
Inom Alliansen är det tveklöst Moderaterna som har gått längst i sina förslag om att skärpa migrationspolitiken. Genom så kallade kvotsystem vill de helt förhindra flyktingar från att söka asyl på plats i Sverige. Något som har fått Liberalernas partiledare Jan Björklund att reagera.
– De har ju väldigt långtgående förslag om att ifall flyktingar kommer hit så ska de inte kunna söka asyl här utan avvisas innan de ens hinner söka. Det stramar åt väldigt mycket och går ett steg för långt, säger han till SVT Nyheter.
Liberalernas migrationspolitiska talesperson Fredrik Malm förklarar att partiets förslag om att helt stoppa alla avvisningar till Afghanistan inte längre är aktuellt.
– Det var något vi sa i väntan på att Migrationsverket hade gjort en ny rättslig bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan. Nu när den bedömningen kommit fram till att vissa delar av landet är tillräckligt säkra är vår utgångspunkt återigen att myndighetens och domstolarnas bedömningar ska följas, säger han.
Socialdemokraterna
Partilinjen är att rådande asylrättsregler ska fortsätta gälla och att övriga EU-länder behöver ta på sig ett större ansvar för flyktingmottagandet. Men totalt 16 socialdemokratiska riksdagsledamöter (varav två anonymt) har offentligt gått ut och krävt en annan linje och ett ansvarstagande för de ensamkommande barnen från Afghanistan.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Miljöpartiet
Vill att de ensamkommande flyktingar som var minderåriga när de kom under hösten 2015 ska få permanenta uppehållstillstånd. Samtliga asylprövningar bör dock fortsätta göras individuellt av Migrationsverket, anser partiet.
Vänsterpartiet
Står bakom ett amnestikrav om att alla ensamkommande barn som har befunnit sig i Sverige i över ett år bör få stanna.
Moderaterna
Vill att den rådande asylrättslagstiftningen ska följas och att Migrationsverket samt migrationsdomstolen även fortsättningsvis ska fatta besluten i varje enskilt fall.
Centerpartiet
Vill att de ensamkommande afghaner som kom under 2015 och då var minderåriga bör få permanenta uppehållstillstånd.
Liberalerna
Har tidigare krävt ett stopp för alla avvisningar till Afghanistan. Men efter Migrationsverkets nya bedömning av säkerhetsläget i det krigshärjade landet har man bytt fot och vill att myndighetens och domstolarnas bedömningar ska följas.
Kristdemokraterna
Hänvisar till Migrationsverkets säkerhetsbedömning av Afghanistan och menar att vissa områden i landet är tillräckligt säkra att avvisa flyktingar till, men är kritiska till att regeringen tog bort möjligheten att beviljas uppehållstillstånd av särskilt och synnerligen ömmande skäl, som man menar eventuellt kunde ha inneburit att en del av de ensamkommande hade fått stanna.
Sverigedemokraterna
Vill inte ge ensamkommande flyktingamnesti. För mindre än en månad sedan jämförde Mattias Karlsson ensamkommande flyktingar med terrorister i ett inlägg på sociala medier.