Det är inte sängar det råder brist på. Allt handlar om personalen. På en vårdavdelning på Karolinska sjukhuset i Huddinge finns 21 sängar, men bara bemanning för tio. Ibland ökar trycket och med det kommer beskedet från chefen: "Ni får ta in tre till", eftersom det rent praktiskt får plats fler.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Att de varken kan erbjuda säker vård eller bra arbetsmiljö blir en senare fråga.
Om detta vittnar Anna Jonsson, som själv jobbar på akutvårdsavdelningen, funktionen mellan akutavdelningen och vårdavdelningarna.
– Hos oss på fungerar det i stort sett bra. Vi har våra vårdplatser – och rätt bemanning för det. Men på vårdavdelningarna, där sliter de som djur.
Akutvårdsavdelningen är som en propp, menar hon. De har ständigt fullt, och allt rinner över till de andra avdelningarna. Så har det varit sedan hon började jobba där, för över tre år sedan.
– Det är stopp i systemet. Jag hör om sjuksköterskor på vårdavdelningen som har 17 patienter. Jämför det med de sex patienter som jag har hand om – tillsammans med en kollega, säger Anna Jonsson.
Influensa och benbrott gav hårt tryck
Rapporterna är samstämmiga: Julveckorna har inneburit en topp, med extra många sjuka patienter till följd av långvarig och utbredd influensa samt benbrott och olyckor efter novembers kraftiga snöoväder. Trycket har lett till en arbetsmiljö där många varken hinner med toaletten eller lunchen. De ombeds jobba övertid, och går in i väggen. Vissa sjukskrivs, andra säger upp sig.
Nästan samtliga som ETC Stockholm har pratat med är dock eniga om att toppen inte är orsaken till problemen – alla vet att den alltid kommer. Nu har man bara haft en särskilt dålig grund som inte står pall.
Enligt Stockholms läns landsting har akutsjukhusen varit i behov av fler vårdplatser, det vill säga mer bemanning, under hela hösten.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Gunilla George, vice ordförande för Vårdförbundet i Stockholm, ser så långt tillbaka som till 2012. Då började de vanligtvis så besvärliga situationerna runt sommarmånaderna att bli normalläge för hela året, till följd av neddragningar av vårdplatser.
– Vi har fått signaler om tufft tryck och dålig arbetsmiljö från våra medlemmar under en längre period. Många har valt bort landstinget för till exempel Norge, där man har lugnare arbetsmiljö och bättre lön. De som blir kvar måste därmed jobba ännu hårdare. Det som händer nu över jul och nyår är droppen som har fått bägaren att rinna över.
Det råder egentligen inte brist på utbildade sjuksköterskor, menar Gunilla George. Problemet är snarare att styrande politiker gör ekonomiska felprioriteringar.
– Det görs massvis med insatser – i byggnader. Karolinska, S:t Görans och Danderyd. Det byggs massor. Men för att vården i de här byggnaderna ska fungera så behövs investeringar i personalen, inte minst i bemanning, arbetsmiljö, kompetensutveckling och en god löneutveckling. Men sådana investeringar har vi inte sett, säger hon.
Personallandstingsrådet Peter Carpelan (M) är ansvarig för sjukhuspersonalen i Stockholms län. Efter ett larm från personalen på Danderyds sjukhus gör han nu besök på samtliga akutsjukhus för att få en bild av situationen.
Satsar på modernisering
Han tycker att man ska vara försiktig med ordet "kris" och menar att den pressade situationen beror på ett högt patienttryck under hösten samt jul- och nyårshelgen, i kombination med brist på sjuksköterskor och semesterdagar.
– Det är oroväckande att sjuksköterskor är beredda att säga upp sig på grund av arbetsmiljön och den ansträngda situationen, säger han.
Carpelan menar att de satsar på såväl moderniseringar av sjukhusen som en god arbetsmiljö.
– Vi måste klara av båda delarna. Just nu pågår Arbetsmiljölyftet som ska uppmuntra medarbetare till att ta initiativ till exempelvis nya arbetstidsmodeller. Dessutom lanseras snart en ny närakutstruktur som ska avlasta akutsjukhusen.
Stora felprioriteringar
Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) kallar situationen för oacceptabel.
– Många är oroliga för att patientsäkerheten kan äventyras. Vården sliter hårt för att säkerställa att det inte ska ske, men konsekvensen blir att personalen anstränger sig till det yttersta och inte får tid till återhämtning. Alliansen har gjort stora felprioriteringar i sitt snart tio år långa landstingsstyre nu, säger hon.
Hon välkomnar dock att Moderaterna, efter att tidigare ha avskaffat närakuterna, har insett att behovet finns, men påpekar samtidigt att det drar ut på tiden, eftersom de vill privatisera och genomföra långdragna upphandlingar.
– Vi vill ha landstingsdrivna närakuter, vilket gör både personalförsörjningen och samarbetet kring patienten smidigare. Dessutom förespråkar vi en arbetstidsmodell som ger personalen mer inflytande över schemat och mer tid för återhämtning, säger Erika Ullberg.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
28 oktober – Kaos på Nya Karolinska universitetssjukhus: Larmen fungerade inte och de nya robotarna som ska leverera utrustning fungerade inte som de skulle, när sjukhuset hade genrep.
9 december – Färre får övernatta med sina barn: Efter flytten av svårt sjuka barn från Astrid Lindgrens barnsjukhus till NKS får inte längre familjen, inte ens båda föräldrarna, övernatta med barnet.
16 december – Patient nära dö vid larmfel: De livräddande larmpanelerna fungerade inte på NKS och en patient var nära att dö som följd. Därför drog man ner på antalet intensivvårdsplatser för hjärtpatienter, vilket drabbade andra sjukhus.
29 december – Spädbarn dog – utskriven för tidigt: "Det här är inget hotell" sade läkaren på NKS som skrev ut den sju månader gamla flickan, trots att hon var svullen och hade feber. Hon dog bara några timmar efter hemkomst.
29 december – Stabsläge: Karolinska sjukhuset går in i stabsläge – vilket innebär att patienttrycket är för högt i förhållande till antalet vårdplatser. Stabsläge har blivit allt vanligare under 2016 och flera av länets akutsjukhus har drabbats under vinterhalvåret.
10 januari – Personalen larmar: Uppemot 40 timmars väntetid för patienter och 250 färre vårdplatser på akutsjukhusen än föregående jul och nyår. Personalen larmar om kris.
18 januari – Krismöte: Sjukhusledningarna har krismöte om akutmottagningarnas ansträngda läge.
20 januari – Läkarfacket kräver bättre arbetsmiljö: NKS läkarförening skickar in en 6:6-anmälan till arbetsgivaren med krav på arbetsmiljöåtgärder.
22 januari – 85-åring väntar på vård i tre dygn: En 85-årig man tvingades vänta i tre dygn på akuten på Danderyds sjukhus innan han fick en vårdplats. Mannen ska ha varit svårt medtagen, enligt SVD.
Uppsägningar: Många säger upp sig på grund av bristande arbetsmiljö. 2015 och 2016 har 17 respektive 18 procent av Danderyds sjukhus sjuksköterskor lämnat.