Efter en rundringning till fem andra kommuner kan Dagens ETC visa att även om frågan sägs vara viktig så verkar huvudstaden hittills vara ensamma om att kavla upp ärmarna och göra något åt problemet.
Upp till 920 kronor mer i månaden för dem med lägst lön. Det blev kontentan av samtalen mellan Stockholms stad och Kommunal om hur den särskilda jämställdhets- och lönesatsningen på 70 miljoner kronor som funnits med i budgeten skulle fördelas.
Ett av målen med överenskommelsen har varit att komma åt problemet med underbetald personal i kvinnodominerade yrken. Vilket inte är unikt för Stockholm. Men som de kanske är ensamma om att angripa. Åtminstone enligt fackförbundet Kommunal som säger att de inte känner till några andra kommunala förhandlingar om att höja lägstalöner.
Inga öronmärkta pengar
Vid en rundringning till fem av de största kommunerna visar det sig också att frågan tycks vara viktig, att man på sina håll regelmässigt tittar på lönestrukturer men att några öronmärkta pengar till satsningar på lägstalöner, utöver kollektivavtalens nivåer, inte finns.
– Vi gör riktade satsningar både 2015 och 2016 på grupper med de lägsta lönerna. Vi arbetar också med individuell lönesättning utifrån värdering av arbetets svårighetsgrad, utöver att vi följer avtalsenliga lägstalöner, säger Catarina Blomberg, förhandingschef i Göteborgs stad, och påpekar att en jämförelse av lägstalön mellan olika kommuner inte alltid behöver vara rättvisande eftersom lönekonkurrens och prisnivåer skiljer sig åt.
Individualiserade löner
Ett liknande svar ger Jan Lundin, enhetschef i Malmö stad, som säger att man visserligen följer avtalen, men att uppmärksamhet riktats de tre senaste åren mot just kvinnodominerade yrken med låga löner.
Två av de kommuner som Dagens ETC ringt till – Norrköping och Umeå – svarar däremot att någon diskussion om att höja lägstalöner inte varit på tapeten under senast genomförda löneöversyn.
– Våra lägstalöner sätts enligt avtal, men jag vill påpeka att vi fokuserar på individualiserade löner där en del kan få en väldigt bra utveckling, säger Elisabet Dott, förhandlare på Norrköpings kommun.
Örebro är ännu en kommun som inte haft några särskilda diskussioner om lönerna i kvinnodominerade yrken, men som ändå anser sig ha ett jämnställdhetsperspektiv i sin lönepolicy.
– Vi genomför varje år en lönekartläggning med syftet att hitta löneskillnader mellan kvinnor och män inom lika grupper som vi inte kan förklara med könsneutrala faktorer. De senaste åren har vi inte haft några sådana skillnader, säger Ann-Christin Gren, personalspecialist i Örebro kommun.