Stockholms mäktigaste man: ”Absolut värt att höja skatten”
Dagens ETC
Anders Österberg. Så heter Sveriges huvudstads mäktigaste politiker våren 2025. För den breda massan är han nästintill okänd, men hemma runt Järvafältet är han populär och tjenis med alla.
Finansborgarrådet vill se ungdomarna välja pennan före pistolen, men är skeptisk till sitt eget partis förslag om visitationszoner. Oppositionens kritik mot det rödgröna styrets skattehöjningar tar han med ro.
– Det har absolut varit värt att höja skatten. Vi kommer alltid att prioritera välfärden, säger socialdemokraten Anders Österberg när Dagens ETC följer med honom en förmiddag i Husby.
Stockholms borgmästare står på en snöig gångväg i Husby och pekar entusiastiskt åt alla håll samtidigt. Han påminner mer om en lokalguide som med genuin glädje vill visa upp sin älskade hemtrakt, än om ett finansborgarråd som sitter högst upp i huvudstadens makthierarki. Vi är här för att prata om det stora stadsutvecklingsprojektet Fokus Järva, som startades 2022, där Anders Österberg leder arbetet som stadens högsta politiker.
– Ser ni färgerna, visst är det fint?
Den lysande ljusgröna färgen skiner genom den gråvita februariförmiddagen. Längs backen genom skogen går färgen igen i allt. Sopkorgar, bänkar, ledstång, lyktstolpar, ja till och med fågelholkarna som sitter i den omgärdande tallskogen, allt är målade i samma gröna färg.
Bild:
Linnéa Tammerås
Tematisk färgsättning i boendemiljön. Inget som kostar många kronor extra. Men en enkel sak som livar upp den grå vardagen för alla som dagligen passerar ett gångstråk i ett bostadsområde i ytterstaden. Vanliga människor, barnfamiljer, LO-arbetare, folk från hela världens alla kulturer och religioner som alla är stolta svenskar och ännu stoltare Järvabor.
Precis som den 43-årige gamle tävlingssimmaren från Borås, med det fjärde vanligaste mansförnamnet i Sverige.
Sedan ett par veckor är han finansborgarråd i Stockholm, medan Karin Wanngård är föräldraledig under våren. Därmed är han faktiskt huvudstadens mäktigaste politiker.
– Det här är en varmare politik, säger Anders Österberg och pekar neråt det han kallar sagostigen.
Talar i slogans
Han, som från början kommer från Borås, flyttade till Stockholm 2011 och har hela tiden levt här runt Järvafältet där flera av de hyresrättstäta miljonprogramsområdena blivit symboler för det som kallas utsatta områden. Rinkeby, Tensta, Husby.
Anders Österberg gillar inte att prata om områden som utsatta.
– Jag säger hellre eftersatta områden. Eftersom det visar på att de varit politiskt eftersatta. Det innebär också att man kan åtgärda dem.
På promenaden genom Husby centrum går vi förbi ett hus med en sliten, smutsig fasad och gallerförsedda fönster.
– Såhär ska det inte se ut. Det ska vara rent, snyggt och tryggt, säger han och påminner sig själv om att kontakta fastighetsvärden i fråga.
– Roligare, trevligare och tryggare.
Anders Österberg pratar så. I färdiga slogans. Glatt, peppat och i ett rasande tempo.
Lika okänd som han är på Södermalm, lika hemma är han här runt Järvafältet.
Nu bor han i Kista, tidigare bodde han i Akalla och jobbade under många år på förskola här i Husby.
– Jag är stockholmare. Jag älskar den här stan och området där jag bor. Värmen hos människorna, alla olika religioner och kulturer, säger han när vi slagit oss ner för att dricka kaffe i vardagsrummet hemma hos Selam Shimei, en undersköterska i 50-årsåldern med rötter i Eritrea.
Hon lärde känna Anders Österberg när han var simtränare åt hennes nu nästan vuxna döttrar. Nu öser hon beröm över honom och den politik hans rödgröna koalition i Stadshuset drivit igenom de senaste två åren. Det har blivit finare, tryggare och bättre på alla sätt här i Husby och runt Järva i stort, menar hon.
Anders Österberg och Selam Shimei i hennes vardagsrum.
Bild:
Linnéa Tammerås
Alla fick sommarjobb
Ungdomsarbetslösheten i Järva minskar mest i staden, från höga nivåer förvisso, och ligger i skrivande stund på 8,33 procent.
2 500 ungdomar fick sommarjobb i stadsdelen i fjol.
– Alla som sökte fick jobb, säger Anders Österberg stolt.
Totalt i Stockholm fick över 9 600 ungdomar sommarjobb förra året, vilket är rekord för staden, enligt Socialdemokraterna. Att kunna erbjuda sommarjobb till alla som vill är viktigt, menar han.
– Om de inte har något att göra på sommaren så kan de lätt hitta på något annat och hamna fel.
På promenaden genom Husby centrum stannar många och kramas och småpratar med Anders Österberg medan han ivrigt fortsätter att peka åt alla håll.
– Där ligger Stadsteatern, och där är Folkets Husby, och däruppe firar vi Gemensam jul. Här är Berättarministeriet och snart ska Tekniska museet öppna en filial här i området, berättar han och framhåller vikten av kultur och mötesplatser.
Nyligen öppnade ett statligt servicecenter i närliggande Rinkeby.
– Människor här förtjänar att ha det lika bra som i övriga Stockholm.
Mängder av nya bostäder byggs överallt i trakten, fler radhus i Rinkeby och hyresrätter i mer villatäta områden som Bromsten. Totalt ska det bli 15 000 nya bostäder i Järva.
– Det är som ett helt Herrljunga, slänger Anders Österberg ur sig och ber sedan om att kolla upp folkmängden och hitta någon jämförbar stad, då till exempel Ludvika, Tranås eller Nynäshamn ligger närmare i folkmängd.
Satsningarna går under paraplynamnet Fokus Järva, och Anders Österberg betonar att det inte handlar om något kortsiktigt projekt, utan en bestående stadsutveckling.
Ambitionen är att ge hopp och framtidstro till människor som faktiskt bryr sig om sitt område.
– Detta är en kraftsamling från hela staden. Och det spelar roll om man går och röstar. Om du röstar på oss så kommer vi se till att Järva blir minst lika bra som övriga Stockholm. Röstar du på något annat så röstar du för en annan politik, säger Anders Österberg.
Liknande långsiktiga satsningar görs nu också i både Skärholmens stadsdel, där Bredäng, Sätra och Vårberg ingår, samt i Hagsätra-Rågsved och delar av Farsta.
– Vi har redan invigt den nya isbanan i Skärholmen till exempel, den idén föddes på mitt kontor.
Satsningar och oro
Men samtidigt som satsningarna rullas ut fortsätter det grova våldet alltjämt att sprida oro, frustration och skräck hos hundratusentals stockholmare.
Bara under januari i år var det tio sprängningar i Stockholm stad. Skjutningarna och gängvåldet har kallats en nationell kris och är, åtminstone för tillfället, som allra värst just i huvudstaden.
Anders Österberg i en av hantverksateljéerna i Husby gård.
Bild:
Linnéa Tammerås
När Anders Österberg pratar om kriminaliteten är det med de förebyggande åtgärderna i fokus, snarare än rikspolitikens utspel om hårdare straff och mer repressiva åtgärder.
– Vårt uppdrag är att få till så att varje unge, varje dag, väljer pennan framför pistolen, säger han när vi slagit oss ner vid ett bord inne på Husby gård, en historisk idyll med röda 1800-talsstugor, konsthall, hantverksateljéer och kafé.
Strax bortanför ligger Husbystenen, en runsten från 1000-talet, som ett bevis på områdets långa historia.
Inne i ett annat av de röda trähusen med vita knutar öppnade Fritidsbiblioteket för två år sedan. Ett bibliotek i kommunal drift fast för sport- och fritidsprylar.
Här finns allt från skidor och skridskor till bandyklubbor, hjälmar och sovsäckar.
Fritidsbiblioteket finns även i Skarpnäck, Fagersjö, Hökarängen och Hässelby.
Dessutom har Fritidsbanken, delvis finansierat av kommunen, nyligen öppnat i Skärholmen.
Och det är inte bara en kul grej, utan fyller en viktig funktion för att ingjuta hopp och mening för många här ute, menar arbetsledaren Fatou Juke.
– Om det ska bli mindre kriminalitet eller mindre problem, då är fritid en jätteviktig del av ungdomarnas liv, säger hon.
Fritidsbiblioteket lånar ut all från skidor till sovsäckar.
Bild: Linnéa Tammerås
Arbetsledaren Fatou Juke på Fritidsbiblioteket i Husby.
Bild: Linnéa Tammerås
I ytterligare ett hus huserar Järvavärdarna. Personer som stod långt ifrån arbetsmarknaden som idag kan få jobba med att göra området finare, genom allt från odling till skräpplockning.
Många är frustrerade för att man vill att saker ska hända snabbare. Jag är också frustrerad över det.
Allt detta ingår också i Fokus Järva.
Det tar tid att lösa de djupgående problemen, vilket många har förståelse för, menar Anders Österberg.
– Folk är smarta och förstår att det tar tid. De har tålamod, oftast. Sen är många frustrerade för att man vill att saker ska hända snabbare. Jag är också frustrerad över det. Men riktningen är tydlig och det går åt rätt håll i Järva.
”Blir så klart förbannad”
Kriminaliteten är först och främst polisens uppgift, menar Anders Österberg. Det är de som ska förhindra sprängningar och skjutningar och ta fast de som utför våldsdåden.
Det är polisens uppgift att välja vilka metoder de vill ha. Jag vill ha trygghet. Jag kan inte peka ut vilken metod som är bäst.
– Vi har ett jättenära samarbete mellan Stockholm och Polisen. Vi har samtidigt varit tydliga med att det finns en polisbrist i Stockholm och det är regeringens ansvar att komma till bukt med den. Det är jätteviktigt att regeringen gör det, för alla stockholmare, precis som alla svenskar, förtjänar att leva i trygghet.
Din partikollega Teresa Carvalho, rättspolitisk talesperson för S, vill införa en visitationszon över hela södra Stockholm. Står du bakom det förslaget?
– Jag förstår att många människor är oroliga när det sker så många sprängningar. Men det är polisens uppgift att välja vilka metoder de vill ha. Jag vill ha trygghet. Jag kan inte peka ut vilken metod som är bäst. Polisen har sin verktygslåda och de får välja de metoderna som de anser är bäst.
Men är du för visitationszoner också?
– Jag tror att visitationszoner är ett trubbigt instrument. Men framför allt så vill jag ha trygghet, lugn och ro i vår stad och i vårt land.
Polisen har väl i stort sett befogenhet att kunna visitera misstänkta redan idag, även utan några visitationszoner?
– Det är min upplevelse efter att ha bott här under lång tid, så svar ja.
Har ni olika syn då inom S i Stadshuset och i riksdagen?
– Nej, men det är en gemensam syn att vi vill ha ett tryggt och lugnt Sverige.
Vad tänker du, som högsta politiker, när du vaknar på morgonen och ser nyhetspusharna på mobilen om att det har varit en ny sprängning i din stad?
– Jag blir så klart förbannad. Vi kan inte vara nöjda innan alla ungdomar väljer pennan framför pistolen. Det är ett evighetsarbete. Du måste vinna hela tiden, varje generation, varje ung människa måste vi hela tiden vinna över.
Han pratar om tillit som svenskans vackraste ord och samverkan som det näst vackraste.
– Vi jobbar nu med samverkan mellan polisen, relevanta myndigheter, socialtjänst, familjen. Alla de här samhällsbeståndsdelarna måste rulla ihop. Det är då vi kan fånga upp en unge som är på glid. Det är det här otroligt grå och otroligt viktiga arbetet. Men det är inte alltid det som belönas politiskt, utan spetsiga utspel.
Värt att höja skatten
Den främsta kritiken mot det rödgröna styret i Stadshuset har riktats mot skattehöjningarna.
I höstas höjdes kommunalskatten i Stockholm med 24 öre.
– Stockholm får nu sin högsta kommunalskatt sedan 1998 – i ett läge när stockholmarna redan har ett mycket tufft ekonomiskt läge, sa oppositionsrådet Christoffer Fjellner (M) till SVT.
Anders Österberg hävdar att skattehöjningen var nödvändig.
– Vi kommer alltid att prioritera välfärden. Så det har absolut varit värt att höja skatten. Men det handlar också om att regeringen inte ger ut de statsbidrag de borde ge ut. Det handlar också om att regeringen prioriterar att sänka skatterna för de allra rikaste samhället. Vi är en väldigt rik kommun i Stockholm och att höja kommunalskatterna är ju inte rättvist. Där borde regeringen också ta ett steg. Vi måste ha en politik i det här landet som tar sin ansvar för att se till att hela landet håller ihop, säger han innan han hastar vidare.
Han ska besöka ett företag i Kista som tillverkar satelliter och självklart kan han inte hålla sig från ännu en slogan om Järva.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.