– Jag vet inte riktigt vad det kan bero på. Kanske för att Gudrun Schyman inte synts lika mycket? Det var mycket mer prat om henne förut tycker jag, säger hon.
Pratet har tystnat
Hon upplevde att Feministiskt initiativ var trendigt för några år sedan och att det blev mycket snack om det. Då var hennes Facebookflöde fullt av vänner och bekanta som skrev att de skulle rösta på det rosa uppstickarpartiet. Nu är det inte lika mycket sådant prat längre. Hanna Källs tror att många ändrat sig och valt partier med bredare politik.
– Kanske har stödet sjunkit för att de är så specialinriktade. Det finns ju många frågor som är viktiga inom politiken. Men jag hoppas att det inte betyder att folk blivit mindre feministiska, säger hon.
Hon får medhåll av musikern Carl Marttala, som äter en sen sommarlunch med flickvännen Anna Brolin på What's the Deli på Mariaplan.
– De var så hajpade inför riksdagsvalet 2014. När de inte kom in så kändes det som att hajpen försvann.
Tappat nio procentenheter
Det är inte bara i Majorna som folk slutat rösta på det rosa partiet. Göteborg brukade vara ett av dess starkaste fästen men i vårens EU-val sjönk de från 10,5 till 1,5 procent. Med andra ord valde 20 000 göteborgare som tidigare hade röstat på Feministiskt initiativ att stödja andra partier.
Stina Svensson, Feministiskt initiativs gruppledare i Göteborg, tror att väljartappet kan bero på att partiet gjorde ett dåligt riksdagsval i höstas. Hon menar att väljarna var oroliga över att deras röster skulle vara bortkastade och bytte till partier som garanterat skulle få mandat i EU-parlamentet.
– Det blir ett taktiskt övervägande som missgynnar oss. Men det är förståeligt, för det är en oroande utveckling vi står inför med ultrakonservativa och nationalistiska krafter som blir starkare. Även i Sverige är det allt fler partier som anammar Sverigedemokraternas retorik och politik och jag förstår att många känner oro inför det.
Stina Svensson känner igen Majornabornas bild av att det inte pratas lika mycket om partiet längre. Inför riksdagsvalet för knappt fem år sedan var situationen helt annorlunda.
– Då hände mycket som fick många att bli förbannade. Saker som Fatta-rörelsen, debatter om våldtäktsdomar och övergrepp på musikfestivaler fick många att fråga sig om vi inte kommit längre i de här frågorna. Många var förbannande och såg Fi som en kanal att få ut sin ilska genom, säger hon.
Framtidskommission
På nationell nivå tittar partiet just nu närmare på varför det gått som det gått de senaste valen. En framtidskommission ska föreslå hur partiet ska vinna tillbaka väljarnas förtroende. På lokal nivå hoppas Stina Svensson att den nya rollen som oppositionsparti till ett Alliansstyre ska få människor att se skillnaden på deras och de borgerligas politik. Till hösten ska partiet ha bruncher i Göteborg för alla som vill träffas och prata politik. Stina Svensson är också beredd på att snöra på sig skorna och gå ut och prata med väljarna.
”Risk att de tynar bort”
Feministiskt initiativs lokalavdelning i Göteborg skriver på sin hemsida att de har en stark kärna och kommer att växa långsamt men stadigt. De påminner medlemmarna om att det här bara är början. Majornaborna som ETC Göteborg pratar med verkar inte vara lika övertygade om att partiet kommer lyckas få tillbaka väljarnas förtroende.
– Jag tror tyvärr att det finns en risk att de kommer tyna bort nu, säger Carl Marttala.
– Tror du verkligen det? undrar Anna Brolin.
– Ja, som parti. Kanske bildas en annan typ av rörelse. Jag tror att folk hungrar efter det de erbjuder, men kanske inte efter själva partiet. Det behövs starka krafter för att lyfta partiet igen.